2021.08.09 05:41 Anti007 Olvasottság: 199x
1

Ördög a mennyország kapujában

Pontosan a mai napon, 1969. augusztus 9-én hajnalban történt a Manson család által elkövetett brutális gyilkosság, mely egy új korszak kezdetét jelentette. Hollywood ezen a napon vesztette el ártatlanságát. Sharon Tate-et, a világhírű filmrendező, Roman Polanski állapotos feleségét és barátait kegyetlenül lemészárolták. A szörnyű gyilkosság 50. évfordulójára készült a The Haunting of Sharon Tate (Sharon Tate megkísértése) című film.

Ha kategorizálnom kellene a filmet, egyértelműen thriller műfajba sorolnám, bár van benne pár jump scare, ennek ellenére mégsem horror. A film története azon alapszik, hogy Sharon Tate (állítólag) pontosan a halála előtt 1 évvel egy magazinnak arról nyilatkozott, hogy furcsa rémálma volt a saját halálát illetően. Ennek igazságtartalmát nem tudni biztosan, de ebből kiindulva az állapotos színésznő utolsó napjait kísérhetjük végig, egészen a tragikus éjszakáig.

Ördög a mennyország kapujában

Be kell valljam, leszámítva azt, hogy tényleg baromi nyomasztó a film a végkimenetel miatt, nekem "tetszett". Nagyon jól mutatja be az utolsó napokat, illetve az állapotos Sharon látomásai, rémálmai is borzongatóak. A történet szerint Sharon Tate (Hilary Duff) a híres filmrendező férjét, Roman Polanskit várja haza új otthonukban európai turnéjáról, a barátaik társaságában. A színésznőnek rossz érzése van, mivel saját halálával kapcsolatos látomások, rémálmok gyötrik. Ezt az is alátámasztja, hogy egy bizonyos Charles többször is felbukkan az otthonukban...

A film egyfajta alternatív befejezést kap (ez kicsit zavaró), de aztán végül is érthető... Az elkerülhetetlennek ad egy esélyt. A végén szembesülünk azzal, amit Sharon is megemlít a filmben Jay Sebringnek (Jonathan Bennett), hogy a sorsunkat nem tudjuk elkerülni. Valljuk be, ebben van valami! Az ilyen fiatalon, értelmetlenül elhunyt emberek halálára nincs más magyarázat. "Ennyi volt a nagy könyvben megírva" – ahogy szokták mondani. Ez erre a történetre is igaz sajnos. 52 éve történt a gyilkosság, Sharon Tate most 78 éves lehetne.

Ami pozitívum, a korszakot, helyszínt abszolút hitelesen mutatja be a film, és Hilary Duff meglepően jó Sharon Tate. A többi karakternek nincs igazán ideje kibontakozni, de szerintem ők is rendben vannak. Apró részleteket is jól ad vissza a fim, mint például egy Sharonról és Jay Sabringről készült valós fotó, melyet a kertben lévő medence mellett Wojciech (Pawel Szajda) készített.

A The Haunting of Sharon Tate szerintem nem rossz film. De a története miatt (ami sajnos valós) még az eltelt 50 év sem volt elég ahhoz, hogy erre kíváncsi legyen bárki, az áldozatok irányában (a hozzátartozóknak) ne legyen kegyeletsértő. Szóval ezért is kap mindenhol nagyon alacsony értékelést a film. Spanyolul a "Cielo" mennyországot jelent. (10050 Cielo Drive volt a helyszín.) Szomorú, hogy az angyali Sharon Tate-et és barátait a mennyország kapujában ragadta magával az ördög...

dráma | horror | thriller

A Roman Polanski gyermekével terhes, 26 éves Sharon Tate arra vár, hogy férje hazatérjen Európából,s közben a saját halálával kapcsolatos rémlátomások gyötrik.  több»

1