2021.08.28 08:48 Interfectorem Sabnock Olvasottság: 127x
2

Gon-ji-am, ahonnan nincs menekvés

Harmadjára nézem meg ezt a koreai gyöngyszemet, és még mindig csak ámulok. Hihetetlen jól összerakott, kőkeményen megtervezett és megcsinált found footage, amin látszik, hogy rengeteg munka van benne. Munka és alázat, a produkció sikeressége értelmében. Jung Bum-shik, a film rendezője rutinosan, nagy rendezőket meghazudtolva rakta össze a filmet. Itt nem a történettel, és nem is a színészi játékkal operál, hanem kőkeményen a látvánnyal és a CGI nyújtotta lehetőségekkel.

Megemlíteném, hogy a Gon-ji-am tényleg létezik, Gwangiu-ban található, a kilencvenes évek elején zárták be, mert 42 beteg rejtélyes módon eltűnt, és az igazgatót sem találták meg soha többet, akit korrupcióval vádoltak. Az épület elindult az enyészet útján, lezárták, és azóta kísértet járta helynek nevezik, és egész Dél-Koreában az egyik legfélelmetesebb épületként aposztrofálják. (Lebontás előtti állapot. sic) A CNN 2016-ban a hetedik helyre rangsorolta a világ legfélelmetesebb helyeinek listáján. Egyszóval nem is olyan rossz a film szempontjából, hogy egy ilyen parás helyen történt a forgatás.

Gon-ji-am, ahonnan nincs menekvés

Egy rövid intró után, ahol az előző csapat kis kálváriáját mutatják be, a Horror Time fiataljai kerülnek a középpontba. Ha-joon (Wi-Ha-joon), a kis csapat vezetője imádja az adrenalint és a pénzt. Gyorsan meg akar gazdagodni, és ennek egyik leggyorsabb útja, módja, hogy behatolnak a lezárt és őrzött Gon-ji-am intézetbe, szigorúan éjfél után, és ott filmet forgatnak a szellemekről. Természetesen ezt élőben közvetítik az oldalukon, így könnyű pénzhez jutnak a nézettség utáni bevételekből. Egy laza munkavacsorán meg is egyeznek a hogyanról, és másnap mindenki indulásra kész. Letáboroznak az intézet közelében, és felállítják a tábor központját. Felszerelik a gépeket, beélesítik, és ki is próbálják őket. Egy könnyű vacsora, és ezek után indulás a Gon-ji-am falai közé. Csendben behatoltak, és indul az élőben streamelés...

Kőkemény Asylum, ami a frászt hozza ránk, de azt mondom, szerencsénkre, hiszen a horror műfaja éppen erről szól. Szóval a csapat vezetője élő, földi drónokká változtatja a csapatot giroszkópstabilizátorral ellátott, 360°-os szögben mozgó kamerákkal, mellkasra szerelt totál akciókamerákkal, plusz előre betelepített mozgásérzékelős hőkamerákkal... Nem semmi cuccok. Azért a fiúk adnak az érzésnek rendesen. Az elején persze saját maguk sem hiszik el, hogy itt valami gond lehet, és csak a poén kedvéért szervezik meg a túrát. Ja persze, és pénzéhes csapatvezetőjük miatt, aki a pozőr és magamutogató világképének áldozata is egyben.

A GoPro, VR, és POV kamerák is tökéletes képeket adva, nagyon erőteljes hatást váltanak ki a nézőkből. Minél jobban behatolnak az intézetbe, annál furább dolgok történnek a falak között. Beindul a film, és a készítők a jump scare-ekkel operálnak, amik kellően hatásosak. A-yeon (Oh Ah-yeon) és Charlotte (Moon Ye-won) karaktere a sok jó alakítás közül is kiemelkedik, két tehetséges színésznőről beszélhetünk személyükben. De mindenki tökéletesen teljesít, és hihetően hozza ránk a frászt ebben a bomba erős found footage-ben. Mind Ji-hyun (Park Ji-hyun), mind a többiek elhitetik velünk, itt bizony csúnya dolgok fognak történni velük. A feszültség folyamatosan nő, a vége pedig (a kádas jelenet) zseniális és totál para. Méltó lezárása a filmnek. Ráadásul totálisan hihető, hiszen a mai világban egy olcsó és semmitmondó szelfiért is őrült dolgokra képesek egyesek.

Amit még külön kiemelnék, az a film vágása, a nyersanyag filmmé, egységes egésszé összegyúrása. A stúdióban két fiatalember éjt-nappallá téve dolgozott, Kim Hyung-joo és Yang Dong-yeop nemhiába kapott több díjat (Grand Bell, Korean Film Producers Association, Blue Dragon). A több száz óra anyagából remek anyagot hoztak létre, ami nem kis teljesítmény.

Ha megnéztétek a Gonjiam: Haunted Asylum című mozit, légyszíves, el ne kezdjetek pakolni, és koreai repjegyet venni, mert nincsen semmi értelme, hiszen az épületet még abban az évben (2018) elkezdte a tulajdonos lebontani, sőt, már a forgatások ideje alatt bőszen pereskedett az alkotókkal. Arra hivatkozott, hogy a negatív reklámok miatt alaposan le fog esni az ingatlan ára. A végső konklúzió, hogy ha már az épület nincs is meg, de itt maradt egy kis szelet belőle, igaz, csak filmkockákon, de ez bőven elég. Borzongani és kikapcsolódni meg tökéletes. Kiváló munka, talán a legjobb a műfajában.

87 Gon-ji-am  (2018)

horror

Egy webes horror-sorozatot forgató csoport ellátogat egy elhagyott elmegyógyintézetbe, ám a helyszínen sokkal több mindent találnak, mint amire számítanak.  több»

2