2021.10.22 16:18 Lubi Olvasottság: 792x
7

Gyilkossági terápia

Az északi thrillerek és film-noirok hatalmas népszerűségre tettek szert az elmúlt évtizedekben. A legújabb norvég Netflix szenzáció, Az utazás borongós hangulatát azonban egy jó adag fekete humor is fűszerezi.

A tetovált lány eredeti filmváltozatának főszerepével híressé vált Noomi Rapace és a Max Manus, valamint a Fejvadászok nemzetközi sztárja, Aksel Hennie egy olyan diszfunkcionális házaspárt alakítanak, akik erőszakkal, mi több gyilkossággal próbálják új mederbe terelni kapcsolatukat. Félrecsúszott terveik mégis olyan fékevesztett eseményláncolatot indítanak el, ami után nem győzzük majd számolni a vérbe fagyott holttesteket.

Gyilkossági terápia

A családi thriller rövid úton fordul fekete komédiába, majd slasher filmeket idéző górfesztiválba. Az egyre fáradtabb és abszurdabb fordulatok végig mozgásban tartják a cselekményt, de egyre kevesebb súlyt adnak a történéseknek. A teljes komolyan vehetetlenségig fokozott indulatok pedig nem engedik a karaktereket kitörni sablonszerepeikből.

Tommy Wirkola rendező ugyan otthonosan mozog az abszurd történetek és extrém hangulatkeverésekre épülő komédiák világában (Kill Buljo; Náci zombik 1-2.), az elmúlt években mégis inkább vitatható minőségű fantasztikus filmeket tett le az asztalra (Hét nővér; Boszorkányvadászok). Az utazás első ránézésre Wirkola korábbi stílusához való visszatérésének tűnik. Ám valójában a rendező képtelen volt teljesen elszakadni bérmunkái egyedietlenségétől.

Az ötletek és ambíciók akcióra cserélésével talán szélesebb közönségréteget lehet megszólítani, az ezzel járó sematizmus miatt mégsem lesz önfeledt az élmény. Az utazás kissé erőtlen fekete humora és gyakran öncélú, extrém erőszak-ábrázolása ellenére folyamatos fordulatainak és gördülékeny cselekményvezetésének köszönhetően, ha nem is maradandó élmény, de szórakoztató egyszeri kikapcsolódás.

67 Az utazás  (2021)

akció | thriller

Egy elhidegült házaspár elvonul egy félreeső házikóba, de titokban mindketten azt tervezik, hogy megölik a másikat. Azonban mielőtt végrehajthatnák terveiket, váratlan vendégek... több»

7