2021.10.28 16:03 Lubi Olvasottság: 589x
4

Széfekkel suttogó

Zack Snyder idén tavasszal debütáló zombis heist-movie-ja, A halottak hadserege ugyan felemás fogadtatásban részesült mind a kritikusok, mind a közönség részéről, a Netflix a premiert követően mégis szinte azonnal bejelentette: előzményfilm készül a zombis kalandhoz.

A tolvajok hadserege a széftörő Dieter karakterére koncentrál. A történetből megismerhetjük a sztereotipikus német piperkőc szimpla banki alkalmazottból széftörő bűnözőzsenivé avanzsálását. Dieter kivételesen jól reagál hirtelen környezet- és foglalkozásváltására. A gyorsan összekovácsolódó bűnözőcsapatban minden szokásos karakter helyet kap. Van itt nagymenő hekker, ügyes sofőr, erőszakos izomember és az egész akciót összefogó ötletgazda is. A pillanatok alatt profivá váló, excentrikus kasszafúró őstehetség Dieter sem lóg tehát ki a sztereotip sorból.

Széfekkel suttogó

A rablások a műfaj nagykönyve szerinti sémákat követik, az azokat összekötő karakterépítő jelenetekben pedig egy gyengécske romantikus szál próbál kibontakozni. Időnként pedig a balfék rendőrök hiábavaló próbálkozásaiba is beleshetünk suta nyomozásuk során, ami alatt képtelenek bármilyen komoly akadályt gördíteni hőseink elé.

A tolvajok hadserege a főszerepet is játszó Matthias Schweighöfer erőtlen rendezésén túl sem rendelkezik semmilyen egyediséggel. Zack Snyder eredeti filmje, A halottak hadserege legalább rendelkezett némi vizuális stílussal. Az előzményfilm azonban ebben a tekintetben is alulmarad. A fülével a széfekre tapadó és e közben zárakat tekergető főhős látványa sokadszorra sem lesz izgalmas, hacsak nem érdeklődünk kifejezetten a zárak belső mechanikájának működése iránt. A film hamar ellaposodik és sekélyessé válik.

A tolvajok hadserege kevés izgalmat tartogat, és még azt sem képes új ötletekkel prezentálni. Minden téren középszerű alkotás, ami legfeljebb a heist movie-k kliségyűjteményeként állná meg a helyét. Ennek ellenére nem lehet rá igazán haragudni. A szerethető karaktereknek és kis léptékű téteknek köszönhetően A tolvajok hadserege ártatlan filmélmény, amit még a történet hátterében zajló zombiapokalipszis sem tud kizökkenteni komfortzónájából.

akció | horror

A Halottak hadseregének előzménytörténete, ami a német kasszafúró, Ludwig Dieter történetét meséli el. Egy csapat feltörekvő tolvaj egy olyan szupertitkos rablásban vesz... több»

4