2021.11.01 09:59 Kóborló Olvasottság: 102x
1

Rossz koncepcióváltás

Egy Halloween film Michael Myers nélkül, olyan mint egy Péntek 13 film Jason Voorhees nélkül, vagy egy Rémálom az Elm utcában film Freddy Krueger nélkül. Íztelen és szagtalan. Pont ezt éreztem az 1982-ben bemutatott Halloween 3. - Boszorkányos időszak című film esetén. Az, hogy miként történhetett az meg, hogy egy kiválóra sikeredett első rész után (Halloween - A rémület éjszakája, 1978), és egy maximálisan fogyasztható második részt (Halloween II., 1981) követően elkészülhetett egy efféle harmadik rész, mára már nem rejtély, hisz ennek az okát maga John Carpenter személyében kell keresni. John Carpenter volt az, aki megteremtette Michael Myers karakterét 1978-ban, és talán a filmtörténelem egyik legjobb slasher horrorát. A 78-as Halloween után Carpenter nem is szerette volna folytatni a filmjét (még úgy sem, hogy a film befejezése finoman szólva is ordított a folytatásért), de Hollywoodot már abban az időben is csak a pénz mozgatta, és mivel nevetségesen alacsony volt a 78-as film költségvetése (közel 325.000 dollár), a bevételi adatoknál pedig meg sem állt 70 millió dollárig, így egyértelmű volt, hogy folytatni kell. Carpenter végül kötélnek állt és elkészítette a második rész forgatókönyvét (a rendezést viszont nem vállalta) Debra Hill (1950-2005) közreműködésével, de kikötötte, hogy a második rész végén Myersnek el kell pusztulnia. Ebbe a döntésbe az összes producer és a forgalmazó stúdió is beleegyezett. Csakhogy volt egy apróbb probléma a második rész bemutatása után, méghozzá az, hogy, igaz, nem robbantott akkora kasszát, mint az első rész, de a közel 26 millió dolláros bevételével így is kimondottan sikeres lett a film anyagilag. Tehát folytatni akarták a megkezdett szériát, de már Myers nélkül. Carpenternek erre is volt egy koncepciója, miszerint minden évben készítenek majd egy Halloween filmet, ami valamilyen módon kötődik az ünnephez, és a Halloween 3.-nak kellett betöltenie ezt a fajta kísérletiegér-szerepet. Nos, nagyon nem vállt be ez az ötlet.

A Halloween 3. talán a legrosszabb Halloween-film az 1978-ban elindításra került szériában, és szerintem nem csak azért, mert teljesen figyelmen kívül hagyta az előtte elkészült két filmet, vagy Michael Myers távolléte miatt, hanem mert túl sok probléma található a történetében. 2013-ban elkészült egy dokumentumfilm a Halloween 3-hoz, ahol a készítők és a szereplők hosszasan beszélhettek erről az alkotásról és ott hangzik el a film forgatókönyvéért és rendezéséért felelős Tommy Lee Wallace szájából a válasz arra, hogy miért is volt, finoman szólva is, furcsa a története a filmnek. Mert ez varázslat! - adta a választ a rendező. Ennél ostobább és bárgyúbb választ sem kaphattak volna a Halloween-rajongók erre a kérdésükre. Jómagam nem is bántanám annyira a film forgatókönyvét, ha nem épp a legfontosabb kérdések megválaszolása során roppanna össze, de sajnos így történt. Ezért is maradt bennem rengeteg kérdőjel a film történetével kapcsolatban, hogy az adott jelenetek, mégis mi a fenét akartak jelenteni, vagy miként is kapcsolódtak ahhoz, amit láttam. Tehát a történetét jómagam kimondottan rossznak tartom.

Rossz koncepcióváltás

Ezt azért is tartom nagy problémának, mert hát azért voltak a filmben értékelhető jelenetek is. Hangulatilag érződik Carpenter jelenléte a film alatt, még úgyis, hogy itt már csak a zenei betéteket (amik ismét kiválóak lettek) szállította, Alan Howarth-tal és a produceri feladatokat látta el. Továbbá a színészi alakításokat sem mondanám rossznak benne, illetve a technikai kivitelezések terén sem lettek annyira bosszantóak a látottak.

Összegezve, ha el tudnék vonatkoztatni attól, hogy ez egy Halloween-film volt, talán még egy kicsit jobb szemmel is néztem volna a látottakat, de mivel képesek voltak a készítők arra, hogy Halloween 3.-ként mutassák be ezt az alkotást, így két csillagnál többet nálam biztos nem ér eme produkció.

horror | misztikus | sci-fi

Egy kaliforniai kórház orvosa, Dr. Dan Challis már számtalan elborzasztó esettel találkozott. Ám az meg sem fordult a fejében soha, hogy egyik betegét az orra előtt ölik meg. Egy... több»

1