2021.11.24 15:47 Lubi Olvasottság: 443x
4

Nikolas és a karácsony igaz története

A Netflix legújabb meséje olyan fantasyutazásra invitál, amiből a karácsony eredetmítoszára is fény derül. A fiú, akit Karácsonynak hívnak Középföldéhez vagy a Csillagok háborúja galaktikus birodalmához hasonló, varázslatban gazdag világot teremt, miközben a kereszténység szent ünnepének alkot előzményfilmet.

A nagy szakállú, rénszarvasszánon repkedő, ajándékosztó Mikulásról számos ünnepi történet szól, ahogy a karakter ikonográfiájának kialakulásáról is rengeteg variációban meséltek már különböző filmkészítők. A fiú, akit Karácsonynak hívnak meséje a varázslatra helyezi a hangsúlyt. Ebben az újdonsült eredetmítoszban kisgyerekként találkozhatunk Karácsonyapóval, aki hűséges egérkéje és villámgyors rénszarvasa oldalán indul neki egy minden képzeletet túlszárnyaló kalandnak, mely célja a fiú hosszú küldetésre indult édesapjának felkutatása.

Nikolas és a karácsony igaz története

Az Oscar-díjra is jelölt brit rendező, Gil Kenan már többszörösen bizonyította a korábbiakban, hogy ért a gyerekek nyelvén megfogalmazott, de felnőtteknek is szóló családi kalandfilmekhez. Legyen szó rémházas animációról (Rém rom) vagy egy földalatti társadalomban játszódó felnövéstörténetről (Szikraváros). A Matt Haig könyvéből adaptált A fiú, akit Karácsonynak hívnak - a Szikravároshoz hasonlóan - fiatal főhősére bízza a korrumpálódott társadalom visszavezetését a helyes útra. Nikolas minden jóságát felhasználva hozza el újra a reményt a legkilátástalanabb helyzetben is az ünnepi hangulat felcsigázása érdekében.

A fiú, akit Karácsonynak hívnak kellemes előkarácsonyi kikapcsolódás, amit elnagyolt konfliktusai vagy újszerűtlen fantasyelemei sem tántorítanak el teljesértékű eredetmítosszá válásától. A karácsonyi körítés ugyanis ezúttal nem csak egy kirakatelem, amit a készítők ráhúztak egy varázsvilágra. A film az ünnep ikonográfiája köré építi saját mondavilágát, ami talán éppen emiatt nem válik elég sokszínűvé és alapossá, ezáltal hajlamos lesz erőltetettnek is hatni.

Nikolas karácsonyi előtörténete mégis képes olyan alapok lefektetésére, amire a későbbiekben biztosan épülhet még számos új film és folytatás.

családi

Nikolas édesapja a manók lakhelyét keresi, Elfheimet, azonban fia, Nikolas már rég nem hallott felőle, ezért a keresésére indul. Segítségére van hűséges rénszarvasa, Villám... több»

4