2022.01.08 18:44 Puncs Olvasottság: 187x
1

Az időutazó James Bond megmenti a világot

A Tenetet még tavalyelőtt, a járvány második hullám előtt néztem meg a moziban. Nem bántam meg, hogy jegyet váltottam rá, de nem nézném meg még egyszer, az biztos.

A film lényegében arról szól, hogy egy találmánynak köszönhetően bizonyos tárgyak, sőt emberek, képesek visszafelé haladni az időben. A főhőst megszemélyesítő John David Washington azt igyekszik megakadályozni, hogy a főgonoszt megtestesítő Kenneth Branagh elpusztítsa ezzel az eszközzel a világot. Tény, a Tenet egy rendkívül látványos, akciódús alkotás, viszont a cselekménye elég kusza. A történet fő szála alig érthető, ráadásul Nolan az iszonyú gyors történetmeséléssel, a nagy idő- és térbeli ugrálásokkal még azt is lehetetlenné teszi, hogy a néző igazán elgondolkodjon a látottakon. Biztosan sokan vannak, akiket a grandiózus akciójelenetekkel kárpótolni lehet, én nem tartozom ezen emberek közé. A film hősei sem alakulnak át pszichológiailag, pedig lenne miért. Sorfordító dolgokon mennek keresztül, mégsincs szemernyi jellemfejlődés sem. Mindenki robotként teszi a dolgát. A főgonosz Branagh karaktere egy mini Putyin-imitátor, az Elizabeth Debicki áltál életre keltett Kat egy Bond-lány replika, a főhőst alakító John David Washington meg szimplán unalmas és kiszámítható. Talán Robert Pattinson figurája ad némi pluszt a filmnek, de nagyjából ennyi.

Az időutazó James Bond megmenti a világot

Véleményem szerint a Tenet Christopher Nolan egyik leggyengébb alkotása. Az embernek nincs kedve még egyszer újranézni, mint mondjuk az Eredetet vagy A tökéletes trükköt. Én a magam részéről a grandiózus akciójeleneteken kívül más élvezeti faktort nem találtam benne.

71 Tenet  (2020)

akció | sci-fi

A Földet egy rendkívüli katasztrófa miatt a pusztulás fenyegeti. A harmadik világháború küszöbén az események különleges összjátékaként egy brit ügynökre (John David... több»

1