2022.01.12 14:55 Képkockák Olvasottság: 352x
1

A '70-es évek Hasfelmetszője

Bár a címe alapján a viktoriánus kor sorozatgyilkosára gondolunk, a sorozat egy az ő nyomán elnevezett elkövetőről szól, a ’70-es évek Angliájában.


Ez a 4 részes minisorozat bemutatja Anglia egyik leghíresebb sorozatgyilkosát, amit érdemes megnézni, ha az unalmas első 30 percet kibírjuk. Sajnos a felépítése a sorozatnak teli van a szokásos doku és főleg Netflix doku hibákkal.


Az 1970-es években az információ kezelése nem volt annyira egyszerű, mint manapság. Főleg nem akkor, ha több tonnányi papír alapú információt kell felhasználni egy nyomozás során. Nem akarom enyhíteni a rendőri munka során elkövetett hibákat, de úgy gondolom, hogy utólag könnyedén mondhatják az emberek, hogy hol követtek el hibákat vagy, hogy ők máshogy csinálták volna.

Az igazság az, hogy a különböző körzetek szinte egyáltalán nem osztottak meg adatokat egymással, így, mint sok helyen a világban, a gyilkos is az adatok lassú áramlását használta ki, tettei elkövetésére.


Nagyon sok felvétel tucatnyi alkalommal van felhasználva, ami egy négy részes sorozat esetében szinte nevetségesnek mondható. Ezt enyhíti, hogy a személyes beszámolók sok esetben hasznosak voltak és kicsit felrázta a történetvezetést, hogy ne aludjunk el.

Nagy kár azért, hogy egyetlen egy pszichológus sem nyilatkozott a sorozat alatt, hogy bizonyos elmeállapotra vonatkozó állításokkal foglalkozzon, csak az újságíró és a volt rendőrök feltételezései azok, amikre támaszkodhatunk. Emellett nagyon hiányoltam, hogy az elkövető hangját halhassuk, láthassuk a tárgyalóteremben vallomást tenni. Kétségtelen, hogy a régi felvételek felhasználása remek volt, azonban néhány fontos részlet nem lett kiemelve a sorozat készítése során.


Amennyiben érdekel téged a „true-crime” dokumentumfilm vagy sorozatok világa, adj neki egy esélyt, hiszen érdekes látni, hogy építették fel a nyomozást és hogyan alakult az eset, azonban egyáltalán nem mondanám a témában kiemelkedő alkotásnak.


Ha szeretnél egy érdekesebben felépített sorozatot látni hasonló témában, akkor mindenképp ajánlom a Ted Bundy szalagokat, háborús bűnösök terén pedig Treblinka Rettegett Ivánja is hasonlóan érdekes lehet.

dokumentum | krimi

Minden férfi gyanúsított volt, és egy nő sem érezhette magát biztonságban abban az öt évben, amikor a Yorkshire-i hasfelmetsző garázdálkodott Angliában. 13 nő vesztette... több»

1