2022.01.15 18:17 Lubi Olvasottság: 146x
3

Találkozás egy ismerős idegennel

A francia író és rendezőnő, Céline Sciamma nagysikerű 2019-es alkotása, a Portré a lángoló fiatal lányról után ismét két nő kapacsolatáról készített filmet. A művésznő azonban a szerelem helyett ezúttal a szülői szeretet kérdéskörét vizsgálja.

A Petite maman egy nagymamáját elveszítő kislány gyászfeldolgozásának története, ami egy izgalmas csavarral a gyermek-szülő kapcsolatot járja körül. A film többek között olyan kérdéseket vet fel, mint hogy mi történne, ha gyermekként találkoznánk a velünk egykorú édesanyánkkal, és vannak-e határai a generációs kapcsolatoknak?

Találkozás egy ismerős idegennel

A film minimalista megvalósítása mégsem tud mit kezdeni a különleges felvetésekkel. A lényegében cselekmény nélküli narratíva jórészt dialógus nélküli, hétköznapi eseményekre koncentrál. Ezek pedig jórészt a játékidő duzzasztására szolgálnak, semhogy a hangulatot erősítenék vagy bármit is hozzáadnának a történésekhez, az esetleges mondanivalóhoz.

A film ugyanis a semmi ágán hagyja lógni nézőit, bármiféle kapaszkodó nélkül. A valóban aranyos kisgyermeki kaland alatt nem kapunk semmiféle magasztos tanácsot vagy útmutatót, de még csak tetőpontnak nevezhető jelenetet sem. Az események egyetlen valódi fordulat köré vannak felfűzve, ugyanakkor ennek az egy ötletnek a kibontása sem sikerül maradéktalanul az alkotóknak.

A Petite maman érzelmes, intim dráma családról és annak feltétel nélküli szeretetéről. A könnyfakasztónak tűnő gondolatiság mégsem fogalmazódik meg a film hétköznapi minimalizmusból font szövetében. Céline Sciamma filmje nem elég tartalmas az alig több mint egyórás játékidő kitöltéséhez sem. A koncepció rövidfilmként esetleg működőképes lehetett volna, de így csak egy időnként aranyos felnövéstörténet kerekedett belőle, melyből még a tanulság és a valódi éretté válás motívuma is hiányzik.

dráma | fantasy

Nelly nemrég veszítette el a nagymamáját, most pedig segít a szüleinek kitakarítani édesanyja szülőházát. Ahogy telnek a napok, Nelly egyre jobban felfedezi a környéket,... több»

3