2022.01.21 18:26 Lubi Olvasottság: 151x
2

Leplezetlen titkok szorításában

Orson Welles saját bevallása szerint legkevésbé sikerült alkotása - a színészként és rendezőként is jegyzett - Az óra körbejár című filmje. Ha el is fogadjuk ezt az álláspontot, az csak Welles zsenijét dicséri, hiszen ez a mesterien fényképezett, ideológiailag összetett, feszült noir minden, csak nem fércmunka.

A történet Németországból indul, ahol szabadon engednek egy volt náci tisztet, hogy az egy még kegyetlenebb háborús bűnös nyomára vezesse a hatóságokat. A különböző leírások szerint a film közel sem Welles eredeti víziója alapján került végül bemutatásra. Közel fél óra lett kivágva a rendezői elképzelések szerinti történetből. Különösen a film elejének hosszúsnittjei váltak a vágó ollójának áldozataivá, ami egy kissé kaotikus nyitányt eredményezett.

Leplezetlen titkok szorításában

Welles árnyékos snittjei és képszimbolikája mégis szemkápráztatóan baljós a teljes játékidő alatt, ahogy a színészek játékára sem lehet panasz, még ha nem is szokványos szerepeikben tűnnek fel. A gyilkos utáni hajszán túl pedig a családon belüli lelepleződés és a háborús, illetve faji álláspontok ütköztetésének tetőpontjai emelhetők ki leginkább. A karakterek egyre növekvő árnyképei és a meghitt házasságra szó szerint és metaforikusan is rávetülő sötétség formai bravúrjai a filmnoir képileg egyik legbeszédesebb darabjává teszik Welles filmjét.

Az óra körbejár folyamatosan növekvő feszültsége robbanásig feszül, ahogy a szereplők próbálnak túljárni egymás eszén a nyomozás során. A végső ítéletet nagyrészt mégis a szerencse és a véletlen hozza el. Welles egyszerű bűnügyi történetnek látszó alkotása bravúros filmnyelvi megoldásai miatt lesz kiemelkedő, ami az akaratlan újravágások és az esztétikai értékeket nem szem előtt tartó produceri döntések ellenére is egy erős rendezői vízióról árulkodik.

dráma | krimi | misztikus | thriller

Az óra körbejár című drámában Wilson, aki inkognitóban nyomozó kormányügynök, egy connecticuti városban nyomára akad a náci háborús bűnösnek, Franz Kindlernek. A... több»

2