2022.04.03 12:18 Lubi Olvasottság: 347x
4

A vámpírlét (vér)szívás

A Marvel legújabb nagy dobása a 2000-es évek eleji szuperhősmozik hangulatát és stílusát hozza vissza. De mit is várnánk egy vámpírtól, akin nem fog az idő? A Morbius maradisága mondhatni témába vágó koncepció.

A Venom sikere után a Sony stúdió gyártotta képregénymozik egy újabb balsorsú antihőssel gyarapodtak. A Pókember ellenségeit lassacskán egy kalap alá terelő univerzum mégsem a filmek közötti átjárhatóságra épít. A Morbius a címszereplő szupervámpír önálló eredetsztorija. A számos halasztáson és lehetséges újravágáson átesett alkotás azonban inkább Frankenstein összetákolt monstrumaként parádézik, mintsem egy kifinomult vámpír eleganciáját tükrözné.

A vámpírlét (vér)szívás

A Morbius egy súlyos betegségben szenvedő testvérpár története, akik a gyógyír megtalálására tették fel az életüket. Végül sikerrel is járnak, a gyógymód azonban nem éppen a tervek szerint működik. Hőseinknek előbb meg kell halniuk, hogy élhessenek. De aztán vérszívó szupervámpírként várhatják az örökkévalóságot.

A kétségbeesésnek hatalmas jellemformáló ereje van. Aki pedig egyszer átlépett egy határt, annak többé nincs visszaút. A testvérpár konfliktusa ebből a filozófiai érdekellentétből bontakozik ki, hogy aztán fizikai harcok formájában érje el a tetőpontot. A Morbius kusza cselekményvezetése mégsem képes érdemben hozzátenni, a történet máskülönben érdekes, még ha nem is túl eredeti felvetéseihez. A jobbára poéntalan és ellaposodó események minden stílust nélkülöző, heterogén jelenetek zagyva összességeivel töltik ki a játékidőt.

Az Egyiptom istenei és a 2017-es Power Rangers forgatókönyvírói nem meglepő módon a Morbius esetében sem voltak képesek egy épkézláb forgatókönyvet kieszelni. A sematikus látványvilág gyakran olcsónak ható effektjeivel pedig vizuálisan sem volt képes bármi érdekeset kihozni a Marvel marcona vámpírjának első eljöveteléből.

55 Morbius  (2022)

akció | dráma | horror | kaland | sci-fi | thriller

A zseniális orvos, Michael Morbius (Jared Leto) halálos betegségben szenved, de hiába kutatja az ellenszert, az idő vészjóslóan nehezedik fölé, és pontosan tudja, hogy már nincs... több»

4