2022.05.23 10:07 Artemisia Olvasottság: 129x
4

Sárkányszív

A Disney 1977-ben már feldolgozta Seton Miller szívmelengető regényét, amiből egy kedves, ám azóta elfeledett gyerekfilm született. Az árva kisfiú és az őt felnevelő sárkány történetét 2016-ban leporolták, és a Disney másik hasonló témájú, ám klasszikussá váló meséjével, A dzsungel könyvével mindössze 4 hónap különbséggel küldték a mozikba.

Az Elliott, a sárkány nem tör A dzsungel könyve babérjaira. Bája talán pont abban rejlik, hogy nem akar több lenni annál, mint ami. Egy egyszerű, ám kedves és érzelmes történet a szeretetről és a család összetartó erejéről. Univerzális, örökérvényű témák ezek, mégis működnek, mert David Lowery alkotásának érezhetően hatalmas szíve van, és rengeteg szeretettel készült.

Sárkányszív

Elliott, mint címszereplő a történet magja, kevés időt tölt a vásznon. Lowery sokkal inkább a hús-vér szereplőkre fókuszál. Eliotton, mint mozgatórúgón keresztül emberi érzéseket tár fel, mint Pete ragaszkodását az erdőhöz, később az újdonsült családja és a legjobb barátja közötti őrlődést, Grace ébredező anyai érzéseit, Natalie testvéri ragaszkodást, és végsősoron a családdá kovácsolódás boldogságát.

Természetesen Elliott karakterét sem hagyjáé parlagon, a részletgazdagon kidolgozott, barátságos és szelíd sárkány szintén mély érzelmek kimutatására képes sőt, talán ő az aki a legnagyobb szívről tesz tanúbizonyságot azáltal, hogy elengedi, és új családjára bízza a dédelgetve szeretett kis barátját, Pete-t.

Megjelenik ellenpólusként az ember önzőbb és gonoszabb oldala, az Elliotton keresztül hírnévre és gazdagsága áhítozó Gavin személyében, de a film szép tanulsággal szolgál arról, hogy a jó mindig legyőzi a rosszat.

A Pete-t alakító Oakes Fegley és a vadőr, Grace-t alakító Bryce Dallas Howard játékát öröm nézni, nagyszerű kémia működik közöttük, ami teljesen hitelessé és megindítóvá teszi anya-gyermek kapcsolatuk alakulását, mélyülését. A többiek is jól teljesítenek, mint Robert Redford, az öreg mesélő szerepében, vagy Karl Urban és Wes Bentley, jó és rossz végleteket képviselő testvérpárja, de Oakes Fegley és Bryce Dallas Howard párosa egyértelműen viszi a pálmát.

Az Elliott, a sárkány bizonyítja, hogy kevésbé közismert darabokhoz érdemes nyúlni, és nem csak klasszikusok újra mesélésével lehet örökérvényű értékeket átmenteni modernebb környezetbe, nyelvezetre.

akció | családi | fantasy | kaland | vígjáték

Mr. Meacham egy öreg favágó, aki a környék gyermekeinek hosszú évek óta mesél az erdőben élő sárkányról. Erdész lánya, Grace nem hisz apja meséinek, azonban miután... több»

4