2022.06.20 16:51 Kóborló Olvasottság: <100x
2

100 évvel az első rész előtt

Tovább folytatva a Tremors szériát, elérkeztem immáron a negyedik felvonásához. Ebben a részben mint oly sok horrorszériánál, elméletben a készítők szerettek volna egyfajta előzményfilmet készíteni a széria rajongóinak. Jómagam nem kimondottan rajongok az előzményfilmekért. Ennek ellenére be kell vallanom, néha sokkal üdítőbb érzés egy jól elkészített előzményfilmet megtekinteni, mint egy sokadik folytatást egy adott szériához. Talán emiatt kissé magasabban volt az elvárásom a negyedik Tremors filmmel kapcsolatban. Az is lehet, hogy mivel az első három rész közül egyértelműen a harmadik felvonása volt az, ami a legkevésbé nyerte el a tetszésemet, és mivel ezidáig nem túl sok információt kaphattunk eme földalatti óriáskukacokra hajazó szörnyek eredetére, gondoltam, hogy ebből még valami jó és szórakoztató is kisülhet. Nos, sajnos nem így történt. Na, de lássuk hogy mit is tartogat a Tremors 4. - A legenda elkezdődik című rész.

Történetileg kerek száz évvel járunk az első, 1990-ben bemutatásra kerülő Tremors film előtt, így egyértelműen adva volt a készítőknek a lehetőség arra, hogy az eddig megismert Tremors filmek hangulatát, egyfajta western közegbe ágyazzák be. Mindezt meg is kapjuk, bár igencsak alacsony költségvetéssel, de ezen annyira már meg sem lepődök. Ezt a részt is egyből videóra szánták, a mozis bemutatásáról szó sem lehetett.

100 évvel az első rész előtt

Na, de ha már eredettörténettel állunk szemben, akkor vizsgáljuk meg egy kissé, hogy mennyire is lett az. Akik arra számítanak, hogy végre magyarázatot kaphatnak a földalatti óriáskukacok eredetére, azok csalódni fognak. Nem gondolták túl magukat a forgatókönyvírók, merthogy itt vannak, már léteznek és punktum. Viszont, érdemes megemlíteni e téren egy kimondottan ötletes apróságot, miszerint láthatjuk eme földalatti lények, mini kiadásait, amolyan Graboidok gyerekváltozatát is. Újra feltűnnek az első részből már jól ismert óriás változatok is. Kissé bánom, hogy ennél a résznél is elsősorban CGI-technikával hozták létre eme lényeket, emiatt pedig szinte süt az egészről a "csak olcsón" mottó jelige.

Történeti szinten érdemes a filmbéli karakterekről is pár szót ejteni. Értékelhető a készítők felől az, hogy megtartották a Tremors filmek fő karakterének számító Gummerét és, hogy egyáltalán nem azt kapjuk eme karaktertől, mint amit az eddigi három részből megismerhettünk belőle. Egyfajta karakterfejlődést is kapunk belőle, bár kissé burkoltan, de mégis érzékelhető hogy mikortól válik majd azzá a Gummeré, akit már annyira jól ismerhetünk a korábbi Tremors filmekből. Kissé sajnálom hogy a forgatókönyvírók nem fektettek nagyobb hangsúlyt a karakterére, főleg abból a szempontból, hogy a többi filmbéli karakter teljesen felejthetőre sikeredett.

Mindent egybevetve sokkal több potenciál volt ebben a részben, mint mondjuk a széria harmadik felvonásában, csak sajnos a készítők egyáltalán nem éltek ezekkel a lehetőségekkel. Számomra az eddigi legfeleslegesebb rész születhetett meg, a Tremors filmek felhozatalából.

akció | horror | kaland | sci-fi | thriller | vígjáték | western

Amikor a nevadai Rejection nevű bányászvárosban a munkások egy láthatatlan ragadozónak esnek áldozatul, a bánya tulajdonosa, Hiram Gummer, a Tremors Burt Gummer-ének dédapja,... több»

2