2022.07.21 15:02 Lubi Olvasottság: <100x
4

Pofonok a ringen túl

Kertész Mihály sikeres magyaroroszági majd európai karrierjét hátrahagyva lett a Warner Brothers szerződéses rendezője Hollywoodban, ahol több kortalan klasszikust is alkotott. Nevéhez olyan mesterművek kötődnek, mint az Errol Flynn főszereplésével készült Robin Hood, az Oscar-díjas Mildred Pierce vagy a felejthetetlen Casablanca.

Kertész rendezői képességeinek hatását talán még be is árnyékolják hatalmas sikerei. A kortárs mozinézők már nem az egykor a kamera mögött álló, híresen erős akcentusú és heves vérmérsékletű magyar rendezőre, kizárólag annak ma is eleven filmjeire emlékeznek. Noha A Galahad kölyök nem vált megkerülhetetlen mérföldkővé a dinamikusan rendezésnek és a főszereplő sztároknak köszönhetően ma is élvezetes darab, ami felett nem járt el az idő.

Pofonok a ringen túl

A történet egy faragatlan, gyorsbeszédű menedzserről szól, aki egy ifjú boxtehetségnek köszönhetően szeretne kievickélni balszerencsesorozatából, amibe előző bajnoka kétszínűsége és egy rivális gengszter átverése miatt került. A dolgok viszont csak tovább bonyolódnak, mikor a férfi újdonsült képviseltje beleszeret főnöke húgába.

A Galahad kölyök realisztikus, testközeli boxjelenetekkel vonja magára a figyelmet, mégis a ringen kívül képes igazán nagyot ütni. Edward G. Robinson szokásos gengszterszerepeinek energikusságát viszi az alakításba, ahogy Bette Davis rétegelt barátnőkaraktere is minden megjelenésével uralja a vásznat, miközben Humphrey Bogart sztoikusan öntelt gonosztevőjét valósággal öröm gyűlölni, de Wayne Morris szende izomkolosszusa is végtelenül szerethető főszereplője a sport-drámának.

4