2022.08.17 11:29 Solo Olvasottság: 161x
5

Fantáziavilág Villeneuve módra

Frank Herbert 1965-ben írta meg a Dűne című regényét, mely azonnal nagy siker lett. Korban megelőzte a Star Wars filmeket és kiindulópontja, illetve ihletője lett számtalan sci-fi irodalomnak, illetve filmnek.

Érdekes világot mutat meg a Dűne alapgondolata, mely sok ezer évvel későbbi időkbe kalauzol el bennünket. Ebben a furcsa világban császárok uralkodnak és főnemesi házak uralják a bolygókat. Felbukkan számtalan történelmi analógia: a feudális középkor lovagvilága, a rómaiak légióinak rendje, sőt a náci Harmadik Birodalom militarizmusa is. Ezekből áll össze ez a fantázia-gazdag rendszer, melyben találunk misztikus csoportokat (Bene Gesserit rend) és mindenható arisztokrata dinasztiákat, magánhadseregekkel (Atreides-ek, Harkonnenek).

Fantáziavilág Villeneuve módra

A legtöbb esemény a sivatagos Arrakis bolygón játszódik, ahol a különleges "fűszer" nevű anyag birtoklásáért folyik a harc. Érdekes, hogy a sci-fi írók mennyire vonzódnak a sivatagos helyszínekhoz és mennyi fantasy játszódik sivatag-bolygón. Itt is a hihetetlenül forró Arrakis bolygó a legfontosabb helyszín, melynek kincse, a fűszer, nagyon hasonlít a mai világunkban ugyancsak fontos kőolajra, melyért ugyanúgy háborúk robbantak ki. (Egy újabb analógia.)

A Dűnét két módon lehet értékelni: egyrészt magát a történetet, másrészt azt, amit Villeneuve alkotott belőle (rendezőként). A történet természetesen nagyon jó, nem véletlenül kapott annak idején Nebula-díjat. Herbert egy valóban élvezetes világot alkotott ezernyi szórakoztató színnel, karakterrel, konfliktussal. El lehet ebben merülni, és el lehet benne veszni. Ennek nagyon kicsiny részét vitte vászonra Villeneuve, a maga lassú, minimalista módján (mely minden filmjében visszaköszön). A rendezés lehetett volna akciófilmes, thriller-szerű, krimi-jellegű, pörgős, de Villeneuve egyiket sem választotta. Saját stílusát követte és egy lassan építkező, fokozatosan kibontakozó, inkább hangulatával, mint akcióival hatni tudó filmet készített.

Nagyon jó kis csapatot választott: Hans Zimmer felel a zenéért, a három kulcskarakter pedig a remek kivitelezésért. Így Rebecca Ferguson a Bene Gesserit rend tagjaként és az örökös anyjaként, Timothée Chalamet a rejtélyes Atreides hercegként, Oscar Isaac pedig a legfontosabb főrendi ház fejeként. Jók a mellékszereplők is: Josh Brolin, Zendaya, Jason Momoa. A végeredmény egy tényleg különleges film, egyedi hangulattal. Nálam 75%-os, csak azért nem több, mert kicsit hiányoltam a mozgalmasabb jeleneteket és a karakterek jobb felvezetését (gondolva azokra is, akik nem olvasták Herbert regényét). Egyszer mindenkinek látnia kell, mint ahogyan majd a folytatást is, amit nagyon várunk!

83 Dűne  (2021)

akció | dráma | kaland | sci-fi

Paul Atreides (Timothée Chalamet) egy zseniális és tehetséges fiatal férfi, aki hatalmas tettek véghez vitelére hivatott. Paulnak el kell utaznia az univerzum legveszélyesebb... több»

5