Szerezd meg a Mafab medálokat, és mozizz ingyen egész évben! » Login  
83%

Dűne (2021)

Dune: Part One
Filmadatlap
 
32
Szereplők
60
Vélemények
30
Képek
9
Videók
Dűne

Galéria (30)

Jason Momoa
Oscar Isaac
Josh Brolin
Rebecca Ferguson
Josh Brolin
Zendaya
Timothee Chalamet
Rebecca Ferguson
Javier Bardem
Josh Brolin
Timothee Chalamet
Zendaya
Oscar Isaac
Timothee Chalamet
Josh Brolin
Zendaya
Timothee Chalamet
Jason Momoa
Josh Brolin
Oscar Isaac
Stephen McKinley Henderson
Stellan Skarsgård
Rebecca Ferguson
Timothee Chalamet
Zendaya
Timothee Chalamet
Rebecca Ferguson
Timothee Chalamet
Sharon Duncan Brewster
Timothee Chalamet
Charlotte Rampling
Timothee Chalamet
Rebecca Ferguson
Oscar Isaac
Chang Chen

Videók (9)

 
Balázs399946   2023. 04. 29.

legújabb vélemény

1
Nagyon jó, de a másodikat már biztos hogy nem moziban nézem

Szerintem ez nagyon egyben van. Kíváncsian várom a folytatást.

 
Főnix007   2021. 11. 16.

a nap véleménye

11
Denis Villeneuve - Frank Herbert zsenijéhez méltó!

A hozzászólás cselekményleírást tartalmazhat!

Kissé szégyenkezve vallom be, de eddig nem hozott erősen lázba Frank Herbert, és ugyanígy voltam sok évvel ezelőtt Terry Pratchett-tel is. Azokban az időkben látott napvilágot a Harry Potter, melynek írott és mozis megjelenése is kasszasiker lett, a ... teljes kritika»

10
 
e-batta   2021. 10. 27.

a nap véleménye

16
Az Arrakis nem a Tatooine

Bárki bármit is mond, Villeneuve került a legközelebb ahhoz, hogy filmvászonra álmodja Frank Herbert klasszikusát. Lynch-nek beletörött a bicskája, Jodorowskynak pedig fel kellett adnia a tervasztalnál. A tévésorozatokat inkább hagyjuk, a Dűne kizáró... teljes kritika»

3
 
Harper   2021. 10. 25.

14
Dűne, egy unalmasra sikeredett fantasy

Bár annak idején élvezettel olvastam a "Kozmosz Fantasztikus Könyvek" sorozatot, és abban is Frank Herbert regényét, a Dűnét, melynek világa tényleg elvarázsolt, Denis Villeneuve idei drámája nagy csalódást okozott számomra. Megjelennek ugyan a filmb... teljes kritika»

3
 
Artemisia   2021. 10. 24.

12
Ígéretes alap a folytatáshoz

A Dűne az a történet, amelyet senkinek sem kell bemutatni. Frank Herbert klasszikus regényét ugyanis mindig megelőzi a hírneve, így még azok is fogalmat tudnak alkotni a jelentőségéről, monumentalitásáról és a sci-fi műfajra gyakorolt hatásáról, aki... teljes kritika»

 
Lubi   2021. 10. 20.

8
Arábiai Skywalker: Kezdődik

Frank Herbert eredeti regényét számos rendező próbálta már megfilmesíteni: Jodorowsky munkája már korai fázisában akadályba ütközött, David Lynch pedig eljutott ugyan egy kész filmig, a végeredmény mégis jócskán elütött a rendező sajátos vízióitól. Denis Villeneuve-ről már többszörösen is kiderült, hogy remek érzéke van a történetmeséléshez, és fantasztikus, komplex világokat képes teremteni. Rajta volt tehát a sor, hogy bizonyítsa, a hiedelmekkel ellentétben Herbert monumentális műve igenis megfilmesíthető. A Dűne homokja mégis elnyelte a neves rendező zsenijét. A 2021-es feldolgozás minden eddigi próbálkozásnál kiforrottabb, ambiciózus alkotás. Ennek ellenére a Dűne inkább tűnik a világ legdrágább pilot epizódjának, mint önállóan értékű fantasy-eposznak. A fakó képi világ homályába vesző politikai motivációknak megalapozó történetnek ugyanis nincs semmilyen kifutása. A Dűne csupán az eredeti regény első felének vászonra tűzésére vállalkozik. Így hősének útja éppen csak akkor kezdődne, mikor a játékidőnek vége szakad. A monoton világépítésnek a folytatás hiányában nincs valós célja. Az így is két és fél órás filmbe szuszakolt akciójelenetek alatt nincs is okunk igazán izgulni, hiszen a történet valójában még el sem kezdődött. A Dűne egész estés mozifilm képében tetszeleg, noha erre csak öncélúan duzzasztott cselekménye miatt van lehetősége. Az ígéretes koncepció és kiváló atmoszféra ellenére a filmhez jókora hiányérzet társul.

1
 
Coyote   2021. 11. 18.

13
Közepes Villeneuve számára

A Herbert által annak idején teremtett Dűne egy különleges világ, mely a Star Wars univerzumánál is régebbi. Egy igazi fantáziamerülés a képzeletbe, tele eredeti ötlettel és érdekes gondolattal. Villeneuve nagy fába vágta tehát a fejszéjét ennek másodszori megfilmesítésekor és megrendezésekor. (Az első filmes adaptáció - David Lynch 1984-es sci-fije - szintén mérsékelt diadalt aratott annak idején.) Sajnos amit Villeneuve kihozott az egészből, az csupán töredéke lett az eredeti sztorinak, és még ezt is laposan, unalmasan tálalta, újabb közepes produkciót alkotva. Lassú a tempó, kidolgozatlanok és bemutatlanok a karakterek, enervált a rendezés és gyenge a script is. De a Dűne legfőbb hibája mégis maga Villeneuve és amit tett ezzel a hihetetlenül fantáziagazdag világgal. Értékelesem: 50%, se több, se kevesebb.

13

A film összbevétele 366 441 909 dollár volt (imdb.com), míg a magyarországi piacon 453 039 751 forintot termelt. A hazai mozik összesen 272 006 mozijegyet értékesítettek a produkcióra.

 

A Dűne 10191-ben játszódik.

(picurka)
 

A filmben központi szerepet játszó Atreides-ház elnevezése a görög mitológiából ered, melyben a Tróját Krisztus előtt 1200 körül megtámadó görögök vezetője, Agamemnon és testvére, Ménelaosz is az Atreides-ház tagjai. Vélhetően innen vette a regény és a film is a történetben szereplő fontos család elnevezését.

(Periodista)
 

A film alapjául szolgáló Frank Herbert regényt több kritikai portálon is olyan mérföldkőként határozzák meg a science fiction műfajban, mint a Gyűrűk Urát a fantasy műfajában.

(Norbert93)
 

A film alapjául szolgáló regényről úgy fogalmazott a Chicago Tribune, mint "a modern science fiction egyik alapköve".

(Norbert93)
 

Denis Villeneuve elmondta, hogy tizenkét éves kora óta (ekkor olvasta először Frank Herbert könyvét), arról álmodott, hogy megrendezhesse a Dűnét.

(hp)
 
„És ez még csak a kezdet” - mondja Zendaya Csanija a film végén, és ezt mintha Denis Villeneuve üzenné nekünk. Mi pedig várunk türelmesen, és esélyt adunk a folytatásnak, ami remélhetőleg elkészül, mert ha nem, a félbehagyott mese csúnya emlékként fog élni mind a rajongók, mind a rendező emlékezetében. több»
 
Frank Herbert Dűnéje méltán a science fiction irodalom egyik legünnepeltebb regénye annak klasszikus toposzaival, kifordításaival, bolygókon átívelő intrikáival és ezeregy részletet rejtő háttérvilágával. Az összetett regényfolyam adaptációjába az elmúlt évtizedek legnagyobb alkotóinak tört bele a bicskája, köztük Alejandro Jodorowsky-nak és David Lynch-nek. több»
 
A Dűne tehát egyszerre siker és csalódás, bravúros és óvatos, megkérdőjelezhetetlen és mégis a létjogosultságért küzdő. És akármennyire is izgalmasak az efféle mozgóképes ambivalenciák, Denis Villeneuve-nek ettől csak erősebb munkái akadnak. több»