2022.11.15 09:35 kissmanna Olvasottság: <100x
0

Augusztus nyolcadikán

Többször megnéztem a filmet, mert bár a cselekmény néhol elég vontatott és néhol gyermeteg, viszont végre nem egy Amerika megmenti a világot típusú filmhez volt szerencsém. A film eredeti címe Август восмого ( Аugusztus nyolcadikán ). A film nem az éppen akkor kezdődő grúz-orosz háborút helyezi középpontba, hanem egy egyedülálló anya és fia történetét. Az anya szerepét Szvetlana Ivanovára osztották. Sajnos többször is megnézve a filmet nem volt meggyőző az alakítása. Ő volt, aki, hmmm, talán hogy így mondjam, nem tudott belebújni igazán a szerepébe, nem tudott vele azonosulni.

A sztori egyszerű. Az egyedülálló anya épp egy kezdődő kapcsolatban van, a lovagja Jegor, aki bankár és nem bírja elviselni Ksenya kisfiát, Tyomát. A volt férj, Tyoma apja, Zaur megkéri Ksenyát, hogy küldje nyaralni a kisfiút Sidamontába, egy dél-oszétiai kis faluba a szüleihez, mivel békefenntartóként épp Oszétiában szolgál. Ksenya beleegyezik ebbe, mivel az új lovagjával nyaralni készülnek Szocsiba, de azzal a feltétellel, hogy amikor kéri, akkor haza küldi a férfi a kisfiút.

Augusztus nyolcadikán

Így Jegor és Ksenya eltudnának menni nyaralni, de indulás előtt Ksenya tudomására jut a kialakult háborús helyzet. Emiatt kéri Jegor segítségét, aki elutasítja, mondván családi dolgokba nem avatkozik bele. Ekkor egy hangos vita után nyilvánosan szakítanak. Ksenya kéri Zaurt, a volt férjét, hogy küldje vissza a kisfiút, de Zaur bizonygatja, hogy jó helyen és biztonságban van a fiú. Így Ksenya maga veszi kezébe az irányítást és elindul egyedül az utolsó repülőjárattal a kisfia felkutatására. Nagyon sokszor kerül veszélyes harci cselekmények középpontjába. Elszenved számos sérülést, éhezik, szomjazik, fázik, de megy tovább, mindössze egy mobiltelefonnal a kezében. (Ami csodálatos módon nem merül le a hosszú út alatt.)

A kisfiú ezalatt a nagyszülei házában van, amikor Zaur, az apja kimenekíti őket, de egy grúz tanktól találatot szenvednek el, csak a kisfiú, Tyoma marad életben. Ekkor tudnak először beszélni az anyjával telefonon. A kisfiút a fantáziája segíti át ezen a szörnyű helyzeten. Még a szülei válásakor egy fantáziavilágába menekült, ahol ő Kosmoboy és van egy jó robottársa, aki Edger Beroev, de van egy gonosz űrlény is, Mrakovlast. Ksenyának több segítője akad az útján, míg végre megtalálja a fiát, Tyomát. A harci cselekményekről nem írok részletesen, mert az szerintem csak töltelék a filmben. Szóval a sztori egyszerű mint egy ék.

Ami tetszett nagyon ebben a filmben, hogy nem akarta szebbnek jobbnak bemutatni a környezetet, a tájat, meg úgy általában mindent. Jó film. Nem egy hollywoodi színvonal, de éppen ez az, ami miatt tetszett.

0