2022.12.01 22:53 Kóborló Olvasottság: <100x
0

Az űrbe vitt pokol története

A legtöbb horrorrajongó számára a Hellraiser szériának befellegzett a harmadik epizód után (ezt a véleményt jómagam is adom), és ami azután következett, azok csupán felesleges folytatások, avagy csupán fellángolások voltak. Mondjuk azt azért sietve hozzátenném ehhez a gondolatomhoz, hogy az első három résznek azért sikerült egy akkora kultuszt kiépítenie, hogy ha bármiféle folytatás érkezett is a Hellraiserhez, mindig reménykedve kezdtek bele a rajongók, hogy hátha majd ez a rész némiképp azért visszatalál ahhoz a minőséghez, ami az első három részt képviselte. Nos, jómagam soha nem voltam hatalmas rajongója ennek a horrorszériának, de mint már korábban írtam, maximálisan tiszteletben tartom az első három Hellraiser filmet és én is úgy voltam/vagyok vele, hogy reménykedve kezdek mindig bele egy újabb és újabb folytatásába, hogy hátha azt azért némi minőséget képviselni fog. Nos, a negyedik rész semmiképp sem tartozik a jobb vagy akárcsak az elfogadhatóbb folytatások közé, de azért nézzük csak meg, hogy mivel is szolgál majd a Hellr4iser: Vérvonal című epizód.

Eme epizódot is elérte az a fajta kissé furcsa elképzelés, ami több horrorszériában is megtalálható (Rémecskék 4, Gyilkos kobold 4), miszerint a történetet a jövőbe és azon belül is az űrbe vitték. Ezt én soha nem tartottam kimondottan egy jó ötletnek, hisz szinte csak felhalmozzák ezáltal a készítők a lehetséges buktatókat a filmjükkel szemben. Tovább nehezítették a készítők a saját dolgukat azzal még, hogy egyfajta eredettörténetet is megpróbáltak beleszőni ennek a filmnek a forgatókönyvébe, és ha ez nem lett volna még elég gond, akkor továbbá a történetet még azzal is bonyolították, hogy egyszerre három idősík eseményeit zsúfolták össze kevesebb mint másfél órába. Így pedig egyértelműen halálra is ítélték a film történetét! Pedig lehetett volna ebből azért valami pozitívumot is kihozni (bár úgy gondolom, hogy igencsak nehezen). Ezt valószínűleg a stúdió is érezte, hisz a rendező Kevin Yagher tudta nélkül, elrendeltek egy újravágást a kész filmhez, amiből közel fél órányi anyagot távolítottak el (így lett az eredeti vágásnak a hosszából 81 perc). Hogy mi lett ennek a döntésnek a végeredménye? Három különböző idősíknyi katyvasz, ami ráadásul igencsak rosszul is illeszkedtek egymáshoz, továbbá a lerövidített játékidőtől sem lett feszesebb, illetve izgalmasabb a történet. Ráadásul a rendező is annyira megsértődött mindezen, hogy még a nevét sem volt hajlandó adni a mozikba küldött változathoz, hanem álnevet használt hozzá (Alan Smithee).

Az űrbe vitt pokol története

Ennek a film elkészítésénél is eljátszotta a stúdió azt, amit már a korábbi részeknél is, miszerint megpróbáltak nevesebb rendezőket leszerződtetni a rendezői szék betöltéséhez, és amikor horogra akadt egy nevesebb rendező, csúnyán visszavettek a költségvetésből. Így történhetett meg ennek a film forgatásánál az, hogy sikerült a produkcióhoz megszerezni Stuart Gordont (1947-2020), aki azért jártas volt azon horrorfilmek elkészítésében, amik némiképp sci-fi elemekkel is operált, de amikor a rendező megtudta hogy a stúdió nem biztosítja a megfelelő mennyiségű költségvetést a filmhez, otthagyta a készülő produkciót. A rendezőkeringő pedig megindult ezután, hisz felmerült, Guillermo del Toro és Joe Chappelle neve is, de végül egyikük sem vállalta el a felkérést. Sajnos mindez maximálisan meg is látszódik a végeredményen, hisz a már jó megszokott és egyben jogosan követelt Hellraiser-hangulat szinte teljes egészében hiányzik a filmből (ez alól csupán talán a múltban játszódó szegmens kivétel, ami azért némiképp még elfogadható). Sajnos az immáron ikonikusnak tekinthető Tűfej karaktere is beleszürkült némiképp ezen negatívumok sorába és ehhez még a zseniálisan alakító Doug Bradley színész alakítása sem tudott sokat hozzátenni. A további karakterekről meg még ennyit sem lehet írni.

Mindent egybevéve egy végtelenül összecsapott végeredményt kapunk, amiben az egyedül értékelhető dolog, az újításra való hajlam volt számomra, de ez csupán a két csillagra volt elegendő nálam.

horror | sci-fi

Miután Dr. Merchant lekapcsolják a rendőrök, a férfi elmeséli, hogy a kegyetlen Tűfejjel akar leszámolni, aki már őseit sem hagyta nyugodni. A történet ezen pontján... több»

0