2022.12.04 23:48 Artemisia Olvasottság: <100x
2

Ki barátot lel, aranyat lel

Barátság, kalandvágy, önámítás, felelősségvállalás és egy életre szóló lecke az emberi kapcsolatok valós értékéről – mindezek terítékre kerülnek a DreamWorks Eldorádó, az aranyváros mítoszát meglovagoló, egyedi hangulatú rajzfilmjében.

Az 1500-as évek elején, a spanyol konkvisztádorok aranykorában járunk, azonban a két jóbarát, Miguel és Tulio ennél jóval egyszerűbb tevékenységekkel ütik el az időt, például cinkelt kockákkal és egyéb trükkökkel forgatják ki a pénzükből a jónépet. Egy balul elsült játék után azonban slamasztikába keverednek, és végül az Újvilág felé hajózó Cortés hajóján kötnek ki, nem kisebb értékkel, mint a legendás Eldorádó térképével a birtokukban. A hajóról való szökésük és napokig tartó tengeren hánykolódás után végül egy olyan szigeten érnek partot, ami a térkép szerint Eldorádónak ad otthont.

Ki barátot lel, aranyat lel

A két csibész kalandor jókor van jó helyen, így nemcsak rálelnek az aranyvárosra, hanem egy félreértés miatt a babonás eldorádóiak azoknak a földre szállt istenségeknek hiszik őket, akiket már régóta várnak. Titkukról csak egy talpraesett eldorádói lány, Chel tud, így Miguel és Tulio önfeledten dúskálnak a kincsekben, a luxusban és sütkéreznek az őket minden földi jóval ellátó nép csodálatában. Minden álmuk teljesül Eldorádóban, a töméntelen aranytól és az isteneknek kijáró dicsőségtől megrészegülve pedig észre sem veszik, hogy a gazdagság és a pompa lassan éket ver közéjük.

A mindig gyakorlatias és hidegfejű Tulio szeme előtt az lebeg, hogy mi mindent érhetne el Spanyolhonban az eldorádói kincsekkel, ezért a mielőbbi hazatérést sürgeti egy garmada arannyal és a szép Chel-lel együtt.

A temperamentumosabb, ám érzékenyebb Miguelnek azonban a szívéhez nő az őt istenként imádó nép, ezért az Eldorádóban maradást fontolgatja.

Miközben Miguel és Tulio a jövőjükkel és a barátságuk megromlásával vannak elfoglalva, addig Tzekel-Kan, az álnok főpap a törzsfőnök, Tannabok megbuktatását és a hatalomátvételt tervezi. És egy még nagyobb veszély is fenyegeti Eldorádót: Cortés flottája ugyanis annak partjainál köt ki.

Migeulnek és Tuliónak nemcsak a barátságuk, hanem az emberségük is próba alá kerül: választaniuk kell Eldorádó és lakóinak megmentése és a mesés gazdagságot ígérő arany között.

A történet végig lendületes, érdekes és tanulságos. A cselekményvezetés feszes, és remekül egyensúlyozik az izgalom, az érzelmek és a humor között; kaland, akció, barátság, szerelem, hazugság, bűntudat és megbocsájtás, mindenből éppen annyi van, amennyi kell.

A képi világ, a mezo-amerikai civilizáció sajátos képe nagyon hangulatos és egyedi lett, a rajzfilm korához képest kifejezetten szép látvánnyal rendelkezik, és a hangulatot is nagyon eltalálták.

A karakterek bár korántsem hősies figurák, de a maguk módján, vagy talán éppen a tökéletlenségük folytán szerethetőek. A felvilágosult Chel, a jószívű Tannabok, a cselszövő Tzekel-Kan, a kegyetlen Cortés, de még a bolondos ló, Altivo is remekül megírt karakterek, de természetesen Miguel és Tulio párosa adja a rajzfilm gerincét és a szívét is.

A kisstílű csalókból lett hősök fejlődési íve a leglátványosabb, és ők szolgáltatják a fő tanulságot is: bár csak egy karnyújtásnyira voltak a vágyott gazdagságtól, ez majdnem a barátságukba került, és kis híján szem elől tévesztették az igazán fontos dolgokat. De a példájukkal megtanították, hogy az igazi kincset a barátaink jelentik – és a közösen szerzett élmények.

animáció | családi | kaland | romantikus | vígjáték

Tulio és Miguel azt hiszi, hogy megcsinálták a lehetetlent, amikor megszerezték Eldorádó, a mitikus aranyváros térképét. Csakhogy a csalás miatt, mely hozzásegítette őket a... több»

2