2023.01.29 21:33 fankbringa Olvasottság: 102x
0

Sárga cseppek a vörös égből

Sokat vártam ettől a filmtől. Sokat arról, hogy megtudom a Béres Csepp titkát, a Béres-család felemelkedését, vagy azt, hogy belelátok a tudós titkaiba. Ehhez képest annyit kaptam, hogy megtudtam, hogyan működik egy agrárlaboratórium a szocialista időkben.

A film nagyon jó kordokumentum. Szépen ábrázolja a hatalmi játszmákat és a politika érdek vezérelt működését. Ahogy a végén a tárgyalással kapcsolatban a kiegyezés megtörténik, az szinte bármelyik amerikai filmnek megfelelt volna. Színvonalas jelenetek és díszletek mindenhol. Azt nem tudom, ebből mennyi volt a valódi és mennyi a CGI, de a végeredmény csillagos ötös lett. Gáspár Tibor kiválóan hozza a főhőst. Kimért, megfontolt szakember. Kellemesen naiv és céltudatos. Igazi tudósforma. Abszolút megértem, hogy miért írták rá a szerepet. Simán díjat érdemel az alakításáért. Huszárik Kata kellene, hogy legyen a másik főszereplő, de a filmben a jelenléte a statisztákéval vetekszik. Karaktere nagyon súlytalan, szinte megtűrt szerepben mutatkozik. Kicsit többet vártam, de József magánélete a filmből teljesen hiányzik. Emiatt a felesége is épphogy észrevehető. A szocialista párt vezető tagjai kiválóan hozták a formát. Mind igazi számító gazembernek tűnt a filmben, ami nem is nagyon áll messze a valóságtól. A Hatházi András által megformált Hollósi korunk ügyeskedő kereskedője. Gyors helyzetfelismerő képességgel lavírozik az érdekek, a politikai viszonyok és saját túlélése között. Sajnos a filmből nem tudhatjuk meg a sorsát, de karaktere azt sejteti, hogy hosszú évekig a helyén marad.

Sárga cseppek a vörös égből

A legnehezebb megemészteni a filmmel kapcsolatban azt, hogy a történet inkább meseszerű és egyoldalú. Nem dolgoz fel igazi érzelmeket, csupán az értékekre koncentrál, ezért a történet kicsit üres marad. Szinte már unalmas mindig azt látni, hogy a főhős szilárd erkölcsei úgy csapnak össze a világegyetemmel, mint a nap sugarai a sivatagi esőfelhőkkel. Értettük az elején, a közepén és a végén is, hogy csak a nap győzhet. Őrültünk is neki, hogy győzött, de ez olyan győzelem volt, mint a sikeres érettségi a diáknak. Elkönyveltük az ötöst, és gyorsan elfelejtettük a megpróbáltatásokkal együtt a témát is. Ez a film nem lesz kultuszfilm, akkor sem, ha annak szánták, mert minden hiányzik belőle, amitől kultusszá válhatna. A tanú világában játszódik, gyönyörű díszletekkel, de nem ez az, ami A tanút naggyá tette, és ennek a hiányában A feltaláló is ott fog porosodni a Kincsem mellett, egy szép emlékként. Hősökről mesél, de nem teszi hőssé a hősöket. Megmaradnak a nép egyszerű fiának. Annak, akinek a hősöket látni akarta a rezsim, és ez sikerült is nekik.

A film kiemelkedik a magyar mezőnyből, ezért érdemes megnézni. Kellemes nosztalgiaidézésre megfelelő, esti időtöltésnek ideális. A mai fiataloknak jó képet ad arról, hogy mit jelentett a párt árnyékában élni.

dráma | életrajzi

Hosszas kísérletezés után az 1960-as években Dr. Béres József rájött, hogy a növények betegségei hozzáadott nyomelemekkel kezelhetők. Feltételezve, hogy az eljárás állatok... több»

0