2023.01.29 22:08 fankbringa Olvasottság: 452x
1

Csavargás a gombák birodalmában

A játékkal sosem játszottam. Kerestem róla képeket és azt láttam, hogy tényleg nagyon jól adaptálták a képi világot és a főszereplőket. Olyan, mint egy rajongók által készített film. Tisztelettel bánik a történettel, a hangulattal és az alkotók szelleiségével.

Maga a sorozat nehezen értékelhető filmként. Hiányoznak a klasszikus filmes elemek. Nincs csúcspont, nincs valódi konfliktus, nincs szükség a karakterek építkezésére. Az eszköztár szerényebb és a cél érdekében kompromisszumokra volt szükség. Sok játék adaptáció készült már, rosszabbnál rosszabb ötletekkel. Itt a készítők megelégedtek a korlátokkal és azon belül alakítottak egy nagyot. Emiatt, aki filmként kezeli a sorozatot, az hatalmasat fog csalódni. A film ugyanis nem azért készült, hogy lenyűgözze a nézőket, mint egy átlag Hollywoodi filmnél szokás, hanem azért, hogy méltó emléket állítson egy játéknak, ami sok embernek az életében jelen van és megpróbálja megmutatni, hogy miért képes egy játék valakit órákig a képernyő elé szegezni.

Csavargás a gombák birodalmában

Bella Ramsey nekem nagyon nem tetszett a sorozatban. Egy túljátszott, hisztis karaktert alakít, aki egyáltalán nem szimpatikus. Nehéz érte rajongani, nehéz szeretni és drukkolni neki. Sajnos ez kezd probléma lenni, mert ahogy haladunk előre a történetben, úgy távolodik el a két főszereplőnk a világtól és fordul át egy szürreális kamaradrámába, ahol nem a saját démonaikkal küzdenek, hanem egy erőszakos lénnyel, ami nem ismer kíméletet. Ha belegondolok, hogy egyre inkább Ellie kerül fókuszba a történetben, hát nagyon rezeg a léc, hogy ne romoljon a színvonal.

A történetet végig a játék uralja. A képi világ, a vágások, a kamera beállások mind azt közvetítik, hogy ez egy játék. A főhősök döntései ezért nem a filmen belül, hanem azon kívül születnek. Nem azért halad előre a történet, mert a csempész új célokat tűz ki maga elé, hanem azért, mert a játékban is küldetésről küldetésre haladt előre. Emiatt a dramaturgia széthullik, mint a gomba a kalapács alatt. Kár érte, de elkerülhetetlen.

A kötelező katasztrófa elemek mind felbukkannak a filmben. Egy félelmetes ellenség, egy hirtelen akadály, egy várnál erősebb szörny, egy szokatlan megoldás és persze a legfontosabb, a kilátástalanság, a mindent uraló pusztulás. Sajnos a történet háttere, mint minden hasonló filmben, itt is csúnyán eltolódik a hihetetlen, hiteltelen tudományos pocsolyába. Oda, ahol a tudománytalanság mocska kötelezően megfertőzi a jeleneteket. Én ezt már rég elengedtem, hisz ha minden tudományosan megalapozott lenne, akkor elveszne a mi lenne, ha élmény.

Összességében zombis filmnek gyenge, kalandfilmnek unalmas, játék adaptációnak zseniális.

akció | dráma | horror | kaland | thriller

Joel és Ellie, a járvány-pusztította, eltorzult világban csak egymásra számíthat. A duó kénytelen elviselni az új világ brutalitását; a kegyetlen gyilkosoktól hemzsegő,... több»

1