2023.02.07 23:10 Kóborló Olvasottság: 158x
2

Veszélyes indák

Valamikor úgy a magyarországi dvd megjelenés körül láttam első alkalommal a Carter Smith rendezésében készült A romok című filmet, és ha a tíz körmömet nem is rágtam le izgalmamban tőle, de egy korrekt alkotásnak éreztem. Most a napokban valahol olvastam erről a filmről, és úgy voltam vele, hogy miért ne néznem újra, hisz így legalább kiderül számomra az, hogy mennyire állta ki az idő próbáját jelen filmünk. Lássuk hát, hogy mire is számíthat a néző A romok című film esetén.

Maga a történet bevezetése semmi fajta újdonsággal nem szolgál azok számára, akik láttak már legalább egy hasonszőrű alkotást, így a film elején látható karakterek megismertetését át is ugranám.

Veszélyes indák

A történet onnantól kezd érdekessé válni, amikor a főszereplőink megérkeznek az elhagyatott majA romokhoz, és innentől vesz a film egy másfajta hangvételt, merthogy a történet szerint egy kimondottan érdekes patthelyzetbe sodródnak a szereplőink. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy eme konfliktushelyzetet adja a film sava-borsát, ugyanis innentől kezdve valahogy elkezdett érdekelni a pórul járt karakterek sorsa, hisz egyáltalán nem egy szokványos horrorfilmes történet kezd kikerekedni a cselekményből. Továbbá a film forgatókönyvírójának, Scott B. Smithnek (aki egyben a film alapjául szolgáló novellát is írta) sikerült a karaktereket felruháznia olyan tulajdonságokkal, amiket ha egy szokványos horrorfilmbe ültetnénk át, akkor nagy eséllyel még azt is megtudnánk jósolni, hogy az adott karakterek milyen sorrendben haláloznának el, de ebben a történeti felállásban mindez egyáltalán nem lesz egyértelmű, és ezért mindenképp jár is a dicséret. Továbbá azt is nagyra értékeltem a karakterek ábrázolásában, hogy szinte minden szereplő egyenlő mennyiségben kap pozitív és negatív tulajdonságokat. Így pedig egyből kapunk egy aránylag egészen jól működő szereplői társaságot.

Azt is az előnyére írnám a film történetének, hogy aránylag egész korrekt módon, szépen lassan csipegeti el a főszereplőktől a remény morzsáit, így pedig még közelebb érezhetjük a pórul járt fiatalok viszontagságait, főleg úgy, hogy ők szinte mindent megpróbálnak, ami egy efféle körülményben megtehető (na jó, majdnem mindent). Mindezen dolgokat pedig megtámogatják a szereplők egészen elfogadható színészi alakításokkal.

Mindezen pozitívumok mellett azért fellelhető sajnos jó pár negatívum is a filmben. Az első ilyen dolog a történetben rejlő misztikum kifejtése. Ugyanis a film készítői meg sem próbálnak bármiféle kapaszkodót nyújtani a nézőnek a téren, hogy lehessen bármilyen fajta fogalmunk arról, hogy vajon mi is az, ami a főszereplőink életére törnek. Az pedig, amit A romok mélyén találnak, teljesen a homályba vész. Nem azt mondom, hogy szükséges lett volna mindennek a részletes kifejtése, de ha kaptunk volna pár kapaszkodót, akkor nem csak a néző fantáziájára lett volna bízva sok minden.

Egy másik negatívum a filmnél, hogy talán kissé véresebbre is megalkothatták volna mindezek tálalását, ugyanis a film egyes jeleneteiben nem volt rest keménynek mutatkozni (például a kisfiú sorsa), de többségében elég visszafogott a végeredmény. És mindezek mellé még ott volt a film befejezése, amit minden bizonnyal meglepetésként akarták, hogy elsüljön, de sajnos szerintem sokkal inkább kiszámítható volt.

Összegezve bőven megvolt a potencia ebben a történetben, és szinte minden adva volt ahhoz, hogy akár egy kiemelkedő alkotás is születhessen belőle, de valahogy pár aprócska hiba mégis elcsúfította a végeredményt, ezért csak egy korrekt, és nem egy mindennapi alkotás lett A romok című film.

61 A romok  (2008)

horror

Négy amerikai turista és egy német utazó, akik turistaként látogatnak Mexikóba, ahol egy laza pihenés váratlan, rémálomba illő fordulatot vesz. Egy régészcsoport véletlenül... több»

2