2023.02.12 21:10 Artemisia Olvasottság: 328x
6

Fiú a kamera mögött

Volt egyszer egy Hollywood, Isten keze, Belfast, Licorice Pizza, A Fableman család... A nagy kortárs rendezők sorra viszik vászonra intim hangvételű memoárjaikat, megénekelve felnövéstörténetüket, inspirációjukat, szenvedélyüket a filmkészítés iránt. Ebből a sorból pedig a több mint 50 éve a pályán lévő Steven Spielberg sem maradhatott ki, aki egy családi drámába ágyazva meséli el, hogyan esett életre szóló szerelembe a filmezéssel.

A film Sammy Fabelman életét követi nyomon gyerekéveitől egészen a fiatal felnőtté válásáig. A nyitány élete első meghatározó élményénél veszi fel a fonalat. A kis Sammy Mitcelle Williams és Paul Dano által alakított szüleivel a mozi előtt várakozik. Az első film olyan nagy hatással van rá, hogy annak kulcsjelenetét újra és újra eljátsza, majd filmre veszi, hogy akárhányszor visszanézhesse. Újabb és újabb filmeket rögzít, hobbija szenvedéllyé, majd hivatássá nővi ki magát. Miközben a család élete folyamatosan változáson megy keresztül az állandó költözésnek és a szülők elhidegülésének köszönhetően, addig Sammy életében a filmezés az egyetlen stabil pont, amihez mindig visszatér. A film túlcsordul az érzelmektől, a filmművészet iránti végtelen szeretet átsugárzik minden egyes képkockán. De ezenkívül is bőven tud mondanivalóval szolgálni a szülő-gyerek kapcsolatról, egy házasság lassú felbomlásának szakaszairól, egy beteljesületlen szerelem gyötrelméről, a kamaszkor nehézségeiről, az első szerelemről és Spielberg saját zsidóságának megéléséről.

Fiú a kamera mögött

Nagyszerű alakításokat láthatunk a bilifrizurával is brillírozó Michelle Williams, és az ikonikus antagonistákkal (pl.a Vérző olaj Eli Sunday-a vagy a Batman Rébusza) társított, de ezúttal kocka családapát játszó Paul Dano párosától, de az első komolyabb szerepében látható Gabriel LaBelle is remekül helytáll a Steven Spielbergről mintázott Sammy szerepében.

Noha egy érzelmes, szokszor szórakoztató, máskor szívszorító cselekményről beszélhetünk, a film technikai szempontból a legerősebb. A díszletek, a látványelemek, a kameramozgások, a vágás, a zene, minden egy profi, elhivatott és karakteres rendező keze munkáját dícséri.

A Fabelman család egy gyönyörűen csomagolt, kedves ajándék egy páratlan életművet magáénak tudható rendezőzsenitől. Ahogy Tarantino, Paolo Sorrentino, Kenneth Branagh, Paul Thomas Anderson hasonló céllal készült munkái vagy épp Damien Chazelle Babylonja is, úgy A Fabelman család is elsősorban azért készült el, hogy dícsérje, ünnepelje a filmezést és a mozit, ez pedig ragyogóan megy neki, amivel méltó összegzése, megkoronázása Steven Spielberg életművének.

dráma

Steven Spielberg napjaink egyik élő legendája. Hollywood egyik legkeresettebb és legsokoldalúbb rendezője olyan nagysikerű és mára kultikussá vált produkciókat készített, mint... több»

6