2023.03.02 01:17 Zsolt Szabó Olvasottság: <100x
5

Alapmű és klasszikus

Rocky Balboa egy küszködő bokszoló, aki adósságbehajtóként dolgozik aprópénzért. Amikor a nehézsúlyú bajnok Apollo Creed Philadelphiába látogat, a menedzserei kitalálják, hogy bokszmeccset szeretnének Creed és egy helyi bokszoló között leszervezni, és a küzdelmet esélyként hirdetik, hogy egy „senkiből” „valaki” váljon. A meccset állítólag Creed könnyedén meg fogja nyerni, de erről valaki elfelejtett szólni Rockynak, aki ezt látja az egyetlen esélyének az életben. Így lehetne összefoglalni tömören a film cselekményét, de ez a film ennél sokkal többről szól.

John G. Avildsen olyan filmet vitt anno időbe szalagra, ami úgymond egy amerikai álmot hirdetett, és abban az időben is, mint mai korban is, mivel úgy érzem ez időt álló alkotás, elhiteti az emberrel, hogy igen is vannak még az életben csodák. Nem hiába az akkori tíz Oscar-jelölés, amiből hármat díjra is váltott a film; többek közt a legjobb film kategóriáját nyerte el. A küzdeni akarásról írt egy nagyon jó forgatókönyvet Sly, akiről azóta is tudjuk, hogy jól ír. Tudjuk, hogy Sylvester Stallone útja idáig nem volt egyszerű, de a Rocky meghozta neki a világra szóló hírnevet.

Alapmű és klasszikus

Ez egy igazi sport-filmdráma, inkább az emberi oldal miatt dráma, mint sportfilm. Ezt úgy értem, hogy a film jobban megfogja az emberi értékeket a filmben, mint magát a sport részét, mivel azért ott volt mit kifogásolni a filmben, viszont a film dramaturgiája tökéletesre sikerült. Méltán vált kultikus filmmé. Egy már idestova 50 éves alkotásról beszélünk. Ez tényleg egy olyan klasszikus, amit látni kell, mindenkinek kötelező darab. Igazi motiváló film az életről, és arról, hogy soha nem szabad feladni, ha az élet ad egy pofont, kettőt kell visszaadni neki, és mindig fel kell állni a padlóról és tovább küzdeni, hisz az élet szép és gyönyörű, csak élni kell! Így tudnám összefoglalni a filmben fellelhető emberi oldalt. Nálam a film 8/10, ennyit simán ér. Apróbetűs rész: nem szoktam nagyon dobálózni azzal a 10-es osztályzattal. Így mozizásra fel, ráadásul már a kornak megfelelően a hang ill. a kép ráncfelvarráson is átesett a MGM jóvoltából. Ha pedig másrészről közelítjük meg a filmet, mivel mostanság minden a pénzről szól, akkor ez a film igencsak nagydobásnak minősült anno, mivel a film maga 1 millió dollárból fialt 120 millió dollárt.

89 Rocky  (1976)

dráma | sportfilm

Nem könnyű az élet a szegénynegyedben, és bár lehetetlennek tűnik, de Rocky Balboa megpróbál kitörni. Sok lehetősége nincs, így a sporttal, pontosabban a boksszal próbál... több»

5