2023.03.02 15:36 Informer2 Olvasottság: <100x
1

Posztapokaliptikus érzelmi vasút

Amikor eme bejegyzés napvilágot lát (2023.03.02-03), egy hét epizóddal rendelkező filmsorozatról tárgyalunk, és emiatt, még ez a kifejtés-sorozat változhat, illetve átmeneti, eddigi tapasztalatokra épül. Ennek fejében még tetőzik az a fajta tudatlanság, amely az eredeti játék kijátszatlansága miatt figyelhető meg.

Egy kis gyors talpaló: egy jól ismert posztapokaliptikus filmsorozatról beszélünk, amely már a jól megismert módon előidézi a „vagy megszoksz, vagy megszöksz” jellemet(?), amelynek köszönhetően egy nehéz hangvételű, kicsit komor, ámbár folytonos(?) atmoszférával megáldott sorozatot láthatunk képernyőinken. Joel és Ellie (főhőseink) a folytonosan túlélésért küzdenek, miközben a végeláthatatlan akadályok között egymás előre segítésére törekednek. Ugyebár a megtörtént apokaliptikus vírus okozta fájdalomnak köszönhetően közös sérelmeik vannak a múltból (Joel a párját; Ellie a barátnőjét, avagy, ha hihetünk a legújabb részeknek, szerelmét vesztette el), amelyek életfontosságú szerepet játszanak mind a kettő karakter jellemének kialakításában. Míg számomra Ellie inkább a nyomorral teli, vontatott gyermekkor kivetülését szimbolizálja, akinek célja az emberiség megmentése, addig Joelt pedig szerelmének végakarata ösztönzi arra, hogy elvigye Elliet a laborba, és sikeresen megállítsák a tömegpusztító vírust, amely annyi ember életét megnyomorította, vagy akár elvette.

Posztapokaliptikus érzelmi vasút

A mű dramaturgiai szempontjait analizálva arra a következtetésre juthatunk, hogy egy pörgős, lélegzetelállítóan eredményes filmnek lehetünk a közvetlen célpontjai.

Habár úgy vélem, az itt létrejövő periódusok, melyben nem a közvetlenül filmről, hanem annak mellékszálairól nyilatkozunk, egyetértő véleményt nyilváníthatunk ki: ezek nem tartják fent az érdeklődést; egy szóval: baromi unalmasok. Ilyen volt a 7. részben zajló jelenetsorozat, melyben betekintést nyerhettünk Ellie Joellel való találkozás előtti életébe, melyben megismerhettük „sötét” vágyait, érdeklődését, és életének egy olyan szakaszát, amelyről eddig nem sokat tudhattunk.

A 3. rész, melyben megismerhetünk egy meghatározó párt, sokakat kiborított. Úgy vélem, ez nem befolyásolja a filmsorozat minőségét, sőt még hozzá is tett egy kis érdekes, elgondolkodtató szerelmi szálat, melynek a későbbiekben még fontos szerepe lesz.

A casting sok savat kapott Ellie karakterének megvalósítása miatt, ugyanis rengeteg ember elégedetlen volt a Bella Ramsey „megjelenésével”. Habár valóban nem sokban hasonlít a videojátékban szereplő Ellire, úgy gondolom, ez nem befolyásolja a mű értékét, sőt, szerintem hozzá tesz, ugyanis sikerült átadnia a film érzelem világát, méghozzá eget rengetően jól.

Összességében egy filmipart meghódító, eposzi alkotást kaphattunk kezeink közé, mely képes érzelmeket előidézni, a szereplők bámulatos alakításának köszönhetően.

akció | dráma | horror | kaland | thriller

Joel és Ellie, a járvány-pusztította, eltorzult világban csak egymásra számíthat. A duó kénytelen elviselni az új világ brutalitását; a kegyetlen gyilkosoktól hemzsegő,... több»

1