2023.07.01 09:42 Crystaldeer Olvasottság: 208x
0

Kiváló magyar-vietnámi koprodukció

Ritkán nézek előzeteseket, de ebben az esetben megnéztem, és tetszett és nagyon kíváncsivá tett.

Nem kellett végül csalódnom, mert egy nagyon igényesen elkészített magyar-vietnámi koprodukciós filmet láthatunk. Végre egy olyan film, ami, ha egy külföldi országot is bevon a forgatókönyvbe, akkor tényleg ott játszódik, valódi helyszíneken, ami ebben a film esetében Vietnámot jelenti. Számos olyan filmet forgattak már, nem csak magyarok, amiben mondjuk Párizs volt a helyszín, aztán mégis Magyarországon forgatták, mert úgyis hasonlít, jó lesz az. Itt végre a néző igazán átélheti, hogy milyen az, amikor két kultúra összefonódik, és egy-egy jelenetnél valóságosan Vietnámban érezheti magát. Ettől lett igazán hiteles számomra az egész.

Kiváló magyar-vietnámi koprodukció

A történet is érdekesen lett összerakva, ugyanis több idősíkon játszódik. A cselekmény a jelenkorban kezdődik, majd pedig átugrik a 70-es évek Kádár-rendszerére. Aki nem élt abban az időben (mint például én), annak ugyan sok összehasonlítási alapja nincsen, de én ezt is teljesen hitelesnek találtam. Jó volt részt venni egy ilyen kis időutazáson.

Ami a szereplőket illeti, mindegyik egytől egyig remek színész. Nagy-Koltai Balázst már láttam a korábbi filmjeiben is, most mégis el kellett gondolkodnom a film első felében, hogy honnan is olyan ismerős ez a srác. Számomra ő, és úgy hiszem, nem csak ebben a filmben, egy hihetetlen pozitív személyiséget takar. Nem gondolom, hogy Viktor karaktere túl mázas lett volna, mert talán még létezhetnek ilyen úriemberek, akik kinyitják a kocsiajtót, mikor egy hölgy beül, vagy előre engedik őket, és tényleg szimplán kedvességből segítenek. Tény, hogy egyre kevesebb ilyen ember létezik, mint Viktor, ettől fog valószínűleg nagyon közel állni sok néző szívéhez. Aztán ott van Song Ha, aki valóban egy gyönyörű vietnámi lány, efelől nekem sincs kétségem, ellenben az őt alakító Nari Nguyent nem igazán tartom kiemelkedő tehetségnek. A kezdeti jelenetben még jóval érezhetőbb volt a tapasztalatlansága, aztán a későbbi jelenetekben ez a lámpaláz és feszélyezettség valahogy kezdett kicsit elmúlni. Talán a 70-es években szereplő vietnámi színészek jóval ügyesebbek voltak. Nem tudom, hogy a vietnámi szereplők valójában beszéltek-e magyarul, vagy utószinkronnal lett rátéve, én úgy hiszem, hogy mindegyikük a saját hangján magyarul szólalt meg. Ami külön érdem, mert mindegyikük nagyon szépen beszélt magyarul.

Bár a film száztíz perces, tehát mondhatnánk, bőven volt ideje kifejteni a történetet, mégis kicsit úgy éreztem, hogy túlságosan elhúzta azokat a jeleneteket, ami a 70-es években játszódott. Vagy ha ez így is volt jó, mert így ismerhette meg teljesen a néző pontosan, mi is történt, akkor viszont túl kevés lett a jelenkorból felfedve. Én például hiányoltam azt, hogy miután Song Ha terhes nagymamája ott hagyta végül az anyját, nem tudtuk meg, mi lett vele. Mint hogy arról se sokat tudtunk meg, hogy felnőttként hogyan élt tovább. Ugyanígy nem tudtuk meg, mi lett a lányával, azaz Song Ha édesanyjával. Csak annyi derült ki, hogy eredetileg Song Ha azért érkezett Magyarországra, hogy az apja hamvait elhozza, mert ő egyszer el akart jutni a Dunához. Vagy ő lett volna az a gyermek, aki a magyar apától született? De miért nem jött el a vietnámi család ezek szerint soha Magyarországra? Aztán amikor már kiderült, hogy a lány nagyapja még mindig él, akkor meg túlságosan egyszerűen lett összerakva az egész történet. Hiszen a lány épphogy hazarepült, pár hét múlva mindjárt vissza is jött a nagyival. Azért ezt mindenki jól tudja, hogy bár a mai világban könnyebb Vietnámból Magyarországra utazni, de azért még mindig nem olyan egyszerű és nem is olyan olcsó, hogy csak gondolnak egyet és jönnek, hacsak már évtizedek óta erre tette félre pénzt. De ez valószínűleg nem így volt, hiszen a nagymama először azt hitte, hogy a szerelme már nem is él. Illetve az is látszott, hogy egy nagyváros szegényebb negyedében él. Na, jól van, persze, egy filmben bármi megtörténhet. Song Haról is keveset tudtunk meg. Kezdetben tiltakozik a kapcsolat ellen, hogy ezt így ő kultúrájukban nem lehet, neki már gyerekkora óta meg van a vőlegénye, aztán a film végén mégis happy end lesz és dobja a több mint tízéves kapcsolatát és a magyar sráccal jön össze, akit ismer egy hónapja. Ilyen egyszerű volna? De ettől a kis cselekményszál-kidolgozási hibától függetlenül nagyon tetszett az egész film.

Összességében egy kiváló alkotást láthatunk, és kívánom, hogy sikereket érjen el.

romantikus

Song Ha egy régi családi titok felderítése miatt érkezik Vietnámból Budapestre, a szálak pedig egészen a hetvenes évek szocialista világába vezetnek vissza, amikor vietnámi... több»

0