2023.07.08 10:09 Interfectorem Sabnock Olvasottság: <100x
0

Akkor is a kedvenc műfajom!

A found footage-ba beleszerettem és nem enged.

Persze, nem az Ideglelés című filmmel kezdődött, már jóval korábban.

De nézzük a mostani mozinkat.

Még napjainkban is dübörög tovább a found footage elég sok kritikát elviselő gépezete.

A talán legtöbbet kritizált horror alzsáner felhozatalát 2017-ben a Found Footage 3D névre keresztelt darab is tovább színesíti. Lássuk, mit képes nyújtani nekünk Steven DeGennaro és Drew Daniels alkotása!

A rendkívül profán, első hallásra fantáziátlan névadás tudatos húzás, ugyanis a készítők amolyan „dream within a dream” analógiaként valamiféle found footage a found footage-ban elképzeléssel rukkolnak elő.

Az ötlet azért nem teljesen eredeti, bár kétségtelenül szemlélteti a hozzáállást, miszerint a cél az valamiféle egyediség belecsempészése volt az alapvetően átlagos történetbe.

Tehát.

Főhőseink egy kis költségvetésű film forgatásán dolgozó stáb tagjai, akiknek célja az első 3D-s foound footage film sajátságos elkészítése.

A munkálatokat a sokat ismert „the making of” anyag összeállítása érdekében rögzítik, a néző pedig ezeket a kész képsorokat fogja végignézni.

A filmes stáb, Derek (Carter Roy), Amy (Alena von Stroheim), Mark (Chris O'Brien), Andrew (Tom Saporito), Carl (Scott Allen Perry) és Lily (Jessica Perrin) által Spectre of Death címre keresztelt filmet egy valóban elátkozottnak tartott, jócskán az Isten háta mögötti település melletti elhagyatott vidéki házban forgatják.

Nem túlzottan meglepő módon, főhőseinknek igen hamar meggyűlik a baja a forgatási helyszín különös „ghost” jelenségeivel.

Az igazat megvallva, semmi jóra nem számítottam a Found Footage 3D megtekintése előtt – nem mintha nem imádnám ezt a műfajt, ami a filmrajongókat nagyon megosztja, de valljuk be, ez a fajta szubzsáner elég kevés telitalálatnak mondható alkotást tudott magából kitermelni.

Most sincs ez másként, ez a film sem világmegváltó alkotás, azonban jócskán felfedezhetők benne olyan elemek, amik miatt felülemelkedik a nagyon közhelyes és szinte vállalhatatlan alkotások halmazán, felküzdve magát az élmezőnynek mondható helyre.

A készítők szándéka teljesen világos, miszerint megpróbáltak a realitásra törekedni, tették ezt kicsivel több sikerrel.

Szintén ötletes húzásnak mondható, hogy maguk a szereplők szájába rágva szinte merülnek fel azok a dilemmák és kritikák, amik a found footage műfajt érintik.

Negatívumnak mondható azonban a helyenként kissé döcögős színészi játék és a történet elég nehéz kiszámíthatósága.

Sajnos ezek a hibák gyakran előfordulhatnak bármely alkotás esetén, azonban a Found Footage 3D esetében kissé bosszantóbbak az átlagnál (számomra mindenféleképpen), mivel úgy gondolom, hogy ezek kiküszöbölésével és egy kicsivel eredetibb kerettörténettel kifejezetten korrekt kis filmet kaphattunk volna.

Soha rosszabbat.

Nálam a zsáner már örök kedvenc marad.

Így ez 77%, és négy csillag.

horror

Egy csapatnyi filmes nekilát, hogy elkészítsék az első 3D "found footage" típusú horror filmet, de csakhamar az borzalmak kellős közepén találják magukat, ugyanis a szalagról... több»

0