2023.07.14 09:10 fankbringa Olvasottság: 787x
0

AI vs. Ethan: a digitalizált valóságcsata

Hány ember kell egy kulcs használatához? Csak egy, aki a legtovább bírja egy levegővel.

A film a jól felépített Lehetetlen küldetés széria következő eleme. Mint a következő láncszem egy végtelen láncon, ami az első résztől indul, és a vége a végtelenbe tart. Egy sikeres sorozat, ami megbízhatóan termeli ki a nézőket, rajongókat, nyereséges vállalkozásokat. Ez egy odaillő, méltó folytatás lett. Itt magabiztosan beülhetünk a székbe, nem okoz csalódást. Olyan, mint a jól ismert fagyikészítő új íze. Megszavazzuk neki a bizalmat és elégedetten távozunk.

AI vs. Ethan: a digitalizált valóságcsata

A film olyan, mint egy hosszú elnyújtott dudaszó. A főcímnél vesz egy nagy levegőt, majd elindul a dudaszó és csak néha halkul el egy-egy pillanatra. A film helyett a reklám tartalmazza a szusszanást. A filmben egy pillanatra sem állunk meg. A cselekmény egy erős felütéssel kezd, majd a gázra lé,p és együtt száguldunk a képtelenebbnél képtelenebb helyzeteken végig a barátainkkal, a világ megmentéséért. Ennél alább nem adhatjuk.

Christopher McQuarrie tekinthető Tom Cruise személyes rendezőjének is, mert a legtöbb sikerfilmet együtt hozták létre. Úgy tűnik, mindketten megtalálták a számításukat. Érdekes, hogy ha megnézzük a közös filmjeiket, akkor egy kicsit változott a kép, eltolódtak a fókuszok. Tom általában sokat hisztizik vagy önfejűsködik a közös filmjeikben, míg most kifejezetten visszafogott és együttműködő volt. Mondhatni, eltűnt a fiatalos hév. Hatvanegy évesen ez megbocsátható. Egy fiatalabb főhőssel lehet, hogy dinamikusabb lett volna a pár jelenet, de nem kötötte volna le a nézőket. Tom még mindig kiválóan egyensúlyozik a sárm, a látványos harc és a nézők elvarázslása között. Nem hiába lett kiemelt színész a filmgyárban.

Hayley Atwell a másik kiemelt sztár. Jó sok szerepet kap a filmben, de ugyanúgy, mint Rebecca Ferguson, teljesen a háttérbe szorult. Hiába van ott az előtérben, mégis végig súlytalan marad a karaktere, szinte csak statiszta a saját történetében. Kiválóan hozza a mestertolvajt, de csak nagyon ritkán szólal meg. A filmet a férfi szereplők dominálják, ezzel is erősítve a film alapját, miszerint a történet a hatalommániás férfiak csatája, ahol mindenki más csak statiszta lehet. Ez nagyon degradálónak hangzik, kicsit zavaró is lehet annak, aki erre érzékeny, de összességében jól működik a filmben, ez is hozzáad ahhoz az erős lendülethez, amivel odaszögez minket a székbe. A hatalmi harc főszereplői egész jól megússzák a történetben, felkészülve a következő összecsapásra a második részben. Nem volt egy nő sem, aki bármilyen gyengédséget tapasztalt volna a történetben, pedig a klasszikus kémfilmekben mindig van valamilyen szerelmi szál. Hát, ez itt kimaradt.

Megszokhattuk, hogy mostanában úgy hullanak az emberek az akciófilmekben, mint bogarak az autópályán, sajnos itt sem lehetett ettől szabadulni. Mostanában nem elég tökös a képernyőn valaki, ha nem mészárol le egy kisebb falunyi embert. Érdekes trend, még nem tudom, hová vezet.

Van a filmben egy jól látható vezérszál, mégpedig az MI, vagy AI, ahogy mostanában hívják. Egy MI, ami misztikus, ami hatalmas, ami nagyobb hatalmat ad mindenkinek, ami legyőzhetetlen, ami trendi. Olyan, mint a Skynet, csak emberek kiirtásában a főszereplőkhöz képest hátul kullog a sorban. Korunk istene, aki lesújt az ellene vétkezőkre. A téma nagyon aktuális, nagyon vonzó, kihagyhatatlan elem egy kémfilmben.

Sajnos az íróink nem tudtak elszakadni a szuperhősöket megformáló történetben az ellentmondásoktól és a látványos tévedésektől. Nem vészes a mennyisége, de sok esetben szembetűnő. Ethan például jó néhány verekedésből komoly sérülésekkel távozott volna, ha valóban az történik, amit láttunk, de többnyire csak megrázza magát és fut tovább. Igen, Ethan futása nem maradhat ki. Szinte védjegyévé vált. Ettől nagyobb hős lesz és vonzóbb. Kihagyhatatlan.

A legfurcsább talán Pom Klementieff karaktere, aki főszereplő a történetben, de úgy válik azzá, hogy semmit nem tudunk meg róla, végig az egyik feláldozhatónak tűnik a forgatagban, hogy a végén, egy kulcsfontosságú pillanatban megjelenjen a történet középpontjában, mint kulcsfigura, anélkül, hogy esélye lenne megtartani a pozícióját. Megkapta az öt perc hírnevet. Meglepő, hogy Mantis érzelmes és lágy figurájához képest milyen jól hozza a japán szamurájt. Ez a nő tud valamit. Megérdemelte a szerepet.

Esai Morales és a többi főhős, legyen akár negatív, akár pozitív, mind egy dologra koncentrál a filmben: nagyon keménynek lenni és hatalmat mutatni minden áron. Elvégre ez egy kémjátszma, ahol a tét a világuralom (mint mindig). Ezt vártuk, ezt kaptuk. Mindenki csettinthet elégedettségében.

Fraser Taggart tényleg mindent megtett, hogy látványban azt kapjuk, ami a legjobban vezet végig a féktelen száguldáson. Csodás képsorok, nagyszerű beállítások. Néhány jelenetből többet is ki lehetett volna hozni, kicsit máshogy megközelíteni, de vagy megadta magát a jól bevált iránynak, vagy már kicsit kifutott az ötletekből. A holnap határában egy pillanatra sem éreztem az operatőri munkában hiányosságot, itt egyszer-kétszer igen. Lehet, hogy a számítógépekre (vagy a mesterséges intelligenciára) kellett volna bízni pár látványelemet, de így is megkapjuk a maximumot. A feszes tempó, a gyors vágások mind támogatják a lendületet. Olyan látványorgia az egész film, hogy könnyen azon kapjuk magunkat, hogy tátott szájjal bámulunk és szorítjuk a karfát. Teljesen magával ragad és beleolvadunk a történetbe. Mindezt 2D-ben. Nem gondoltam volna, hogy 3D nélkül is ilyen hatású képeket kaphatok. Igazi boldogság ez. Nagy pénz, nagy film. Semmilyen történetbéli hiányosság és logikátlanság nem veheti el tőlünk az élményt. Ezt oda tették. Nekünk már csak annyi a dolgunk, hogy ámuljunk és bámuljunk. Itt minden néző szuperhősnek érezheti magát három órára.

Végre egy film, amit jó szívvel ajánlhatok mindenkinek, aki bírja az öldöklős keménykedést és szereti a sok akciót. Romantikus jelenetre senki se számítson, be kell érni a lehetőséggel.

akció | kaland | thriller

SkyShowtime (2024.02.09.)

Hat világszerte népszerű epizód után újabb akció kémfilmmel bővül a több milliárd dolláros Mission Impossible franchise a főszerepben az Ethan Huntot alakító Tom Cruise-zal... több»

0