2023.08.12 16:49 Artemisia Olvasottság: 1512x
7

Mindent a semmiért?

Gal Gadot korábban már viszonylag sikeresen működött együtt a Netflixszel, a Különösen veszélyes bűnözők ugyan a kritikát nem nyűgözte le, de ma is a legnézettebb tartalom a platformon. Legújabb projektjük is hasonló műfajban mozog, a Rachel Stone – Mindent vagy semmit ugyanis egy akciódús kémsztorit kínál, és nyíltan merít olyan sikerszériákból, mint a James Bond vagy a Mission: Impossible filmek. Utóbbiból olyannyira, hogy kísérteties hasonlóságokat mutat a Leszámolás cselekményével.

A film sztorija meglehetősen vékonyka: létezik egy, az egész világra kiterjedő árnyékszervezet, a Charter, mely a háttérből vigyáz a világbékére. A szervezet birtokában van a szuper fejlett mesterséges intelligencia, a „Szív”, mely minden létező hálózathoz és adathoz hozzáfér, így gyakorlatilag korlátlan hatalmat biztosít a tulajdonosának. Ahogy az lenni szokott, egy bosszúra és világuralomra egyaránt szomjazó rosszfiú (Jamie Dornan) ellopja a Szívet, és a Charter különleges ügynökére, Rachel Stone-ra (Gal Gadot) vár a feladat, hogy visszaszerezze az eszközt, és megmentse a világot.

Mindent a semmiért?

Greg Rucka forgatókönyve a jól bejáratott panelekből építkezik, a fordulatok előre kiszámíthatóak, nem igazán tartogat meglepetéseket. Ugyanakkor az akciószekvenciák valamelyest kipótolják a forgatókönyv hiányosságait: a maguk módján szórakoztató akciójeleneteket kapunk, havas hegyvidéken, sivatagban, nagyvárosban egyaránt, autós, motoros üldözésekkel, ejtőernyős és ejtőernyő nélküli ugrásokat helyről, szikláról, helikopterből, léghajóból, vagyis nagyjából a fél világon át, földön, vízen és levegőben, Gal Gadot női Ethan Huntja mindenhol kimaxolja az akciót. Ezek a jelenetek alapvetően jól is mutatnak, szóval ilyen téren abszolút nem lehet panasz a filmre. Azonban a karakterábrázolás terén már annál inkább találunk kivetnivalót. Persze ebben a zsánerben senki sem számít többdimenziós karakterekre, és nincs is szükség drámai mélységekre, de minimum szerethetőeknek kell lenniük. Rachel Stone pedig Gal Gadot természetes karizmáján kívül alig-alig tud szerethető elemeket felmutatni – és ez igaz az összes többi karakterre is. Mindenkiről kb. csak egy adatot tudunk meg (rossz gyerekkor), amire az összes motivációja fel van húzva. Rachel Stone-ról csak annyit, hogy problémás gyerek és kamasz volt, de a Charter ráncba szedte, ezért most bármire képes a szervezetért és mentoráért, akit Sophie Okendo aklakít. Parker (Jamie Dornan) egy korábbi trauma miatt gyűlöli a Charter vezetőit, a Szívet pedig bosszúra akarja használni, a keze alá dolgozó hacker, Kayla pedig gyerekkorában elvesztette a szüleit, és most revansot akar venni a felelősökön. Az érzelmi szálak hamar elsikkadnak, a tétek nem igazán érződnek.

Egyes hírek szerint a Netfix egy franchise első darabjának szánta a filmet – annak túl átlagos, kémthrillernek túl felületes, de agykikapcsolós akció-limonádénak nem is rossz. Egyszeri kikapcsolódásnak egész szórakoztató, ezért egy próbát mindenképpen megéri tenni vele. De borítékolható, hogy nem ez lesz a nagybetűs női akciófilm/akciószéria alapköve.

akció | krimi | thriller

Izgalmas kémthriller, amiben a tétek magasak, az akció pedig nyers és gyors. A főszerepben Gal Gadot látható. több»

7