2023.08.25 21:54 Kapszaicin Olvasottság: 128x
0

Erőltetett menet

Kőkemény sorsdráma. Adott két tehetséges szír lány, akik szép sportolói karriert tudhatnak maguk mögött. A háború miatt azonban kénytelenek hátrahagyni addigi életüket, valamint szüleiket és legkisebb testvérüket. Egy új érzéssel kell megküzdeniük: menekültek lettek. Egyik pillanatról a másikra. A külvilág által nem kívánatos emberként megbélyegezve kénytelenek országokon keresztül vándorolni, hogy eljussanak egy biztonságot jelentő helyre, ahol folytathatják sportolói karrierüket. A két damaszkuszi lány és unokatestvérük célja Németország elérése.

A más kulturális identitással bíró emberek tragikus sorsát és útját láthatjuk megelevenítve. Otthonunk kényelméből túl távolinak hat ez az igaz történeten alapuló film, de annál valóságosabb. A szerencsétlen helyzetbe kerültek személyes valósága, élettörténete válik kézzelfoghatóvá. Ha most el kellene képzelni, hogy ott ülünk sokadmagunkkal együtt a tenger közepén, egy lyukas gumicsónakban rekedve, miközben az félig már megtelt vízzel, összeszorulna a gyomrunk. Pontosan ezt az érzést közvetíti Yusra Mardini és testvére, Sara küzdelme is. Ez a két fiatal lány nem kisebb dolgot tett, minthogy megmentett egy egész csónaknyi embert. Igazi nagybetűs SPORTOLÓK, és nincs olyan sportoló, aki ne hatódna meg ezen a történeten. S erejük itt nem fogyott el, mert ebből az életveszélyes emlékből táplálkozva később életcélul tűzték ki, hogy segítenek a hozzájuk hasonlókon. Sara Mardinit azóta embercsempészettel is megvádolták már, mert a munkájából kifolyólag segítséget próbált nyújtani a bajba jutott embereknek. Yusra Mardini pedig az ENSZ Jószolgálati Nagykövete lett 2017-ben.

Erőltetett menet

A történetvezetés lineárisan épül fel. Magyarországon keresztül jutnak el Németországba, de előtte még részletesen tárgyalja a film, hogyan szervezték meg a menekülésüket, milyen kapcsolatokra volt szükségük, hogy egyáltalán útnak tudjanak indulni. Nem egyszer ölt testet a bizalmatlanság, de kiszolgáltatott ember lévén nincs más választásuk, mint kockázatos helyzeteket bevállalva folytatni a megkezdett utat. Ezzel a helyzettel pedig sokan vissza is élnek. Megaláztatásokkal és veszélyekkel terhelten, az erőltetett menetet túlélve végre eljutottak a vágyott országba. A németekhez érkezve rögtön kerestek egy úszóklubot, és edzeni kezdtek. Yusra megfeszülve gyakorolt, majd álmodott egy nagyot. A súlyos megpróbáltatások után az Olimpiai részvételt tűzte ki céljaként. Micsoda bátorság és erő!

A Mardini nővérek gyönyörű, nemes küzdelmet hajtottak végre, és emberségből mutattak példát egy embertelen világban. A történetük azt üzeni, hogy az utolsó pillanatig is van remény. Élesben mutatták meg, hogy milyen is ez a dolog.

dráma

Két nővér, Yusra és Sarah Mardini megható története, akik a háború sújtotta Szíria egy menekülttáborából egészen a 2016-os riói olimpiáig küzdötték magukat.

0