2023.08.29 20:29 OkosMajom Olvasottság: <100x
1

Bomba!

A horror műfaján belül azért a found footage hatalmas kedvenc, és ezt soha nem is tagadtam.

Aztán 2013-ban ez erősödött is bennem!

Bomba!

Mondjuk szerintem a The Den valójában nem is found footage, hanem úgynevezett „screenlife” film, vagyis a történetet a képernyőkön és webkamerákon keresztül ismerjük meg, akárcsak a Searching, a Host és az Unfriended: Dark Web című filmek esetében.

Főszereplőnk ezúttal egy Elizabeth nevű, amúgy gyönyörű lány (Melanie Papalia), aki szociológiai kutatást akar végezni egy afféle webkamerás, videós „chatroulette„ alkalmazáson, a The Denen keresztül.

Az ehhez a pályázathoz elnyert anyagi támogatáson túl személyes laptopját is beállítják, hogy minden tevékenységet rögzítsen, amikor csak bekapcsolt állapotban van.

Zachary Donohue ezt tökéletesen látta, érezte és alkalmazta is, sikerrel!

A nagyon alapos társadalmi mondanivaló mellett a film a gore/misztikus filmek határmezsgyéjén toporgó alkotásként is ígéretesen indít.

A webkamerás megközelítésből fakadó számtalan lehetőségek horrorisztikus kiaknázása szerintem jól sikerült.

Az extreme close up nézetből logikusan fakadóan többször is a szereplők háta mögött bukkan fel valami vagy valaki, a hackerek ténykedését jelző képhibák a stílus zsánerének megfelelően keltik a feszültséget, hiszen a gore abszolúte nem eltúlzott, mondhatni szolid, de brutálisan ütős, a kifejezett nyerseségre alapozó és szerencsére a jump scare jelenetek elég jól kiegészítik egymást.

A The Den ténylegesen jól építkezik, és már az elején pont azt kapjuk, amit várhatunk, szórakoztató képsorokat nigériai csalókról, perverzekről, szemtelen és pofátlan gyerekekről, plusz a különféle idióták igen széles spektrumáról.

Időről időre Elizabeth-et összesorsolják egy indiai lánnyal, akiről azonban csak egy képet lát, kamera híján mozgókép és hang nélkül, csak írásban kezdenek el beszélgetni.

A rémisztően sokkoló fordulat akkor következik be, amikor mégiscsak bekapcsol a lány kamerája, de szinte csak azért, hogy Elizabeth láthassa, hogy fogva tartják őt, majd néhány másodperc múlva a szeme láttára kivégzik. Elizabeth azonnal a rendőrséghez fordul a felvétellel, akik ugyan elismerik, hogy valószínűleg valódi, amit látnak, de nem sokat tudnak tenni az ügy érdekében, így főszereplőnk egy ismerős informatikushoz fordul, hogy segítsen megfejteni, vajon honnan kapcsolódott hozzá az illető.

Azonban nem kell sokáig kutatnia, mert hamarosan ő maga is elkezd fenyegetéseket kapni, és a helyzet csak tovább bonyolódik, amikor a pasija is eltűnik.

A The Den igazi cselekménye a végkifejlethez közeledve az addigi feszültségkeltést mostanra kőkemény akcióra váltja, és elkezd megszokott, de hatásos, már-már egy vérbő slasherre hajazó, pompás és idegborzoló gore élményt nyújtó horror kliséket alkalmazni, de ez egyáltalán nincs semmilyen hatással arra, hogy végtelenül izgalmas tudjon maradni, és elakassza a néző lélegzetét.

A film írói, a rendezőnk, és Lauren Thompson remekül lavíroztak a történetmesélés és az akciódússág között, tűpontosan eltalálva a megfelelő arányt.

Napjainkban, így 2023-ban, egy évtizeddel a film megjelenése után már sokkal tájékozottabbak, és óvatosabbak vagyunk a legtöbben azzal kapcsolatban, mit teszünk (vagy mit is akarunk) az internet nyilvánosságában.

Ez azonban nem kifejezetten csorbítja, vagy teszi idejét múlttá sem a Megan Is Missinghez hasonló filmek, sem pedig a The Den üzenetét, a figyelmeztetést az internet sötét oldaláról, amibe sokkal könnyebb belekeveredni, mint hinnénk.

A film megvalósítása szerintem sokkal több mint korrekt, mivel alapvetően sima webcamok felvételeit látjuk, de így sokkal aktuálisabbá, valószerűbbé avanzsálódik ezáltal a film.

A vége pedig kellőképpen gyomorba vágós, nyers, és főként a legutolsó jelenet az, ami már túlmutat az egyszeri found footage horror kategórián, és nagyon kemény társadalomkritikát tol elénk, amit le kell hogy „nyeljünk!”

Megdöbbentő, és sokkoló!

Mármint maga a filmélmény!

Az IMDb-n 15 ezer véleményből 6/10-es, a TMDB-n 309 véleményből 60%-os a nézettségi ráta.

Nálam 85% és öt csillag!

80 The Den  (2013)

horror | misztikus | thriller

Egy fiatal lány épp a webkamera chatek felhasználóinak szokásait tanulmányozza, amikor egy brutális gyilkosság 'online' szemtanúja lesz. A történtek után azonban ő is és... több»

1