2023.09.10 21:07 Jocpappa Olvasottság: 1303x
4

Védelmező vagy tömeggyilkos?

Érdekes, hogy a 2010, 2020-as években is ugyanúgy zabálja a világ az "egyszemélyes hadsereg rendet rak" filmeket, mintha a '90-es, vagy 2000-es években lennénk. Valahogy nem tudjuk ezt megunni. Vágyunk rá egy kicsit, hogy jöjjön egy hatalmas valaki, aki rendet rak a világban, elhozza az igazságot. Ez az egyik legbasicebb alapsztori valaha, mégis mennyi ilyen film van és még mindig tud működni.


Védelmező vagy tömeggyilkos?

Az egész szériában becsülendő, hogy más hasonló akciófilmekkel ellentétben azok a részek is tisztességesen meg vannak csinálva, amikor éppen nincsen akció. Viszonylag jók a párbeszédek, a mellékszereplők, jól működik a hosszas építkezése a filmnek, mert nem a kreténségre épít. A John Wick filmek esetében amikor éppen nem lövöldöznek, fogom a fejem, hogy mi ez hülyeség, ki írja ezeket a mondatokat a szereplőknek. A teljes Védelmező triológia megállja a helyét az aránylag kevés akcióval is, mert jól van megírva és felépítve. Ez jó.


A film közepéig azt gondoltam ez a legtutibb rész idáig. Baromi stílusos a környezet, a sztori is érdekes, lassan építkezik. Meglepően véres és kegyetlen egyébként. Denzel pedig szimpatikus, ahogy eddig.


A vége viszont annyira "vérszegény", annyira hirtelen jön és olyan semmilyen, hogy nem is hittem el, hogy vége van. Nézegettem az órám, számolgattam a perceket, hogy mennyi van még a játékidőből. Aztán szép lassan leesett, hogy ez bizony ennyi volt, túl vagyunk a NAGY akción, amire épített az egész addigi játékidő. Nagyon meglepődtem, még utána is beszéltük az autóban, hogy annyira csendben, hirtelen van vége, hogy az egész addigi élményt lerombolja. Nagyon hiányérzetem van.

A második résznél jobban tetszett, de az első továbbra is a tuti.


Amit viszont fontos tudatosítani (szerintem), hogy a Védelmező egy tömeggyilkos, egy kegyetlen önkényeskedő. Nyilván nagyon szimpatikus karakter és szerethető, mert a rosszakat gyilkolja, de attól még morálisan megkérdőjelezhető a bűnözők halomra ölése, ugyanazokkal a módszerekkel. Szemben (megintcsak) John Wickkel, ahol a néző tudja, hogy egy hidegvérű gyilkosról van szó (bár szintén szerethető karakter), a Védelmező filmekben eléggé félvállról van véve, hogy Denzel papa a kedves mosolya és közvetlen stílusa mögött egy kérges lelkű, kegyetlen mészáros. Az a fajta Robin Hood, aki a zsarnokokat nem kifosztja, hanem brutális módon megöli és ezért ünnepli a tömeg.

akció | krimi | thriller

Robert McCallt (Denzel Washington) a saját lelkiismerete gyötri. A saját kormányának bérgyilkosaként a múltban sok olyan dolgot kellett megtennie, amit már nem tud összeegyeztetni... több»

4