2023.09.14 22:15 Kóborló Olvasottság: <100x
1

Mivel igencsak terjedelmesre duzzadt az elmúlt évek során a megnézendő filmjeim listája, így az elmúlt napokban ismételten eme listának az alkotásai kívánták szolgáltatni az esti szórakoztatásomat. Jelen esetben egy 1986-ban készített Nico Mastorakis-film került sorra, méghozzá A szél címen. Előjáróban két dolgot tudtam erről az alkotásról. Az egyik, ami még a videotékák időszakára datálható, mégpedig hogy ez a filmborító szinte beleégett az emlékeimbe, de a filmet sajnos annak idején soha nem tudtam kikölcsönözni (mert mindig megelőztek). A másik dolog, amit tudtam előjáróban a filmről, hogy valami egészen elképesztő atmoszférával bíró helyszínen forgatták. Na de eme kitérő után térjünk is rá arra, hogy vajon mit is tartogat A szél című produkció a nézőjének.

Véleményemet azzal kezdeném, hogy kissé megtévesztő a film címválasztása, mert hát a műfajából kiindulva valószínűleg rajtam kívül még mások is egy efféle címhasználat mellett talán kissé több misztikumra számítanánk előjáróban eme produkciótól, de ezt nem igazán fogjuk ez esetben megkapni, merthogy A szél sajnos egy bántóan átlagosra sikeredett alkotás csupán.

Pedig mondhatni, egész jól kezd a történet, ugyanis szép lassan bemutatja a főhősnőnket, akit ez esetben az elképesztően kék szemű Meg Foster alakít, majd ezek után megkapjuk a történet helyszínéül szolgáló aprócska kis görög szigetet, aminek sikerült egy teljesen egyedi hangulatot árasztania magából. Ráadásul relatív elég hamar be is indul a történet, viszont érdemes megemlíteni azt is ezzel kapcsolatban, hogy a két forgatókönyvíró, Fred Perry és Nico Mastorakis egészen ügyesen adagolják a történeti elemeket ahhoz, hogy ne váljon egyből egyértelművé a nézőjében az, hogy jelen filmünk mennyire is akar építeni a misztikumra, vagy csupán megelégszik a horror/thriller szállal. Eme dolgot jómagam egy adott ideig a filmben még kimondottan pozitívan is fogadtam, merthogy ezzel is azt sugallta a történet, hogy itt minden aprócska kis jelenetnek akár komoly súlya is lehet a később látottaknál. Viszont mint fentebb írtam, a filmnek egy pontján eljön egy szakasz, ahol döntés elé állunk a film műfajának a besorolásával kapcsolatban (misztikus thriller, horror, avagy krimi), és jómagam azt vettem észre, hogy a készítők mintha biztonsági játékot alkalmaztak volna itt, ugyanis nagyon mertek bevállalósak lenni sok jelenet esetében. Sőt, mondhatnám azt is, hogy fájóan visszafogódtak voltak, pedig mivel a filmet egyből videóra készítették, bőven meglehetett volna a lehetőségük arra, hogy valami emlékezetesebbel rukkoljanak végül elő.

Sajnos azt kell hogy írjam, hogy A szél című film csupán két dolog miatt marad némiképp emlékezetes számomra, az egyik, az elsőosztályú helyszíne miatt, a másik pedig hogy egy ilyen egyedi hangulatú helyszínt sokkal jobban ki kellett volna tudniuk használni a készítőknek, mert így az átlagos színt fölé nálam sajnos nem emelkedett eme produkció.

43 A szél  (1986)

horror | thriller

Egy viharos éjszakán egy pszichopata ered a híres regényíró nyomába. több»

1