2023.10.18 14:03 hemish Olvasottság: <100x
0

Nem vagyok lenyűgözve

Sikerült kipörgetnem ezt az évadot is, de sajnos egy cseppet sem vagyok lenyűgözve.

Az egész koncepción látszik a költségcsökkentés. Azt azonban meg kell hagyni, hogy ha már Térség a címe a sorozatnak, akkor ez az évad valóban egy térségben játszódik, és csak abban.

Nem vagyok lenyűgözve

Az egész évad során rendkívül nyomasztó volt a gyűrűn belüli térség, érezni lehetett a bezártságot és a mozgástér hiányát.

Erre az évadra azt kell mondjam, hogy olyan, mintha fogalmuk se lenne az íróknak, hogy hova akarnak eljutni a történettel.

Már nem a Föld–Mars–Övezetiek triumvirátus közötti háborúról szól a sztori, ez az évad James Holden különlegességéről és zarándok-lebegéséről, valamint állandó vitatkozásáról szól Millerrel, akivel amúgy akkor sem kedvelték egymást, amikor Miller még élt (az első évadban).

Megkapjuk antagonistának David Strathairnt, akit a Bourne-filmben, az Alfákban nagyon kedveltem, itt valahogy súlytalannak és logikátlannak éreztem. A nyilvánvaló motivációi érthetőek voltak, de nem tudtam róla eldönteni, hogy akkor ő most katona, politikus vagy terrorista – az évad végére szét is esett az egész karakter.

Nyilvánvaló volt, hogy Camina Drummert ki fogja játszani (aki egyébként katona, és ez nyilvánvaló), az nem volt világos ,miért játssza a politikust (a környező hajók legénységének a Behemótra hívásával), ha egyszer ez a szál nincs tovább görgetve.

Az évad végére annyira bepörög a gömbre, hogy egy turbósított lézernyalábbal akarja felrobbantani, és a legegyszerűbb óvodás logika sem érdekli (történetesen, hogy a gömb az elemeire szedett és magába olvasztott egy kiképzett marsi katonát, amikor gránátot akart robbantani a gömb belsejében) --> aki erősebb nálad, azt nem b*szogatod.

Több olyan szereplő is van ebben az évadban, akinek fogalmam sincs, miért voltak benne ebbe a sorozatban, miért kaptak ennyi képernyőidőt és mi célja volt a szerepeltetésüknek.

Elizabeth Mitchell karakterét és játékát már a második évadban sem értettem. Miért kellett egy szövegíró lelkész? Miért hívták az ENSZ-be? (Szöveget írni, ez komoly??) Most ott van egy hajón a gyűrű közelében, és olyan áhítattal és pátosszal adja a leszbikus lelkész karaktert, hogy az valami pazar (köszönjük!), csak nem értem, hogy hova fut ki az egész, mi az értelme. Miért kellene, hogy érdekes legyen?

A halottak mellett, mártír arckifejezéssel ott campel, az élőkkel meg törődjenek az orvosok, mellesleg végzett nővér, ezt többször elmondja, de nem a sebesültön segít, hanem Istenről szónokol a halott mellett. Nem értem.

Hasonlóan nem értettem az öngyilkos metodista bemutatását... a csávó lézernyalábot repít a saját agyvelejébe, de ennek indokairól nem tudunk meg semmit, okok ismeretlenek, érzelmi állapot ismeretlen, indíték ismeretlen. A tettet, azt premier plánban látjuk, és ismét fröccsen a vér.

Az öncélú hentelést már említettem korábban is, na ebben az évadban töményen meg is kapjuk, nekem szó szerint felfordult a gyomrom.

Szép reményű punk versenyző barátunk teljes sebességgel száguld neki a gyűrűnek, hogy nagyot szóljon az átrepülése a gyűrűn, és utána két mell közé szoríthassa az arcát (ehhez is mennyire kell infantilisnak lenni, hogy ezért csináljon valaki ilyesmit?), csak sajnos azt sem fogta fel az idióta, hogy amit nem ismerünk, amiről fingunk nincs, annak nem repülünk neki ezerrel... mindegy. Az idióta úgy kenődik rá a kamerára, mintha azt akarta volna a rendező, hogy érezzük vértől lucskosnak magunkat (is).

Az öncélú brutalitásnak ismét egy szintjét ismerhetjük meg, én magam kihagytam volna, nem tett hozzá semmit a sztorihoz szerencsétlen paradicsompürévé avanzsálása.

Kapunk még két szereplőt, dokumentumfilmeseket, akik a Rocinantén forgatnak, és bár a hölgy mutatós, amennyire nyomul mindenkire, na attól is a frász kerülget. Hogy mi a célja ennek a két karakternek, szintén nem tudjuk meg, Amos kirakja őket a „térségbe”, oszt libegjenek, amerre akarnak. Ennyi.

A Maó családtól már az első évadban is a frász kerülgetett, most megkapjuk az idősebb nővért. Vérszomj tekintetében hibbantabb, mint az apja, a mínusz végtelen felé tendáló erkölcsi és etikai érzékkel. A színésznő nagyon szép, de olyan kegyetlenség van az arcán, amit nem tudom, hogy gyakorolt be ehhez a szerephez. Mindenesetre a hölgy antagonistának indult, a végére azonban átáll Holden oldalára.

Alex és Gunny, a két marsi a számomra a legszerethetőbb, az ő motivációjukat még mindig értem. Amos, bár egy pszichopata, ettől függetlenül kedvelem, bár ha mellettem állna, nem lenne ilyen nagy a pofám, a frászt hozza rám, ellenben igen mutatós a színész, főleg póló nélkül. Elnézegetném még pár évadig. XD

Miller karakterét jól kiherélték, Thomas Jane-nek nem kellett ehhez megfeszülnie, talán ő járt a legjobban ezzel a szereppel. Chrisjen Avasarala lett időközben az ENSZ főtitkára, ő vezeti a Földet, ebben az évadban néhány rövidebb mondat erejéig szerepel. Nem kedveltem a csajt, de ettől függetlenül ez még engem is meglep, ő és a cinikus kémje (meghalt a 2. évadban) hiányzott nekem.

dráma | misztikus | sci-fi | thriller

A Föld, Mars és az Öv közötti kapcsolatok több sebből véreznek, és hatalmi harcok folynak. Most a legfontosabb, hogy a protomolekula titkára fény derüljön, miközben bármilyen... több»

0