2023.10.20 23:04 fankbringa Olvasottság: 2823x
0

A Szöszi és egy Focista

Valami kellemes lazulós filmet kerestem esti levezetéshez, és ezt találtam. Mivel kedvelem a tini vígjátékokat, nem kellett sokat győzködnöm magam. Most fiatalok, szerelmesek lesznek, mi pedig törölgetjük a könnycseppeket. Kb. erre számítottam. Majdnem bejött.

Van most egy trend, talán Zendaya vagy az Agymenők óta, hogy a kockák kapjanak még egy esélyt. Egyfajta „a kockák menők” mozgalom bontakozott ki, ahol a főhős csak annyiban hasonlít a valódi kockára, hogy annak nevezik a filmben. A mi főhősünk is ilyen. Még akkor is, ha 15 percenként mond valami népnevelő okosságot. Josephine Langford nem tudom, mennyire kocka a valóságban, de a kockák ritkán fejezik ki gazdagon az érzelmeiket, márpedig egy romantikus film minden jelenete erről szól, és a főhősünk ebben profi. Szóval kapunk valakit, aki imádja a matekot, és hirtelen szerelmes lesz. Ezzel össze is foglaltam a film történetét.

Maga a film teljesen átlagos romantikus film. Minden kötelező elem ott van benne. A csapatkapitány, a kötelező szerelmes párok, a bál, a kínos pillanatok, a barátnő és az iskola. Néhány pluszt kapunk, ami miatt kapott tőlem egy plusz csillagot: azután, hogy kifigurázza a szerelmes filmeket, nem válik szirupos giccsparádévá, megmarad földhözragadt szinten. A tesók jó fejek, az osztálytársak semlegesek. Bár a színészi játék úgy általában jó közepesnek mondható, egy kifejezett jelenet kivételével nem volt benne túlzás. Annak a jelenetnek pedig pont az volt a lényege. A zene jó volt. Semmi túlzás, semmi szirupos ríkató zene, így férfiak számára is nézhető marad.

A rendezésen még van mit csiszolni. Alapvetően rendben volt, mert sosem éreztem azt, hogy eleget láttam, vagy hogy itt a vége, de annyira egysíkú maradt az egész, mint egy házi videófelvétel. Épp az a vibrálás maradt ki így belőle, amitől egy romantikus filmet még egyszer meg akarok nézni. Értem, hogy női rendezés, de itt átesett a ló másik oldalára. Ha a film nőknek is szól, nagyon keveset ad.

Most komolyan, hogy lehet úgy felépíteni egy filmet, hogy a főhős pasi alig különböztethető meg a statisztáktól? Milyen ábrázolás már ez?

Sajnos 5 csillagot sosem fog érni, mert pont az hiányzik a filmből, amitől emlékezetes maradna. Sem zseniális párbeszéd, sem igazán magával ragadó pillanat, sem megtisztulás nincs benne. Egy egyszerű vonalvezetésű, meglepetésektől és kilengésektől mentes film, nagyszerű operatőri munkával és képi világgal.

A múlt felelevenítéséhez, esti csendes összebújáshoz, esti zombi üzemmódhoz, vasaláshoz ideális. Magyar szinkron nincs, de felirat van.

dráma | romantikus | vígjáték

Zoey Miller egy szuperokos számítógépes kocka, akit nem foglalkoztat a romantika és a szerelem. Élete azonban a feje tetejére áll, amikor Zack, az iskola futballsztárja amnéziás... több»

0