2023.10.27 12:16 kabel Olvasottság: 877x
1

Túl sok, de túl kevés

Az Öt éjjel Freddy pizzázójában a nagy sikerű, már media franchise szintre emelt játékszéria első játékfilmes adaptációja. Bár nyolc éven keresztül csak dobálták ide-oda az ötletet, végül azt hinné az ember, az eredmény kicsit jobb lesz, hisz az utóbbi években számos jó adaptáció is készült. Itt azonban nem sikerült a játék hangulatát érzékeltetni, nem igazán éreztem soha a bezártságot vagy a hektikus reakciókat vagy a klausztrofóbiát. A gyermekkor torzítása sem igazán volt jelen, annak ellenére, hogy a mechanikus bábok kimondottan autentikusan néztek ki és az, hogy nem számítógépes effekteket használtak létrehozásukra, jelentősen segített a filmen.

A rendező nem volt elég bátor, és túl korán láttatja velünk a szörnyeket, akik sajnos teljes kivilágításban nem hatnak ijesztőnek. Lassú, medveszerű sétálásuk és ügyetlen mozgásaik inkább sajnálatot ébresztettek bennem, mintsem félelmet. Emellett a játékokból ismert apró, biztonsági őr-terem és szűk folyosók sincsenek jelen, a lényeket rögtön mozgásban látjuk, nem is kamerákon keresztül, így nagyon kételyre sincs idő. Szerintem ügyesebben kellett volna játszani azzal, hogy ezek valódiak, vagy sem, illetve sokkal visszafogottabban kellett volna őket bemutatni.

Túl sok, de túl kevés

Minél többet látjuk a szörnyeket, annál kevésbé ijesztőek. Főszereplőnk egy sok gonddal küzdő fiatalember, aki nem tud elhelyezkedni sehol. A film bedob egy gyerekkori trauma flashbacket neki, de ezt szinte minden jelenlegi horror eljátssza már, így nem hatott túl eredetinek, annak ellenére, hogy a történet lezárása egész érdekes is lehetett volna, ha kicsit jobban belementek volna a rajzok erejébe. Az egy egész érdekes vonal volt, csak sajnos nagyon alulfejlesztett. Egy másik meglepő szereplő egy rendőrnő, aki valahogy kapcsolódik a helyhez, de sajnos jelenléte és cselekedetei csak több kérdést dobnak fel. Ennek ellenére, valószínűleg a film tetszeni fog a játék rajongóinak, biztos van elég fanservice, hisz a bábokat agyonhasználták minden lehetséges jelenetben. Átlagos nézőknek ez valószínűleg egy átlagos horrorfilm lesz. Úgy emlékszem, a pár éve megjelent és hasonló ötlettel operáló Willy's Wonderland szórakoztatóbb volt, igaz, ott nem is a horroron volt a hangsúly.

horror

Ki tudsz bírni öt éjszakát? A rémisztő horrorjátékjelenség hátborzongató filmes élménnyé alakul át a Blumhouse, a M3GAN, a Fekete telefon és A láthatatlan ember mögött... több»

1