2023.10.31 17:07 kabel Olvasottság: 559x
1

A holló

Mike Flanagan egy saját horror stílust hozott létre. A generációs trauma szellemek segítségével való feldolgozása ismét meghökkentő, félelmetes és izgalmas. Aki azonban egy Conjuring szerű horrort szeretne, annak nem ez a sorozat lesz az ideális. A Usher-ház bukása nem ijesztő vámpírok vagy zombik miatt jön létre, a horror az emberi gyarlóság és empátia hiánya, az emberi magatartás és hatalomvágy kifordításában rejlik. Adott egy velejéig romlott család, mely az egyik legnagyobb gyógyszergyárat birtokolja. Tagjai egész életükben gazdagságot és érinthetetlenséget élveztek és pénzéhes magatartásuk sodorja őket végül a pusztulásba.

Ahogy a House on the Hill az elfolytott érzelmekről, a Midnight Mass a vallásról és csoportgondolkodásról, ez a sorozat is kicsit többről szól. Ezt azonban szép lassan kapjuk csak meg, hisz majdnem minden epizód egy-egy bizonyos családtagról szól. Flanagan hihetetlen ügyesen von be számos Poe és Lovecraft novellát történetébe, a ügyesek vagyunk egy csomót felfedezhetünk a karakterek életében és halálában. Bár a sorozat központi történetszála kicsit repetitív, mindig akad egy érdekes monológ, egy sokatmondó háttérsztori vagy egy-két eltalált ijesztés, mely életet visz az amúgy elég sötét és undorító drámába.

A holló

Eleve a drogkészítő tematika nagyon ügyesen működik, mint összetartó elem, a minden fájdalmat elsöpörni kívánó családfő karakter pedig remek metafóra rengeteg hasonló figurára, és szerepköre érdekesen változik epizódról epizódra. Ezúttal a természetfeletti elem kissé háttérben marad, és csak kikacsint olykor, de jelenléte nem kell a cselekmény lebonyolítására, csak nekünk nézőknek egy lehetőség arra, hogy kimagyarázzunk bizonyos elemeket. Illetve remekül reprezentálja a függőséget, melyet ez a család parazitaként tett rá a társadalomra.

Bár mindegyik karakter egyedi, mégis nagyrészük elég negatív és kevésbé szerethető. Ez valószínüleg egy kommentár apjuk kisugárzására és generációs hozadékra. Őket általában ellensúlyozzák a körülöttük lévő emberek, akik folyamatosan ellenállnak az Usher család vonzásának. És ott van Mark Hamil, aki egy hihetetlen sokszínű karaktert alakít, akinek valamilyen szinten sikerült elkerülni a címben szereplők gyarlóságát, de a vezeklést ő sem kerülheti el.

Az Usher-ház bukása elsősorban dráma és leginkább Poe novellák olvasónak tudnám ajánlani, de aki egy fordulatokban és undorban gazdag tragédiát keres, az is remekül fog szórakozni a sorozaton.

dráma | horror

Mike Flanagan univerzuma egyre bővül, ezúttal Edgar Allan Poe 1839-ben megjelent, The Fall of the House of Usher című novelláját dolgozza fel a legújabb sorozatában. A horrordráma... több»

1