2024.01.03 09:30 hemish Olvasottság: 340x
1

Nagyobb a kabát?

Mivel kedvelem az ehhez hasonló sztorikat – ez nyilván az MI algoritmusnak is feltűnt –, elém rakta (0-24-ben) ennek a sorozatnak a promóit. Csak 8 rész, gondoltam, egye fene, kipörgetem. A színészek jó karaktereket kaptak, a Lioness team az első rész után a kedvencem lett, és ami nagyon érdekes, hogy minden tagot bírok. Az első 8 rész teljes egészében Cruzra fókuszált, a többiek eléggé kétdimenziósak, és sajnos Cruz életéről, motivációiról is csak felületesen kaptunk infókat, de persze ez lehet tudatos is, hiszen így a későbbiek során bármi belefér a visszatekintésekbe.

Eleinte nem volt számomra hiteles Cruz – a megjelenése miatt –, egyszálbél, modellalkat, mi a fenét akar pont a tengerészgyalogságnál – de aztán rájöttem, hogy nem feltétlen a testalkat tesz valakit mentálisan erőssé.

Nagyobb a kabát?

Cruz karmája az, hogy a brutalitás nem törte meg, az érzelmi intimitás viszont igen. Nem sok érzelmi kapcsolata volt, brutalitásból viszont rengeteget kapott, és életveszélyt is élt már át, mire a tengerészgyalogsághoz „menekült”. Ahol egyébként szintén olyan brutalitásban volt része a kiképzés során, hogy nekem fájt végignézni.

Az ő karaktere nagyon jól fel van építve. Értem és megértem őt. Arra is rájöttem, már epizódokkal korábban, hogy Cruz célszemélye, Aaliyah életmódja, kedvessége és szépsége hatással lesz Cruzra, sőt talán bele is szeret a célszemélyébe. A történetvezetés annyira jól van felépítve, hogy sajnos kitalálható az eseménysor, de ettől függetlenül ledaráltam a 8 részt egy nap alatt, lekötött, és sokat agyaltam is a jeleneteken.

Az Aaliyah-t alakító színésznő (Stephanie Nur) elképesztően szép. Gyönyörű az arca, a vonásai, nekem nagyon tetszik az orra formája is, egyedi, jellegzetes és megkapó. A karakter szó szerint karizmatikus, magával ragadó és elbűvölő, és ezt hetero nőként írom. Nem sok ilyen színésznő van, aki ennyire megkapó a filmvásznon, remélem, még sok filmben láthatjuk.

A Cruzt alakító színésznő, Laysla De Oliveira rendkívül tehetséges drámai színésznő, szerintem hozza a tempót egy olyan nagyágyúval, mint Zoe Saldana. Joe karaktere szintén kétdimenziós, bár nekem a családos részek egy kicsit sok, valahogy nem hiszem el, hogy létezik férj, aki ennyire híján van az egónak, ennyire alárendeli magát (ráadásul agysebész, azoknak van a legnagyobb egójuk általában) a katona feleségének. Nyilvánvaló, hogy szerelmes, ezt a vonalat nagyon jól hozza a színész, ugyanakkor kissé papucsnak tűnik, amiről nem tudom eldönteni, hogy jól áll-e neki, vagy nem. A kamasz lány húzásai egyszerre sok, itt túlzásba esett a sorozat, szerintem egy is bőven elég lett volna (autóbaleset és terhesség), az utolsó részben a PTSD jelei, ami már kezdi agyonnyomni a fatert, és a helyzet Joe-t is.

A Lioness team többi tagját is megismerném legalább ennyire, szóval én kiegyeztem volna 16 részes első évaddal is.

Remélem, a csapattagok nem mennek a darálóba, még Joe kvázi Black Mirror-párját, Kyle-t is „kedvelem”. Egy igazi öncélú seggfej a tag, de pont olyan, akit szeretek utálni.

Meglepő, de akit lecserélnék már a második évadban, az pont Nicole Kidman. Túlzásba vitte az arckezeléseket, egy deformált viaszszobor az egész arca. Nincs rajta semmi érzelem (vagy nem tudja már megjeleníteni), és nem hinném, hogy a karakterében ez lenne a lényeg. Egy ilyen pozícióban lévő – ráadásul nő – akár még szándékosan is botoxoltathat, pont azért, hogy a „pokerface” az előnyére váljon. Lehet.

Én jobban kedvelem azokat a figurákat, akik amolyan Jack Sparrow-formák (vagy Hober Mallow az Alapítványból, vagy Han Solo a Star Warsból), tehát mindkét oldalon megvajazzák a kenyeret, és nem akarják elrejteni a saját gyengeségüket, hanem a rögtönzés mesterei, és felhasználják minden képességüket. Erőset és gyengét egyaránt. De az ilyen karakterek általában a tűzvonalban vannak, és nem a háttérből irányítanak, szóval talán rendben lehet a viaszszobor Nicole Kidman, csak egy kicsit zavar ez a plasztik maszkszerű arc. Egy másik színésznővel – aki vállalja az arcát és a korát – lehet, jobban működne ez a karakter.

Morgan Freemannek kevés szerepe van, de az rendkívül hatásos. Az öreg úgy játszik, hogy az valami elképesztő, ezt nem lehet tanulni. Szabályosan átlényegül, és minden apró ránc, minden apró mimika, mozdulat, kéztartás, tekintet a helyén van.

Eleve nagyon bírom ezeket a történeteket, kémek, megtévesztés, beépülés; szóval engem megvett ez a sorozat, várom a második évadot. Annak ellenére, hogy van egy olyan sejtésem, Aaliyah és Cruz kapcsolata a gyilkosság ellenére folytatódni fog. (Ráhúzható, hogy azért gyilkolta meg Aaliyah vőlegényét és apját, mert beleszeretett Aaliyah-ba, és nem akarta, hogy férjhez menjen – ezt egy burokban tartott, szerelmes, romantikus lány elhinné. Plusz tovább görgethető, hogy hogyan reagál, ha rájön az igazságra, arra, hogy Cruz kicsoda valójában.)

Bízom benne, hogy van még pár évad ebben a sztoriban. Bekerült a kedvencek közé nálam, de azért vannak elvárásaim. Ha a Lioness team jelenlegi tagjait ledarálják, az nálam a deal-breaker.

akció | dráma | thriller

SkyShowtime (2023.10.30.)

Egy fiatal tengerészgyalogost arra kér fel a CIA, hogy barátkozzon össze egy terroristacsoport vezérének lányával, hogy belülről buktassa meg a szervezetet. több»

1