2024.01.12 10:07 kabel Olvasottság: <100x
1

Családban marad

A Moloch egy meglepően eredeti horror, pár remek ijesztéssel és gondolattal. Történetének végén minden helyére kerül, és minden tisztázódik, ez nem az a fajta film, ahol a gondolkozni kell a tartalomról, vagy metaforák szétszedéséről. Ez nem is baj, enélkül is képes pár érdekes szituációt létrehozni, és egyszerű helyszíneiből és karaktereiből a legtöbbet hozza ki. Betriek lányával, anyukájával és nagyapjával él valahol a Holland vidéken. Hozzájuk közel régészek egy több száz éves nőt találnak, akin furcsa vágás éktelenkedik. Ezzel párhuzamosan, Betrieket furcsa víziók kezdik gyötörni, anyja pedig folyamatosan rohamokat kap.

A film még feldob pár elemet, szellemidézés, testmegszállás és pogány istenek imádása, azonban szinte minden eleme egy koherens és logikusan felépített narratíva részét képezi. Egyetlen egy jelenet van (egy liftben), amire nem találtam logikus magyarázatot, és inkább a sokkhatás vagy ijesztés miatt kerülhetett bele. A már említett régész narratíva ügyesen épül be a szellemidézős, pogány mitológiai vonalba.

Családban marad

A film mellékszereplői nagyrészt érdekesnek hatnak, anélkül, hogy a sztori kimondottan kifejtené őket. Az a szép, hogy nem igazán tehetők tipikus filmes archetípusokba, hanem önmagukban megállnak. A színészi játék kimagaslóan jó, a mozgásuk és holland manierizmusuk remekül átjön több karakteren is, így a film végig autentikusnak hat, és a meglepetései tényleg meglepetések. Azonban ezekből a fordulatokból nincs igazán sok, és a film szerintem jobban működött volna egy kicsit visszafogottabb történetmeséléssel, hogy több kérdés maradjon bennünk, amikor elindul a vége főcím. Nincs bajom a kerek sztorikkal, de itt annyi érdekes elem van felsorakoztatva, és a film kicsit túl nyilvánvalóan varrja el a szálait.

A régészeti oldal például meglepően kevés horrorfilmben található meg, és nagyon örültem, hogy bekerült a filmbe, ez is adott egyfajta érdekességet az amúgy elég egyenes narratívához. Bár messze nem az a legijesztőbb film, amit az utóbbi időben láttam, mégis egy izgalmas alkotás jó pár eredeti gondolattal.

75 Moloch  (2022)

horror

Betriek egy tőzegláp szélén él Hollandia északi részén. Amikor őt és a családját egy éjszaka megtámadja egy idegen, Betriek útnak indul, hogy magyarázatot találjon a... több»

1