2024.01.27 20:27 Kapszaicin Olvasottság: 103x
0

Minden percben dohányzott

Fantasztikus operatőri teljesítményeket láthatunk a filmben. Az üres, időnként teljesen érdektelen, unalomba forduló dialógusok miatt csupán 3 részletben sikerült megnézni ezt az alkotást. És csak azért néztem végig, mert a film felépítésének alapkoncepciója ötletes volt. Az járt a fejemben az elején, hogy ez egy némafilmnek jobban elmenne, csak akkor a zeneműveket nem hallanánk, amiért nagy kár lenne.

A fekete-fehér képkockák mellett a vágások, beállítások is igyekeztek korhűen ábrázolni, hogy – hát igen – a 40-es (?) években járunk. A hát igen többek között arra vonatkozik, hogy Leonard Bernstein életéről nagyjából alig tudunk meg valami érdemlegeset. Az biztos, hogy imádott cigizni. A fekete-fehér képkockák és az egész elképzelés elveszti az értelmét, hiszen a színes mozgóképeken is nagyjából ugyanaz a tartalom ismétlődik.

Minden percben dohányzott

Leginkább Bernstein személyisége kerül a fókuszba, miszerint nem vetette meg a nőket, a férfiakat, a drogot, az alkoholt és a cigarettát. Bohém élete ellenére mégis szép családot alapított, felesége és gyerekei a Maestro árnyékában tűnnek fel. Elképesztően fájdalmas lehetett számára felesége betegsége és elvesztése, melyet a nézőkhöz is közel hoztak érzelmileg. Azonban az ilyen mélyen átélhető érzelmi feltárulkozások ritkák a filmben, vagy elnagyoltak. Egyik, számomra kedvenc jelenet az, amikor Bernstein (Bradley Cooper) vezénylés közben határait túllépve flow-ba kerül, beszippantja a karmesterkedés, és teljes extázisban láthatjuk Bradley Cooper színészi énjét. Ez egy kiváló jelenetsor. Majd a felesége odarohan hozzá a fellépés végén, és valami olyasmit mond neki, hogy kiengedte a gyűlöletet magából, vagyis erre lehet következtetni. Miközben én mint néző teljesen mást éltem meg a művésszel kapcsolatban. Megcsillant a színészi játék pillanatnyi transzállapotán keresztül a karakter talentuma. Tényleg átjön, hogy egy géniusz vezényli a zenészeket.

Vegyes érzések maradtak bennem a film után.

64 Maestro  (2023)

dráma | életrajzi | romantikus | zenés

Leonard és Felicia bonyolult szerelmi története, attól kezdve, hogy 1946-ban egy partin megismerkedtek, két eljegyzésen, 25 évig tartó házasságon és három gyermeken keresztül. több»

0