2024.02.19 15:06 kabel Olvasottság: 127x
0

Hallasz?

A Monolith egy remek kis költségvetésű sci-fi, mely ügyesen csavar saját zsánerén, és megkérdőjelezi, mi az, amit nézünk egyáltalán.

A történet központjában egy bukott, nem túl etikus újságíró áll, akit egy rosszul kikutatott riport után kirúgnak, és egy podcastot kezd egy világ több helyén felbukkanó furcsa fekete tégláról. A sci-fi elem nagyon lassan fejlődik csak, a film első kétharmada kiválóan épít egy nagyon érdekes misztikum felé, ahol több meglepő csavar is vár minket. A Monolith mindenkiből mást vált ki, és mindenkinek valamilyen más negatív története van róla. Miért kap annyi ember ilyen téglát egyáltalán?

Főszereplőnk végig egymaga lófrál fel-alá hatalmas lakásában, és Covid filmekhez hűen mindig csak telefonon beszél másokkal, bár ebben a sztoriban legalább van belső logikája ennek, és remek hangulatépítő hatást kölcsönöz. A név nélküli újságírót alakító Lily Sullivan játéka remek, csakúgy, mint a telefon másik oldalán lévő színészek hangjátéka. A vágás és tempó kiváló, és nem tűnik olcsónak a film. A hideg, kicsit fincheres detektívsztori alakulása meglepően izgalmas. Ha bejönnek olyan filmek, melyek épp csak a hihető és hihetetlen közötti élen táncolnak, ez mindenképp tetszeni fog.

A horror elem egész későn jelenik meg, de hatása annál erősebb. Olyan, mintha végre egy jó SCP-jellegű sztorit néznénk. Aki esetleg nem ismerné, az SCP egy minitörténetekre alapuló történetuniverzum, melynek lényege, hogy mindenféle átlagos tárgyak valami miatt különleges hatással bírnak az emberekre, és azok különböző személyiségjegyeit vagy érzelmeit erősítik fel. Hasonló hatású a címszereplő dolog is, de ugyanakkor a szkript okosabb, mint egy egyszerű ijesztgetős sztori egy furcsa tárggyal. Nyilván többről van itt szó.

A sztori lezárása egy új irányt vesz, ami kissé meglepő lehet, de szépen illeszkedik a film tematikájába, és elszórja a lehetőségét, hogy amit nézünk, nem is feltétlen sci-fi, csak egy olyan köntösbe bújt dráma a szavak súlyáról. Nem szeretném elspoilerezni a sztorit, mert felfedezni sokkal izgalmasabb, és a film ad erre időt és rengeteg példát. Bár a lezárással nem vagyok teljesen megelégedve, mindenképp egy remek kis film ez.

67 Monolith  (2023)

misztikus | sci-fi | thriller

Egy önfejű újságírónő oknyomozó podcastja feltár egy különös leletet, egy idegen összeesküvést, valamint a saját története középpontjában álló hazugságokat. több»

0