2024.03.03 16:40 Interfectorem Sabnock Olvasottság: <100x
1

Mert a légy azért csak elrepül!

Chris Walas lett a rendezője a második résznek, de az én véleményem szerint nem lett sokkal rosszabb, mint az első...

Jó-jó, persze, azért David Cronenberg mesteri első része egy külön kategória, de Walasnak sem kell szégyenkeznie egy percig sem!

Mert a légy azért csak elrepül!

Jeff Goldblum, aki az első részben átváltozott a szemünk láttára, meghalt, így marad a gyermekét világra hozó anya, aki belehal a szülésbe, és így a főszerep a fiúra, Martinra (Eric Stoltz) száll...

A szülés és a gubó, amiben megfogant, nem éppen ebédidőre való képsorok...

Hihetetlen intelligencia, már gyermekkorában látszik a fantasztikus intelligenciája. Tizenegy hónaposan már kb. 3-4 éves szinten van, testileg és szellemileg is, és már öt évesen kb. 20-25 éves fiatal embernek néz ki.

A Bartok vállalat felügyel rá, és a tulajdonosa, Anton Bartok (Lee Richardson) is nagyon kedveli a fiút, lakást bérel neki, és alkalmazza a saját vállalatánál...

Vissza egy kicsit a konstrukcióhoz. Nagyon lassú a film beindulása, olyan „semmi sem történik” mozit láthatunk, ami azért annyira nem szimpatikus.

Cronenberg közölni akar a vizuális „undorkeltéssel”, itt csak egy gore elemekkel tarkított body-horror, ami önmagában éppen nem baj, csak teljesen más koncepciót takar, mint az első epizód!

A karakterek bemutatása nem éppen túl fényes, valahogy biodíszletként funkcionálnak a mellékszereplők.

Persze Cronenberg filmje az átalakulást és valamelyest az elmúlást szimbolizálja, addig Walas mozija egyszerűen kész tényként „adja” a légy képernyőn létét, csak kisebb dolgokat tesz már hozzá...

Hiszen tudjuk, mit fogunk látni.

De a legnagyobb különbséget én magam abban látom, hogy Seth Brundle (Jeff Goldblum) karaktere a film végére éri el végső formáját, addig filmbéli fia, Martin már a mozi közepétől „légy-ember” hibrid, és mivel ő a jó karakter, aki harcol a gonosz Bartok ellen, neki így, ebben a formában kell szurkolnunk!

A maszkok nagyon jók, hiszen ismét Chris Walas cége készíti, és semmivel sem rosszabbak, mint az első epizódban...

A brutális, nyálkás, véres részek dominálnak, és mai szemmel is nagyon hatásosak!

Kiemelném még a szereplők közül Beth szerepében Daphne Zunigát, aki, bár nem egy nagy színésznő, de szépségével tudja ellensúlyozni a sok-sok ocsmány és gusztustalan részt!

Kissé gyengébb, mint Cronenberg mester első része, de nem kell ennek a mozinak sem szégyenkeznie, egy korrekt iparosmunka, ami a mai napig vállalható!

Nagyon erős body-horror!

Az IMDb-n 25 ezer vélemény nyilvánítás után 5,1/10-es, a TMDB-n 586 értékelés után 56%!

Nálam négy csillag és 77%! Ami szerintem korrekt!

Hideg gyümölcs leves banánból és kiviből, majd egy kis sült oldalas...

Kedvenc fotelem pedig ilyenkor nagyon kényelmes...

67 A légy 2.  (1989)

horror | sci-fi

Seth Brundle, a tudós különleges fia a genetikai hibának köszönhetõen csak részben ember. Már ötéves korában felnõttnek néz ki és gondolkodik, ám apjára ütött: az õ... több»

1