2024.03.14 10:28 Kóborló Olvasottság: <100x
0

Kérdőjelek sokasága másfél órában

A Black Mountain Side című film forgatókönyvírójának és egyben rendezőjének, Nick Szostakiwskyj nevére jobb lesz odafigyelnem a közeljövőben, mert majdhogynem sikerült neki eme produkciójával valami egészen egyedit összehoznia. Mondjuk azt már a véleményem legelején leszögezném, hogy nagy valószínűséggel igencsak rendesen meg fogja osztani a nézőközönségének a szimpátiáját eme produkciójával. Ugyanis a Black Mountain Side című filmje egyáltalán nem adja könnyen magát a téren, hogy bármit is kész tényként kezelhessünk majd a játékideje alatt. Lássuk hát, hogy milyen is lett a film!

Kezdésként mindenképp fontosnak tartom megemlíteni, hogy sok olyan horrorfilmhez volt már szerencsém, amelyek kimondottan lassú történetvezetésűek voltak, de amit ebben a filmben láttam, az még talán számomra is kissé túlzó volt. Tehát aki a pörgősebb cselekményű horrorfilmekhez szokott, az valószínűleg jóval kevésbé fogja értékelni jelen filmünket. Bár azért be kell hogy valljam, sikerült ezzel is elgondolkodtatnia a filmnek, ugyanis nem volt számomra teljesen egyértelmű, hogy eme lassú történetvezetést hangulatfokozó elemként szánták, vagy pedig azért, hogy a film nézője kissé át tudjon szellemülni a filmbéli karaktererek mindennapjaiba. Mindenesetre az azért bőven becsülendő a lassú történetében, hogy amikor kapunk valami igazán szokatlant, az azért némileg beindítja a nézőjének a fantáziáját, és ezek által mindig egy kicsit jobban kezdünk érdeklődni a látottak felé. Mindezt azért éreztem kissé egyedinek, mert maga a film története nem feltétlenül szorulna erre, ugyanis már a játékidejének az elején kapunk egy-két történetbéli kérdőjelet, amelyekre viszont gyorsan válaszokat kéne kapnunk a film készítőitől, merthogy ahogy halad előre a történet, úgy érkeznek majd az egyre durvább és nagyobb rejtélyek.

Kérdőjelek sokasága másfél órában

Egy másik kimondottan szokatlan dolog a filmben, hogy nem hallhatunk semmiféle zenei aláfestést, amely szerintem azért kissé kockázatos húzás volt, hisz egy jól megkomponált filmzene nagyban segíthet a megfelelő atmoszféra megteremtésén. Mindez zenei aláfestés hiánya miatt viszont kissé sterillé tette számomra a filmet, de be kell hogy valljam, hatásosra sikeredett. Viszont ebből egyből adódik az egyik apróbb negatívumon is. Miszerint sajnos nem igazán alkalmazták a filmben a különféle hangokból és zörejekből adódó hangulatfokozási forrást.

Egy másik kisebb negatívuma a filmnek, hogy nem feltétlenül sikerült maradéktalanul jól megtalálni a történetéhez illő helyszínt. Ugyanis az elszigeteltség érzete maximálisan megvan a helyszínben, viszont azok a mostoha körülmények, amelyekről többször is beszélnek a filmbéli karaktereink, azokat annyira nem sikerült jól filmre adaptálniuk a készítőknek. Ráadásul a történetbéli kutatok szállására szolgáló épületek is sokkal inkább tűntek amolyan hegyvidéki faházikóknak, mint bármifajta kutatóbázisnak az én szememben.

Mindezen apróbb negatívumai a filmnek, mégis eltörpülnek számomra a történet végeztére, ugyanis addigra már annyi kérdést hagytak a készítők bennem, amit sok esetben egy H. P. Lovecraft (1890–1937) történettől szoktam kapni.

Összegezve, egy felettébb érdekes film volt a Black Mountain Side, amely jó pár megválaszolatlan kérdést hagy maga után, amelyekről bőségesen lehet beszélgetni. Továbbá szintén nagy erénye, hogy valószínűleg aprópénzből készülhetett, emiatt pedig egyáltalán nem a filmbéli látványvilágáért marad majd sokáig a nézőivel. Kis jóindulattal, de tőlem azért megkapja a négy csillagot a film.

horror | thriller

A Black Mountain Side című thriller egy archeológus-csoport kutatását kíséri nyomon, akik egy alkalommal rábukkannak egy különös szerkezetre Észak-Kanada hegyvidéki... több»

0