2024.04.07 23:11 Ahoj poplacsek Olvasottság: 204x
3

4/10 – Tök felesleges

Sophie 15 éves, és Franciaország egy viszonylag kisebb városában (Nancy) él a lumpen anyjával és néhány lánytestvérével egy lakótelepi házban. A család csóró, lepukkant, a villanyt is bármelyik pillanatban lekapcsolhatják. Rettenet környéken laknak, a környező infrastruktúra már-már Magyarországot idézi. Az egyik nővérének máris van gyereke, akit ebben a leprában próbál felnevelni, tiszta roncs az egész család, kb. a főszereplőnk az egyetlen, aki úgy-ahogy egyben van. Anyunak van lumpen csávója, cigire és piára van pénz, tányérra nem, a serpenyőből a viaszosvászonra hajítják ki a húst a zacskós chips mellé. A maradék meg megy ki az ablakon. Sophie közben a 83. percig Király Gábornak öltözik, állandóan ugyanaz a kinyúlt szürke mackóalsó van rajta, és innen-onnan szerez pár eurót, hogy hozzájáruljon a család (annyira nem család, de mindegy) életben tartásához. Nagyon gáz szituáció, nézni is nehéz.

Sophie-nak van nála szerencsésebb körülmények között élő osztálytársnője, ők lelépnek egy hónapra a nyaralóba, Sophie meg lenyúlja a lakás Pótkulcsát előtte. Be is surran, tévézik, fürdőkádazik, de az osztálytársnő bátyja rajtakapja. Innen azt követhetjük nyomon, hogy kettőjük között hogy alakulgat valami annak ellenére, hogy egyikük se tesz ezért kifejezetten. Semmit nem tudtam magammal vinni az egészből, bevallom töredelmesen. Nem jött át, hogy mi volt az elképzelés, miért nézették meg velem ezt. Odáig megvan, hogy ki akart szakadni, és picit talán sikerült is végül. Oké. Volt-e egyéb, amit nem vettem észre, vagy ennyit akart mondani a film?

4/10 – Tök felesleges

Besorolását tekintve „vígjáték, romantikus”. Hát nagyon nem vígjáték, a romantikust még csak-csak rá lehet húzni, de leginkább azt se. A rendező-forgatókönyvíró páros nőtagjának ez az első filmje, a manusnak (aki gondolom, a párja) már volt három sehol se jegyzett rövidfilmje is másfél évtizeddel korábban. Az IMDb 6,7-es értékeléssel csúnyán lépre csaltak, nem figyeltem, hogy két év alatt 371 értékelés jött össze, ebből 200 biztos a családtól és barátoktól érkezett.

Aki akarja, nézze meg, én mindenesetre szóltam. Felhúzom az értékelését 4/10-re, ebből a fele a főszereplő csajnak jár.

52 Pótkulcs  (2022)

romantikus | vígjáték

Egy tizenéves lányt ismerhetünk meg, aki romantikus kapcsolatot kezd barátnője bátyjával. több»

3