2024.04.20 22:03 filmtro.hu Olvasottság: <100x
0

Kolostorba zárt súlytalanság

Nem könnyű jó horrort csinálni. Mert ennek a műfajnak sokkal többről kellene szólnia, mint az öncélú riogatás és a vérfürdő. Márpedig itt ennél többet nem kapunk.

Van egy egészen középszerű, a végtelenségig elkoptatott klisékből összerakott forgatókönyv, abszolút egydimenziós karakterek, teljesen komolyanvehetetlen szereplők, valamint egy semmiből jövő és a semmibe tartó történet. Nincs karakterfejlődés, nincs fokozatosan felépített feszültség, szinte minden olcsó jump scare jelenet előre kiszámítható, és fájdalmasan sablonos az egész film. Ha a másfél órás játékidőt 5-6 percre lerövidítették volna, akkor az egyébként fantasztikus látványvilág miatt egy korrekt videóklipet lehetett volna vágni belőle, de egész estés mozinak ez nagyon felszínes.

Kolostorba zárt súlytalanság

Pedig a helyszín és az enteriőrök gyönyörűek, a zenék, a vizuális és hangeffektek kiválóak, és tulajdonképpen még Sydney Sweeney játéka is egészen rendben van – annak ellenére kihozza a karakteréből a lehető legtöbbet, hogy gyakorlatilag semmi mélysége nincs, teljesen súlytalan végig.

Ennél lényegesen rétegzettebb történetvezetéssel, normálisan kidolgozott karakterekkel, tudatosabb és nem elcsépelt elemekkel kialakított feszültségfokozással egy egészen korrekt történetet hozhattak volna össze az alkotók. Középszerű, kiszámítható, B kategóriás tucathorror helyett egy olyan film is lehetett volna, amelyben az egyház elhallgatott bűneit, az abortuszkérdést és a spiritualitás kontra tudomány vitáját csomagolták volna klasszikus horrordíszletbe. Az említett témák ugyanis annyira háttérbe szorulnak az olcsó ijesztgetés mögött, hogy csak nagy jóindulattal lehet ezeket mondanivalóként leszűrni. Mondjuk a befejezés ütős lett, ezt az egyet nem lehet elvitatni, még ha ez meglehetősen kevés is ahhoz, hogy legalább elfogadhatónak nevezhessük ezt a filmet.

51 Szeplőtlen  (2024)

horror

Cecilia (Sydney Sweeney) életét teljes egészében a hitének szentelte. Úgy érzi, arra hivatott, hogy apácaként egy zárdában szolgálja Istent. Így hát maga mögött hagyja... több»

0