A 10 legsúlyosabb vakációs horrortól téged is ki fog verni a víz

Mostanában világszerte nagyon sokan vágynak arra, hogy felkeressék kedvenc nyaralóhelyeiket. Mivel a világ már több mint egy éve nagyrészt megállt, a legtöbbünk számára a pihentető, idilli nyaralás a prioritási listán a legelső helyen áll.

A horrorfilmek birodalma azonban megtanított minket arra, hogy a nyaralások, vakációk, hétvégi pihenések stb. nem mindig olyan tökéletesek és álomszerűek, mint ahogyan azt elképzeljük.

Az évtizedek során a horror műfajának sikerült zseniálisan manipulálnia a nyaralás-utazás felhasználását egy-egy hátborzongató, rémisztő történet elmesélésére. Legyen szó a "kívülálló" szindróma klasszikus trópusairól, az elemekkel való küzdelemről, a titokzatos helyi hagyományokról vagy pusztán arról, hogy szeretteink egymás ellen fordulnak, egy nyaralás tökéletes helyszín lehet egy nagyszerű horrorfilmhez.

Ezek a nyaralások lehetnek hetekig tartó napozások, vagy egyszerűen csak kirándulások a szép közeli helyekre, esetleg kontinenseken átívelő utazások, amelyek célja a felfedezés - de minden ilyen nyaralás lehetőséget kínál arra, hogy valódi rettegésbe és katasztrófába torkolljon a film.

Ezt szem előtt tartva, íme tehát tíz a legfélelmetesebb, leglenyűgözőbb horror-nyaralásokról szóló film a mozi eme különösen sötét szegletéből.

#10

76 Véres hétvége  (1978)

(4)

horror | misztikus | thriller

Peter és Marcia kapcsolata már nem a régi, ezért úgy döntenek, hogy eltöltenek egy hétvégét kettesben az erdőben. De nem csak egymást nem tisztelik, hanem az erdőt sem. Ezt... több»

A Véres hétvége egy horrorfilm, amely az emberiség környezetre gyakorolt szörnyű tetteit vizsgálja. Az 1978-as eredetiben - a filmet később, 2008-ban az Urban Legends Jamie Blanks rendezésében újraforgatta - John Hargreaves és Briony Behets egy házaspárt alakít, akik tengerparti nyaralásra indnak, amelynek célja, hogy egy kis szikrát vigyenek a sivár kapcsolatukba. Mire a film véget ér, a Hargreaves által alakított Peter és a Behets által játszott Marcia egyaránt halott - mindez annak köszönhető, hogy az anyatermészet valamiféle bosszút állt a pár szörnyű viselkedéséért. Ezek közé a "szörnyű szokások közé" tartozik a bozóttüzek gyújtása, egy tengeri tehén megölése, egy sastojás összetörése és általában véve a természettel szembeni tiszteletlenség. Ez persze egészen addig tart, amíg a vadon elemei és állatai elkezdenek visszavágni a párnak. Colin Eggleston 78-as eredetije különleges rémületet kelt, ahogy a két főszereplő ellen fordul a kocka. Lehetne azzal érvelni, hogy a Véres hétvége borzalmait és feszültségét talán felhígítja az a tény, hogy a film során nagyrészt az anyatermészetnek szurkolunk, de ez nyilvánvalóan nem veszi el a film központi üzenetét.
#9

51 Halálom napja  (2020)

(10) (1)

horror | misztikus | thriller

Telekom TVGO

A Thaiföldön vakációzó Christine és Neil semmire sem emlékszik az előző éjszaka történtekből. Neil kameráján azonban hátborzongató felvételeket találnak arról, hogy a... több»

Képzelje el, hogy Thaiföldre utazik álmai nyaralására, keményen leissza magát, majd felébred egy olyan videóra, amely megkérdőjelezi, hogy mi történt az előző éjszaka folyamán. Nem nem a "várjunk csak, találkoztunk Mike Tysonnal?"-féle módon, mint a Másnaposok filmekben. Ehelyett a Halálom napjában a nyaraló pár, Christine (Maggie Q) és Neil (Luke Hemsworth) arra ébred, hogy egy videót találnak, amin intenzív, durva szexet folytatnak, majd Neil megfojtja a kedvesét, és egy sekély sírba dobja a holttestet. A jelenben Christine nyilvánvalóan él és virul, hiszen neki és párjának ki kell derítenie, hogy mi a fene folyik itt - és ez a keresés a talizmánok, a boszorkányság és az általános sötét művészetek birodalmába vezeti őket, miközben egy baljós tájfun keretezi az eseményeket. Különösen Maggie Q van fenomenális formában, ahogy Christine-ként alaposan megdolgoztatják ebben a Darren Bousman-filmben.
#8

50 A falka  (2006)

(4) (2)

akció | horror | kaland | sci-fi | thriller | vígjáték

Két testvér és barátnőik, Nicki és Sara egy egzotikus szigetre utaznak, hogy eltöltsenek néhány kellemes napot. Még nem sejtik, micsoda pokol vár rájuk. Amikor egyiküket... több»

Azt mondod, örököltél egy puccos faházat? És magaddal viszed egy rakás feláldzható haverodat? Igen, ez a szokásos horror-nyaralási képlet néhány kulcsmomentumát kipipálja. Nicholas Mastandrea rendezői debütálása, A falka pontosan ezt a feltevést követi. Két testvér egy szigeten lévő faházat kap ajándékba, miután a nagybátyjuk elhunyt. Úgy döntenek, hogy meghívják néhány barátjukat egy mini vakációra, de a dolgok nyilvánvalóan hamarosan rosszabbra fordulnak. Itt nincsenek zűrös tinédzser gyilkosok. Nincsenek megharagudott helyiek, akik szerveket akarnak begyűjteni. Még csak egy kampós kezű gyilkos sincs. Ehelyett a 2006-os A falka fenyegetése egy falka genetikailag módosított, kiéhezett kutya. A sziget, ahol a fim cselekményének nagy része játszódik, egy elhagyatott létesítményt rejt, ahol egy csapat mutáns, gyilkos kutyát tenyésztettek. Mivel a film főszereplőit tökéletes friss húsnak látják, az említett kutyák vadásznak a csoport minden egyes tagjára. Ó, és ha megharap egy ilyen kutya, akkor veszetté válasz. A film középpontjában álló fenevadak szerencsétlenségére nem tudták, hogy a teljesen badass Michelle Rodriguezzel b*szakodtak - és így a dolgok nem alakulnak túl jól számukra, mire a történet véget ér.
#7

82 Gyilkos kilátások  (2008)

(42) (3)

horror | thriller

TV-ben (M2, csütörtök 01:33)

Egy fiatal pár, Jenny (Kelly Reilly) és Steve (Michael Fassbender) elhatározzák, hogy a hétvégét mindentől távol, kettesben töltik az Eden-tónál. Steve szeretné megkérni Jenny... több»

James Watkins 2008-as Eden Lake/Gyilkos kilátások című filmje igazán komor és lehangoló. Nem kell mindig a tengerentúlra utazni ahhoz, hogy az ember találkozzon a vakációs terrorral, hiszen ebben a filmben Kelly Reilly Jennyje és Michael Fassbender Steve-je úgy döntött, hogy egy távoli tóparti helyre utaznak egy csendes hétvégi kikapcsolódásra. Ez a gyönyörű, privát, a nyüzsgéstől távol eső helyszín azonban teljesen korrumpálódik, amikor egy csapat tinédzser elkezd zavart kelteni Jenny és Steve tábora körül. Néhány fiatal csirkefogó, akik a haverjaik előtt próbálnak keménykedni? Csak mondd meg nekik, hogy menjenek tovább. Kezdetben ezt a megközelítést választják, de ezek a tinik hirtelen szintet lépnek, és végül szörnyen megkínozzák Steve-et, mielőtt megölnék. Jennynek sikerült kijutnia az erdőből és egy közeli lakótelep biztonságába jutnia... csakhogy a film végén kiderüljön, hogy Reilly karaktere egy olyan tinédzser otthonában kötött ki, akit korábban holtan hagytak az egész elb*szott helyzet miatt. Mint említettük, a Gyilkos kilátások egy zsigerig hatoló film, ahol nincs happy end.
#6

61 A romok  (2008)

(8) (6)

horror

Netflix

Négy amerikai turista és egy német utazó, akik turistaként látogatnak Mexikóba, ahol egy laza pihenés váratlan, rémálomba illő fordulatot vesz. Egy régészcsoport véletlenül... több»

A Scott Smith 2006-os, azonos című regénye alapján készült 2008-as A romok Mexikót választja nyaralási helyszínül. Két fiatal amerikai pár barátkozik egy német turistával, aki eltűnt testvérét keresi. Ez talán eléggé szokványos alapanyag egy ilyen filmhez, de itt az a megkötés, hogy a küldetésük során a csoport összeütközésbe kerül néhány maja falubelivel, akik nem nézik jó szemmel a jelenlétüket. A maják ugyanis félnek az indáktól, amelyek mindennaposak az otthonuknak nevezett dzsungelben. A turisták pedig úgy gondolják, hogy a maják egy kicsit őrültek, hogy félnek néhány nyilvánvalóan és egyáltalán nem veszélyes indától. A szóban forgó indáknak persze megvan a saját akaratuk, és központi szereplőinket egytől egyig megfertőzi, manipulálja és/vagy megöli ez a különös, irányító inda, amely a maja romok között és környékén ólálkodik. Mire minden véget ér, Jena Malone által alakított Amy az egyetlen a csapatból, akinek sikerül megmenekülnie a dzsungelből és a dühöngő indák elől. A filmnek azonban még ekkor is van egy alternatív befejezése, amelyben ezt a "happy endet" az a felismerés követi, hogy Amyt valójában megrontották a társát és barátait kínzó indák.
#5

akció | horror | road movie | thriller

Frank és Roger feleségeikkel a sivatag egy elhagyatott részére indulnak kempingezni, hogy kedvükre motorozhassanak a vad terepen. Egyik este sátánista rituálénak lesznek tanúi,... több»

Ha ezt egy olyan kisvárosi közösség helyi rendfenntartójától hallja, amely a véréért kiált, mert szemtanúja volt egy sátáni áldozatnak, akkor a hegyekbe kellene menekülnie. Valóban ez volt a helyzet az 1975-ös Verseny az ördöggel című filmben, amely nagyon is korának klasszikusa. Ez a Jack Starrett-film részben horrorfilm, részben road movie, részben feszültséggel teli, és abszolút szórakoztató. A főszerepben Peter Fonda, Warren Oates, Loretta Swit és Lara Parker két házaspárt alakít, és ez a négyes egy síeléssel teli nyaralásra indul a coloradói Aspenbe. Sajnos azonban az Aspenbe tartó utazásukat egy teljesen kellemetlen, az életükért folytatott harc szakítja félbe - ez pedig azon múlik, hogy a csoport férfi tagjai véletlenül megnéznek egy emberáldozati szertartást, amelybe egy út közbeni megálló során botlanak bele. Onnantól kezdve ezek a sátánisták végül vérengzésre áhítozva üldözik négy főszereplőnket az országon keresztül. A film végén, amikor a sátáni fenyegetés látszólag elhárult, az ünneplés pillanata a rettegés pillanatává változik, mivel a film azzal zárul, hogy a sátánisták a főszereplőink körül keringenek - és a soraik között ott van az pöcs törvényszolga is!
#4

73 Motel  (2005)

(21) (17)

horror

HBO Max

Paxton (Jay Hernandez) és Josh (Derek Richardson) amerikai egyetemisták, akik hátizsákkal járják az öreg kontinenst. Összetalálkoznak egy izlandi sráccal, és együtt folytatják... több»

Sok amerikai számára szinte rítusnak számít, hogy főiskolás évei alatt Európában nyaraljon. Egészen addig, amíg a Motel 2005-ben a mozivászonra nem került. Miután ez az Eli Roth által jegyzett film megjelent, ez bizonyára elég volt ahhoz, hogy sok leendő utazó teljesen elforduljon az európai nyaralás gondolatától. Abban a filmben ugyanis ami egy amszterdami bulizásnak indult, az Szlovákiában terrorral, kínzással és halállal végződött - az Elit Vadászklub jóvoltából. A haverjai, Josh és Oli soha nem jutottak haza erről a vakációról, Jay Hernandez Paxtonja azonban épphogy csak megúszta egy darabban ezt a véres, brutális filmet. Persze Paxtont a Motel: Második rész első felvonásában megölték, de akkor is...A Motel olyan rémisztő nyaralási élményt nyújtott, hogy Szlovákia és a Cseh Köztársaság tisztviselői is kifogásolták a filmet az országaikról szóló ábrázolás miatt, és azért a negatív hatásért, amit Roth hátborzongató próbálkozása a turizmusra gyakorolt. Ami egy bulival teli nyaralásnak indult Európa néhány nevezetes városában, az a Motel középpontjában állók többsége számára nevetségesen savanyúra fordult. Bárcsak Paxton, Josh és Oli ragaszkodtak volna eredeti tervükhöz, hogy Amszterdam után Barcelonába indulnak.
#3

dráma | horror | misztikus

Egy válságban lévő házaspár Írországba megy helyrehozni problémáit, azonban a férfi saját szórakozásának él, és a magára maradt nőt egyre jobban eluralják démonjai.

Az egyik módja annak, hogy a nyaralás lehangolóvá váljon, az, ha olyan hallucinációk sorozatán megyünk keresztül, amelyek miatt megkérdőjelezzük saját épelméjűségünket. Cathryn esetében pontosan ez a helyzet az 1972-es Végzetes képzelgésekben. A legendás Robert Altman rendezte Images című filmben Cathryn olyan dolgokat kezd látni, amelyek nincsenek is ott - nevezetesen más férfiakat a valódi férje, Hugh (René Auberjonois) helyett. A film hamarosan a megszállottság, a paranoia és a pszichológiai gyötrődés történetévé válik, mivel Cathryn teljesen képtelen megfejteni, hogy ki kicsoda valójában, és mi történt vagy nem történt - miközben halmozódnak körülötte a holttestek. Cathryn számára a férje több korábbi szeretőjének a képét veszi fel, miközben őt is elkezdi üldözni a saját hasonmása. És ahogy a film a végéhez közeledik, Cathryn karaktere autójával elüti az említett hasonmást, aki ezzel lezuhan egy szikláról, és megöli. A csavar az, hogy a film utolsó jelenetében ez a hasonmás szembesíti Cathrynt, és kiderül, hogy valójában a férje, Hugh volt az, akit elütöttek és megöltek. Ha azt mondanánk, hogy a Végzetes képzelgések egy nagyon, nagyon izgalmas film, akkor még finoman fogalmaztunk.
#2

58 Végzetes kitérő  (2006)

(2) (3)

horror | misztikus | thriller

Telekom TVGO

A Végzetes kitérő című filmben egy csapat fiatal turista nyaralása sanyarú fordulatot vesz, amikor az őket szállító autóbusz felborul és egy távoli tengerparti városkában... több»

Az egyes piacokon Paradise Lost néven is ismert Turistas/Végzetes kitérő egy hátizsákos brazíliai nyaralásból teljes szervkereskedelemmé válik. A 2006-ban bemutatott, Josh Duhamel, Melissa George, Olivia Wilde és Beau Garrett főszereplésével készült, Josh Stockwell rendezte filmben egy csapat nyaralót és turistát bekábítószereznek, majd foglyul ejtik őket - az elmebeteg Zamora (Miguel Lunardi) pedig el akarja venni a nyaralók szerveit, hogy bosszút álljon mindazokért a szervekért, amelyeket a világ többi része az évek során elvett a braziloktól. Ferde logika? Az biztos. Ez azonban nem akadályozza meg, hogy a Végzetes kitérő egy masszívan hatásos, kissé durva játékfilm legyen. A film intenzív, borzongató, és van egy különleges, elárasztott barlangi jelenet, amely valódi, az ülésed szélére sodró élményt nyújt. Persze egyértelműen látszik, hogy ez a film azért készült, hogy beváltsa a Fűrész és a Motel által egy-két évvel korábban bevezetett kínzópornó fázisát, de a Végzetes kitérő már önmagában a beállításai miatt is kiemelkedik ebből a gyakran gyomorforgató alműfajból.
#1

62 Pokoli édenkert  (2009)

(12)

misztikus | thriller

Cliff és Cydney mézesheteiket a gyönyörűszép Hawaii tengerpartján készülnek eltölteni, persze nem úgy, mint más pár, a strandon, inkább kalandosan, a vadregényes tájat... több»

Ha egy izgalmas horrorfilm címe eredeti fordítás szerint az lenne, hogy Tökéletes kiruccanás, akkor jó eséllyel a szóban forgó kiruccanás messze nem "tökéletes". A 2009-ben a mozivászonra került Pokoli édenkert lenyűgöző szereposztással rendelkezik: Milla Jovovich, Timothy Olyphant, Kiele Sanchez, Marley Shelton, Steve Zahn és egy bizonyos Chris Hemsworth is feltűnik David Twohy filmjében. A Hawaii-szigeteken játszódó film három nyaraló pár körül forog, és a nyomozás arra irányul, hogy kiderítsék, melyikük a felelős azért, hogy két másik turistát megöltek. Mindegyik duó a másik párost okolja a gyilkosságokért. A Pokoli édenkertben az a legjobb, ahogyan a bizonytalanság kerti ösvényén vezet, örökké elültetve a kétségek magvait, hogy kik az igazi ellenfelek. Ezekben a pillanatokban ragyog igazán a film, és az egész filmben látott ugratások egy extra réteg újrajátszhatóságot adnak ahhoz, amiről sokan azt hitték, hogy csak egy általános "nyaralókat ölnek meg" próbálkozás lesz. Ami a finálét illeti, a film egy szórakoztató, de nem enyhén buta csavarral játszik - ami azonban nagyon is megfelel a történet szellemének.