Cormac McCarthy halála: 5 filmadaptációval emlékezünk a Pulitzer-díjas íróra

89 éves korában elhunyt Cormac McCarthy, az elismert regényíró. 

Annak ellenére, hogy évekig ismeretlenségben és szegénységben élt, a Nem vénnek való vidék és Az út című regényei széleskörű olvasottságot és a filmadaptációk révén anyagi sikert hoztak a számára. Utóbbinak köszönhetően Pulitzer-díjat is nyert.

McCarthy híresen visszahúzódó volt, és kerülte a nyilvánosságot, bár a Coen fivérek Nem vénnek való vidék című filmjének adaptációja rövid időre rá és munkásságára irányította a reflektorfényt. 

Bár első regénye 1965-ben jelent meg, McCarthy csak az 1992-ben megjelent Vad lovak és annak 2000-es filmadaptációja után ért el kereskedelmi sikert. A mesterművének tartott Blood Meridian című regényének filmadaptációja már régóta készülőben van. 

Válogatásunkkal rá emlékezünk.

#5

52 Vad lovak  (2000)

(2) (2)

dráma | romantikus | western

1949. A fiatal John Grady Cole (Matt Damon) egész életét családja nyugat-texasi farmján élte le szeretett lovai között. Nagyapja halála után azonban már nincs senki, aki... több»

2000-ben készült amerikai westernfilm Billy Bob Thornton rendezésében, Cormac McCarthy azonos című regénye alapján, Matt Damon és Penélope Cruz főszereplésével. A filmet 2000. december 25-én mutatták be, és többnyire negatív kritikákat kapott. Világszerte 18 millió dolláros bevételt hozott 57 millió dolláros költségvetésből./ 1949-ben a fiatal cowboy, John Grady Cole hajléktalanná válik, miután családja farmját eladják. Megkéri legjobb barátját, Lacey Rawlinst, hogy hagyja el a texasi San Angelóban lévő családi farmot, és csatlakozzon hozzá, hogy lóháton átkeljenek a határon 150 mérfölddel délre, hogy Mexikóban keressenek munkát. A Mexikóba vezető úton találkoznak egy Jimmy Blevins nevű különös fiúval, akivel összebarátkoznak, de akitől aztán elválnak. Később találkoznak egy fiatal arisztokrata lányával, Alejandra Villarrealral, akibe Cole beleszeret. / A kritikák általában negatívak voltak, a regény rossz adaptációjaként és dramaturgiailag semmitmondó filmként bírálták. A Rotten Tomatoes-on 101 kritika alapján 32 százalékos értékelést kapott. Az oldal konszenzusa szerint: "Cormac McCarthy regényének adaptációja meglehetősen laposnak és érdektelennek tűnik. A jeleneteket sietősnek és rövidre fogottnak érzik, és a Damon és Cruz közötti románcnak nincs szikrája." Az Entertainment Weekly kritikusa, Lisa Schwarzbaum szerint: "Billy Bob Thornton, akinek többféle tompa eszköz közül kellett választania, hogy egy jó könyvből rossz filmet csináljon, a nehéz, véletlenszerű, művészi képeket és az ólmos tempót választotta. Az egyik cselekménytől a másikig vezető út olyan rosszul van feltérképezve, hogy aki nem ismeri a regényt, annak a sztori a porban marad. " A New York Times kritikusa, A. O. Scott egyenesen úgy vélte, a film "olyan sikamlós és felszínes, mint egy Marlboro-reklám".
#4

47 Isten gyermeke  (2013)

(1)

dráma | krimi | thriller

Lester Ballard az Appalache-hegységben él egy barlangban. Az emberi civilizációtól fokozatosan távolodott el, majd elszigeteltsége tragikus és kegyetlen elmetorzulást eredményezett... több»

Az Isten gyermeke egy 2013-as amerikai bűnügyi drámafilm, amelyet Cormac McCarthy azonos című regénye alapján írt és rendezett James Franco, Scott Haze főszereplésével. A filmet beválogatták a 70. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos versenyprogramjába, és a 2013-as Torontói Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos válogatásában szerepelt. / Az 1950-es években a Tennessee állambeli, hegyvidéki Sevier megyében játszódó Isten gyermeke Lester Ballard történetét meséli el. Ballard egy erőszakos férfi, akit az elbeszélő úgy jellemez, hogy "Isten gyermeke, akárcsak talán te magad". Ballard élete egy katasztrofális kísérlet arra, hogy a társadalmi rendből kilépve létezzen. A szüleitől és otthonától sorozatosan megfosztott, kevés egyéb kötődéssel rendelkező Ballard szó szerint és átvitt értelemben is a barlanglakó szintjére süllyed, ahogy egyre mélyebbre zuhan az őrületbe, a bűnözésbe és a lealacsonyodásba. / A film vegyes vagy negatív kritikákat kapott, a Rotten Tomatoes kritika-összesítőn 42 százalékos értékeléssel rendelkezik. A weboldal kritikai konszenzusa szerint: "Ez egy nyilvánvalóan tiszteletteljes adaptáció, amely azonban nem tud érveket felhozni a forrásanyag filmre viteléért."
#3

85 Nem vénnek való vidék  (2007)

(40) (15)

dráma | krimi | thriller

A maxikói határ közelében Llewelyn Moss (Josh Brolin) talál egy teherautót, néhány hullát, rengeteg kokaint és két millió dollárt. Vesztére Moss elteszi a pénzt, és ezzel a... több»

A film premierje a 2007-es cannes-i filmfesztivál versenyprogramjában volt május 19-én. Hatalmas kereskedelmi siker lett, világszerte 171 millió dolláros bevételt hozott a 25 millió dolláros költségvetéshez képest. A kritikusok dicsérték Coenék rendezését és forgatókönyvét, valamint Bardem alakítását, és a film 109 jelölésből 76 díjat nyert el több szervezettől; a 80. Oscar-díjátadón négy díjat nyert (köztük a legjobb filmnek járó elismerést), három Brit Filmakadémiai Díjat (BAFTA) és két Golden Globe-ot. Ráadásul kritikus vette fel 2007-es top tízes listájára, mint bármely más filmet és sokan a Coen-fivérek legjobb filmjének tartják. 2021 decemberében különböző források az évtized egyik legjobb filmjének és a 21. század egyik legjobb filmjének ismerték el! Coenék forgatókönyve nagyrészt hű volt a forrásanyaghoz. A könyvhöz képest azért néhány változtatással éltek: az eredetihez képest Carla Jean Moss reakcióján például, amikor végül szembesül Chigurh alakjával. Érdekesség, hogy a cím a 20. századi ír költő, William Butler Yeats "Sailing to Byzantium" című versének nyitó sorából származik.
#2

84 Az út  (2009)

(33) (6)

dráma | road movie

HBO Max | Netflix

A posztapokaliptikus Amerikában az erőszak az úr, a hatalom a különböző bűnbandák kezében van. Egy apa és fia az óceán felé tart, minden egyes nap egy új próbatétel... több»

Az út (The Road) egy 2009-es amerikai posztapokaliptikus túlélőfilm, amelyet John Hillcoat rendezett és Joe Penhall írt Cormac McCarthy azonos című 2006-os regénye alapján. A film főszereplői Viggo Mortensen és Kodi Smit-McPhee, akik egy apát és fiát alakítják egy poszt-apokaliptikus pusztaságban. A film 2009. november 25-től korlátozott számban került az észak-amerikai mozikba. A kritikusok általában pozitív kritikákat írtak róla; Mortensen és Smit-McPhee alakítása rengeteg dicséretet váltott ki. Számos jelölést is kapott a film, köztük a legjobb operatőri munkáért járó BAFTA-jelölést. A kritikai konszenzus szerint: "Az út elkötelezettsége Cormac McCarthy sötét víziója mellett egyesek számára túlságosan hajthatatlannak bizonyulhat, de a film profitál Viggo Mortensen és Kodi McPhee kísértetiesen erőteljes alakításaiból."
#1

81 A Sunset Limited  (2011)

(19) (3)

dráma

HBO Max

Egy lelkileg megtört professzor öngyilkos akar lenni, de egy fegyenc megmenti az életét. Nemsokára a professzor lakásán kötnek ki és a két teljesen más nézeteket valló férfi... több»

A The Sunset Limited egy 2011-es amerikai televíziós film Tommy Lee Jones rendezésében és főszereplésével. Ez volt a Jackson - Le duó második közös munkája a 2000-es Rules of Engagement című film után. A forgatókönyvet Cormac McCarthy írta, a 2006-os, azonos című, saját színdarabja alapján. A történet egy pozitív életszemléletű, keresztény fekete férfi és egy nihilista, nagyon negatív életszemléletű fehér férfi kapcsolatáról szól. A karaktereket így is hívják: Fekete és Fehér. Fekete és Fehér beszélgetnek Fehér öngyilkossági kísérletéről. Fehér úgy érzi, hogy minden a halálba torkollik, és hogy az élete jelentéktelen az idő múlásával. Saját elmondása szerint az ő története egy olyan ember története, aki gyilkosságot követett el, és távol volt Istentől, de mostanra megváltozott. / A kritikusok így írtak róla: "komor, de esélyt ad arra, hogy két nagyszerű színészt erejük teljében láthassunk." vagy "A gondolkodó ember drámája, amely mély, nehéz gondolatokat görget körbe-körbe, próbálva kirakni, hol az igazság. Vagy éppenséggel, hogy amit igazságnak látunk, az nem csak hazugság-e."