A 10 legijesztőbb sci-fi, amit képtelenség végignézni

A sci-fi az egyik legsokoldalúbb műfaj a filmvilágban, a rajongók tudják, hogy ebbe a zsánerbe bizony sok minden belefér, és bár a gyermekfantáziát határozottan képes megmozgatni egy jól sikerült produkció, mindenképpen érdemes említést tenni a műfaj "sötét oldaláról". Össze is gyűjtöttünk egy csokorra valót azokból a legbrutálisabb sci-fi horrorokból, amelyeket a gyengébb idegzetűek talán jobb is, ha messzire elkerülnek.

#10

43 Kuso  (2017)

(1)

animáció | dráma | fantasy | horror | vígjáték

A film Los Angelesben játszódik, ahol szörnyű földrengés söpört végig. több»

Senkit ne tévesszen meg a film kusza látványvilága, minden, amit a Kuso a néző elé tár, az felkavaró és persze félelmetes is egyben. Az Xtróhoz hasonlóan a legtöbben talán még nem is hallottak róla, amiben az is közre játszhat, hogy akik látták, nem kívánják másoknak is ezt az élményt.
#9

70 The Void  (2016)

(7) (4)

horror | misztikus | sci-fi | thriller

Egy veszélyes szekta fenyeget egy elhagyott épületet. Egy rendőr néhány kórházi dolgozóval karöltve szembeszáll velük. Nem tudják azonban, hogy az igazi ellenség odabent vár... több»

Bár Jeremy Gillespie és Steven Kostanski rendezése elviekben a nyolcvanas évek horrorfilmjei előtt kívánt "tisztelegni", ezzel szemben a The Void egy percig sem engedi meg a nézőnek, hogy ne vegye komolyan, ehhez pedig nagyban hozzájárul a komor hangulat és persze a gore elemek. Ritka az ilyen misztikus sci-fi horror, így akinek bírja a gyomra, fusson neki bátran.
#8

73 Félelmetes társaság  (1989)

(1) (8)

horror | szatíra | vígjáték

Egy fiatal srác azzal kénytelen szembesülni, hogy szülei egy elit társaság része, akik rendszeresen orgiákat rendeznek.

Nehéz lenne ideillő jelzőt találni erre a filmre, amelyben a groteszk és a body horror a lehető legfelkavaróbb módon találkoznak, és nem kell túl sokat várni ahhoz, hogy inkább azon kezdjük el gondolkozni, be akarjuk-e egyáltalán fejezni.
#7

78 Xtro  (1982)

(4) (7)

horror | sci-fi

A kis Tony és apukája a kutyusukkal játszanak, amikor hirtelen sötétség támad, majd egy nagy fényviharban Tony apja eltűnik. Három év elteltével az eltűnés helyszínén lezuhan... több»

A film cselekménye akár groteszknek is mondható, ettől függetlenül az Xtro képes néhány álmatlan éjszakát okozni. Egy kevéssé ismert film kevéssé ismert színészekkel, de akinek bírja a gyomra, annak emlékezetes élményben lehet része.
#6

78 Tetsuo - Vasember  (1989)

(2) (1)

horror | kísérleti film | sci-fi

Főszereplőnk elütött egy embert neje társaságában, kinek testét nem a közeli kórházba szállították, hanem az árokba dobták le. Azonban az áldozat fémemberként visszatérve... több»

A Tetsuo cselekménye rendkívül abszurd szituációból táplálkozik, a film pedig enyhén szólva se kíméli a retinánkat. Talán még az erős idegzetűeknek sem ajánlott "alkotás" Shinya Tsukamoto rendezése. De nézd meg az előzetest, és rögtön megérted.
#5

79 Halálhajó  (1997)

(21) (9)

horror | sci-fi | thriller

2047-ben egy csapat űrhajóst indítanak útnak, hogy járjanak utána, mi történt az eltűntnek hitt Event Horizon nevű űrhajóval. Az Event Horizonnek hét éve egyszer csak minden... több»

Alighanem az egyik legbrutálisabb és legfélelmetesebb sci-fi horror, amely valaha készült, noha Paul W.S. Anderson pályafutása során a későbbiekben egyre gyengébb videojáték adaptációkat tett le az asztalra, a Halálhajó kétségtelenül egy mesterműnek számít. Ha egy sci-fi horrort kéne mondanunk, amit minden brutalitása ellenére látni kell, ez lenne az.
#4

79 Videodrome  (1983)

(10) (6)

horror | sci-fi | thriller

A Videodrome főhőse Max Renn, a 83-as csatorna elnöke, aki próbál a többi tévétársaság között versenyben maradni, ezért csatornájának programja elsősorban az alantas... több»

James Woods főszereplésével készült Videodrome akár egy fricska is lehetne a műfaj felé. Extrémen erőszakos és brutális világ ez, amit talán a gyengébb idegzetűek legszívesebben elfelejtenének, igaz, akkor David Cronenberg zseniális víziójából is kimaradnának.
#3

84 A légy  (1986)

(17) (25)

dráma | horror | sci-fi

Disney+

Seth Brundle (Jeff Goldblum), a zseniális tudós azon dolgozik, hogy megvalósítsa álmát: egy olyan szerkezetet, ami képes élőlényeket teleportálni egyik helyről a másikra oly... több»

Íme, egy jó példa arra, miként ötvözzük a remek, ámde gyomorforgató látványvilágot egy egyszerű szerelmi történettel. A légy David Cronenberg egyik legkiemelkedőbb filmje, amelyet bár kár lenne kihagyni, mégsem mondható egy könnyű darabnak. Aki látta, pontosan érti, hogy miért nem. Jeff Goldblum mindenesetre zseniális benne.
#2

84 Az út  (2009)

(33) (6)

dráma | road movie

HBO Max | Netflix

A posztapokaliptikus Amerikában az erőszak az úr, a hatalom a különböző bűnbandák kezében van. Egy apa és fia az óceán felé tart, minden egyes nap egy új próbatétel... több»

Cormac McCarthy azonos című regényének adaptációja nagyon hamar sikeressé vált, így a néző is hamar egy komoly döntés előtt találja magát: talán jobb nem végignézni a filmet, ha szeretne egy kicsit is aludni az előtte álló napokban. Bár csak annyiban sc-fi, hogy egy posztapokaliptikus világban játszódik, piszkosul erős film.
#1

87 A dolog  (1982)

(42) (34)

horror | misztikus | sci-fi

Miután az amerikai Antarktisz-kutató állomás tagjai összetűzésbe keverednek két norvég kutatóval, befogadnak egy szánhúzó kutyát. Ekkor azonban még nem is sejtik, hogy az... több»

Egy igazi kultiszfilmről van szó ezúttal, amely szinte kötelező darabnak számít, a történet lezárása pedig a mai napig foglalkoztatja a filmrajongókat. John Carpenter a műfaj egyik, ha nem a legnagyobb alakja, ezzel a horrorral pedig a zsáner egyik alapkövét tette le, csak bírják idegekkel a nézők.