Minden idők legnagyobb hatású gitárosára emlékezünk, akinek dalai közel háromszáz filmben és sorozatban csendültek fel. Jimi Hendrix mindössze 27 évesen.  

AZ ELSŐ GITÁR ÉS A KATONASÁG

Johnny Allen Hendricks néven látta meg a napvilágot Seattle városában. Már gyerekként felkeltette a figyelmét a zene, eleinte seprűnyélen imitálta a gitározást, majd miután megkapta első hangszerét, a zene megszállottjává vált. 

Életében jelentős fordulat áll be, amikor a rendőrség lekapcsolta egy lopott autóval. Hogy ne kelljen börtönbe vonulnia, ejtőernyős katonai szolgálatot vállalt, de még a szolgálati ideje lejárta előtt elbocsátották, mivel homoszexuálisnak vallotta magát.

ZENEI KARRIER

1966-ban alapította meg első zenekarát, a Jimmy James and the Blue Flamest, mellyel csakhamar szélesebb körben is ismertségre tett szert. 

Végigzenélték New York klubjait. Egy ilyen fellépés során figyelt fel rá az Animals basszusgitárosa, Chas Chandler, aki Angliába vitte, és segített neki a legendássá vált Jimi Hendrix Experience trió összeállításában. A kritikusok és a zenekedvelők körében egy csapásra ikonná vált, majd jött az első kislemeze, a Hey Joe, melyet a debütáló albumba, az Are You Experienced követett. A lemezen hallható Red House, a Foxy Lady vagy a Purple Haze című dalai máig világszerte milliók kedvencei közé tartoznak. 

A legendás monterey-i fellépés után jön az újabb siker, az Axis: Bold as Love és az Electric Ladyland olyan ikonikus rock slágerekkel, mint a Voodoo Child és az All Along the Watchtower. 

Három évvel az alakulásuk után a trió feloszlott, Jimi magánélete pedig egyre kaotikusabbá vál. Alkohol- és drogproblémái megnehezítették a hozzá közel állók életét, de a zene iránti szenvedélye tovább hajtotta, így csakhamar már a Band of Gypsys-zel turnézott. 

Legemlékezetesebb fellépése az 1969-es woodstocki fesztiválon volt, de ezt követően gyors lejtmenetbe kezdett. Egy évvel később már kifütyülték az utolsó, londoni koncertjén.

HALÁLA ÉS HAGYATÉKA

Felelőtlen életvitele vezetett az 1970. szeptember 18-i halálához. Bár a halála körül számos legenda kering, a halottkém jelentése szerint a saját hányásába fulladt bele, a szervezetében alkohol és altatók nyomait találták. 

Gitárjátékát a korszak legnagyobb zenészei inspirálták, beleértve Albert Kinget, B.B. Kinget. T-Bone Walkert és Muddy Waterst, de a soul, az r’n’b és a jazz is nagy hatással volt rá. Mindössze három éves karrierje során beírta magát a zenei legendák közé és máig minden idők egyik legnagyobb hatású gitárosának számít, aki megreformálta a rockzene műfaját. 1992-ben választották a Rock and Roll Hall of Fame halhatatlan zenészei közé. 

Voodoo Child című dalát hallhattuk a Marvel szuperhős sorozatában a WandaVízióban vagy a Ridley Scott rendezésében bemutatott A sólyom végveszélyben című háborús moziban, a Hey Joe-t A majmok bolygója: Háborúban és a Star Trekben, a Watchtowert a HBO-sorozatában, Az ifjú pápában, a Purple Haze-t pedig egyebek mellett a Minyonokban.