Streaming tipp: A 8 legjobb fantasy sorozat, amit azonnal bedarálhatsz (Netflix, HBO Max, Amazon Prime Video)

Míg a tévében számtalan sitcom, valóságshow és jogi dráma fut, addig egy nagyszerű epikus fantasy sorozatot találni nehéz lehet.

Figyelembe véve, hogy mekkora erőfeszítést igényel egy fantasy világ újrateremtése - a díszletektől kezdve a jelmezeken át a kellékekig -, ez nem túl meglepő, de az utóbbi években újraéledt a műfaj.

Az alábbiakban bemutatjuk 8 kedvenc epikus fantasy tévésorozatunkat, és azt, hogy hol streamelheted őket. A listában élőszereplős és animációs sorozatokat egyaránt megtalálsz majd!

#8

akció | animáció | fantasy | kaland | vígjáték

Amazon Prime Video

Egy elkeseredett próbálkozás miatt, hogy kifizessenek egy hatalmas számlát egy kocsmában, egy csapat kívülálló nagy kalandozásba kezd, amely során megmentik Exandria világát a... több»

A legtöbb epikus fantasy sorozat nagyon komolyan veszi magát, de a Vox Machina legendája az egyetlen igazi vígjáték ezen a listán. A Vox Machina a Critical Role című valódi színdarabos websorozaton alapul, amelyben sokan ugyanazok a szereplők adják a hangjukat, köztük Laura Bailey, Taliesin Jaffe, Ashley Johnson és Matthew Mercer. Bár rengeteg nevetés van benne, az animációs sorozat egy lebilincselő történetet is elmesél Whitestone városának megmentéséről. "Zűrösek, szedett-vedettek, alkalmatlanok, akikből zsoldosok lettek" - írja az Amazon az oldalán található szinopszisban. - "A Vox Machina-t jobban érdekli a könnyű pénz és az olcsó sör, mint a birodalom tényleges védelme. De amikor a királyságot a gonosz fenyegeti, ez a féktelen csapat rájön, hogy ők az egyetlenek, akik képesek helyreállítani az igazságot. Ami egyszerű pénzkeresésnek indult, az most Exandria legújabb hőseinek eredettörténete."  
#7

70 Az Idő Kereke  (2021)

(8) (2)

fantasy | kaland

Amazon Prime Video

Egy olyan világban, ahol létezik a mágia, csak néhányan képesek használni. Moiraine öt fiatal férfival és nővel találkozik, ami egy veszélyes, egész világra szóló kalandot... több»

George R. R. Martin A jég és tűz dala című sorozatának rajongói gyakran fejezik ki aggodalmukat amiatt, hogy a szerző nem tudja majd befejezni a sorozatot még életében. Elvégre ez már korábban is megtörtént, Robert Jordan és Az idő kereke esetében is. A high fantasy sorozatot végül Brandon Sanderson szerző fejezte be. Az Amazon 6 évvel később elkezdett egy sorozatot gyártani a könyvek alapján. Bár lehet, hogy nincs akkora ismertsége, mint A Gyűrűk Urának, de két évad után sok rajongónak tetszik Jordan 14 könyvből álló sorozatának adaptációja. Íme a sorozat hivatalos szinopszisa az Amazontól: "Öt fiatal falusi élete örökre megváltozik, amikor egy különös és hatalmas erejű nő érkezik, aki azt állítja, hogy egyikük egy ősi prófécia gyermeke, akinek hatalmában áll örökre felborítani a Fény és a Sötétség közötti egyensúlyt. Dönteniük kell, hogy rábízzák-e erre az idegenre - és egymásra - a világ sorsát, mielőtt a Sötét kitör a börtönéből, és megkezdődik az Utolsó Csata."
#6

83 Az Úr sötét anyagai  (2019)

(11) (1)

családi | dráma | fantasy | kaland

HBO Max

Lyra egyáltalán nem hétköznapi lány. Miután barátja rejtélyes körülmények között eltűnik, nyomozása során olyan dologra bukkan, amiről álmodni sem mert volna. A sorozat... több»

2007-ben Philip Pullman His Dark Materials című fantasy-trilógiájának első könyvéből egy középszerű film készült. Ez volt az Arany iránytű, Nicole Kidman és Daniel Craig főszereplésével. Több mint egy évtizeddel később az HBO és a BBC One újabb próbát tett, és a teljes trilógiát tévésorozattá adaptálta, ami minden szempontból sikeresebb volt. Hűségesebb az eredeti könyvekhez, amelyek nagyon kritikusan szemlélik, hogyan irányítja a vallás az életünket, és nagyszerű szereposztást kapott Dafne Keen (Logan), Ruth Wilson és James McAvoy vezetésével. Az HBO szinopszisa szerint a His Dark Materials/ Az Úr sötét anyagai "a fiatal árva Lyra (Dafne Keen) hihetetlen kalandját követi egy párhuzamos világba, ahol az ember lelke a testén kívül létezik - egy beszélő állat formájában".
#5

92 Trónok harca  (2011)

(177) (33)

akció | dráma | fantasy | kaland | romantikus

HBO Max | TV-ben (HBO 3, csütörtök 01:33)

A Trónok harca George R.R. Martin nemzetközi sikerű, A tűz és jég dala című regényciklusának adaptációja, melyben a nagyhatalmú családok élet-halál harcot vívnak Westeros... több»

A kiábrándító finálé ellenére nem kérdés, hogy a Trónok harca minden idők legnagyobb hatású epikus fantasy tévésorozata. A terjedelem, a lépték és a költségvetés is elképzelhetetlenül nagy volt, és ennek eredményeként az HBO sorozata egy olyan világot keltett életre, amelyben királyságok háborúznak, sárkányok léteznek, és még kedvenc szereplőink is bármikor meghalhatnak.  
#4

91 A sárkányherceg  (2018)

(3)

animáció | családi | fantasy

Netflix

Két fiatal herceg összebarátkozik a megölésükre küldött harcossal, így együtt néznek szembe a hatalmas kihívással, hogy békét hozzanak a Földre.  több»

Miután az Avatar: Az utolsó léghajlító vezető írójaként dolgozott, Aaron Ehasz a Netflix új animációs fantasy-univerzuma felé fordította figyelmét. A Sárkányherceg a Xadia kontinensen a hatalomért versengő sárkányok, emberek és elfek történetét meséli el. Mire a hét évadból álló sorozat véget ér, a Netflix leghosszabb ideje futó sorozatai közé fog tartozni. A sztori: "Egy rendkívüli felfedezés inspirál két emberi herceget és egy elf bérgyilkost, hogy összefogjanak egy epikus küldetésre, hogy békét teremtsenek a háborúban álló országaikban."
#3

akció | dráma | fantasy

Netflix

A sorozat fiatal főszereplőnője felfedezi misztikus erejét, és segítségével megpróbálja megmenteni a világát a gonosz, sötét hatalomtól. A kegyetlen háború okozta... több»

Az elmúlt években rengeteg ifjúsági fantasy regény tévés adaptációja jelent meg, és az egyik legmeggyőzőbb a Shadow and Bone. Ez a sorozat a Grishaverse-ben játszódik - egy Leigh Bardugo író által kitalált közös univerzumban, amelyben a Grisháknak nevezett mágiahasználók képesek manipulálni az anyagot. Rengeteg romantika is van benne, ami néhány más, hasonló típusú sorozatból hiányzik.
#2

88 Vaják  (2019)

(20) (28)

akció | dráma | fantasy | kaland | misztikus

Netflix

Riviai Geralt, a magányos szörnyölő nehezen találja a helyét egy olyan világvan, ahol az emberek gyakran átkozottabbak, mint a bestiák. több»

Még mindig nem tudunk megbékélni azzal a ténnyel, hogy Henry Cavill nem fogja végigcsinálni a történetet Geralt of Rivia szerepében, de a Vaják ennek ellenére az elmúlt évtized egyik legjobb élőszereplős fantasy-sorozata. Lehet, hogy nem rendelkezik a Trónok harca költségvetésével, de sikeresen adaptálja Andrzej Sapkowski könyvét a kis képernyőre anélkül, hogy szem elől tévesztené ennek a világnak a brutalitását és a karakterek központi hármasának bajtársiasságát.
#1

88 Arcane  (2021)

(6)

akció | animáció | dráma | fantasy | horror | kaland | sci-fi

Netflix

A sorozat a League of Legends univerzumában játszódik, és ismert karakterek történetét meséli el Piltoverből és Zaunból. több»

Kevés, ha egyáltalán van epikus fantasy, amelyik jobban egyensúlyoz a világépítés, a karakterfejlődés és az izgalmas akció között, mint az Arcane. A népszerű PC-s játék, a League of Legends világában játszódik, de a történet teljesen eredeti, így nem igényel előzetes ismereteket. Mindössze egy egészséges étvágyra lesz szükséged a menő mágikus rendszerek és az abszolút gyönyörű animációk iránt. A sztori: "Két város közötti feszültségek robbannak ki, amikor új találmányok forradalommal fenyegetnek". Piltoverben a Hextech demokratizálja a mágiát. Zaunban egy drog szörnyekké változtatja az embereket, miközben az Arcane a League of Legends néhány híres bajnokát kelti életre".